ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предлагат първият парк в Пловдив да носи името на Иван Вазов
Автор: Диана Бикова 08:34 / 16.03.2024Коментари (6)6302
Пловдивски общественици предлагат първата градска градина в България, позната като Дондуковата градина, да се казва "Иван Вазов". Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обяви в интервю за Plovdiv24.bg, че подкрепя идеята и разкри как се е зародила. 

"Когато говорим за Патриарха на българската литература, няма как да не приема и не подкрепя такава идея. Може би провокирани от факта, че вече паметникът, бюстът на Вазов вече е видим и ще ни посреща в първата градска градина. Може би провокирани от факта, че точно в тази зона той е живял и творил. По-скоро провокирани от чиста българщина, от словото, от историческите факти и литературата, която ни е оставил и с която ние се гордеем като общество, поражда тази идея. Единствено само мога да подкрепя, защото какво сме ние като нация, ако не помним историята, ако не уважаваме нашите будители и хората които са създали съвременна България?" - каза Стаменов.

На оградата на кметството на район "Централен" е поставена паметна плоча с лика на Иван Вазов. Тя ще бъде поддържана и занапред. С помощта на директора на Историческия музей и на граждани е открита автентичната каменна плоча, която е била в сградата, в която той е живял. Предстои тя да бъде реставрирана и да се обследва точното място, за да може също да ситуира. 

"В най-скоро време ще предложа на Общински съвет решение за преименуване на първата градска градина в нашия град с името "Иван Вазов". Все повече пловдивчани, минавайки покрай нея, й казват "Вазовата градина" и е добре съветниците, които представляват всеки един от нас, да дадат своето становище и решение, за да може да продължим да развиваме града" - коментира Стаменов.

Администрацията на "Централен" подготвя съвместна инициатива с Историческия музей, Държавния архив и Народната библиотека за откриването на реконструирания парк. 

"Подготвяме изложба за цялата зона около градската градина - как се е развивала във времето, коя сграда с какво предназначение е била, как е изглеждала в автентичен вид, как изглежда сега. Говоря за цялото каре между "Бетовен", "Христо Г. Данов" и "Шести септември". Със сигурност пловдивчани ще видят много любопитни факти и ще осъзнаем колко много се е променил нашият град в последния век и колко много е съхранил пак в същия този период" - обясни кметът.

Откриващото събитие се очаква да се случи в първите топли дни на месец април.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 88
25.04.2024 »
25.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ааа не си прав-ние гледаме и се забавляваме с идиоти,на практика на мястото донуковата градина са били гробища,брата на писателя купува мястото и го дарява на държавата
0
 
 
Хайде да не Затриваме имена! Там Няма ли си паметник на Иван Вазов! Хайде да не се насираме!
+1
 
 
Жалки сме. Спорим за имена на градини,улици... В духовната си нищета и интелектуална инфантилност, като не можем да градим нещо, като не можем да стигнем дори до обувките на тези, които са в историята, сменяме имена. На улици, на площади, на градове. С неясното усещане, че нещо се случва и ясният срам, че на повече от това не сме способни.
0
 
 
Объркващо става: улица Иван Вазов и библиотека със същото име са до Цар Симеоновата градина (която много хора наричат градска, а сега и старата градска градина пък Иван Вазов? Там според мен тя следва да си остане Данова градина на Христо Г Данов или Парк "Съединение" например. Иначе ще стане "на кой Вазов?"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: