ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски ученици започват учебната година с поздрави от Канада
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:53 / 22.09.2022Коментари (0)3277
Второкласниците от ОУ "Васил Левски“ започват учебната година с дългоочакван поздрав. През изминалата година те се сприятелиха с връстници от Отава, Канада и Файетвил /град в щата Джорджия, Северна Каролина/. Нашият екип Ви разказа за съвместните дейности на учениците. Днес "Децата – слънца“ имат редица поводи да бъдат във възторг. Повече за тези вълнения ще сподели г-жа Калинка Русалова – ст. учител в ГЦОУД/НЕ.

"Щастлива съм, че имам възможност чрез проектни дейности да се запозная с колеги не само от България, но и с уникални учители от цял свят! Заедно обменяме идеи и добри практики. Докосваме се до училищния живот на нашите приятели, до тяхната култура, идентичност. От всяко партньорство научаваме интересни неща за другите и откриваме по нещо ново и за себе си. Говорим за мечтите, любими книги, игри. Разказваме на всички за България – нашето училище, история, национални празници. Изпращаме си послания за приятелството и доброто."

"Заедно участваме в общи дейности – празнуваме Денят на усмивката, разказваме на всички за Левски, за нашата красива природа, паметници на културата, забележителности. Така във времето с "Децата – слънца“ се сприятелихме с учители и ученици от Европа, Азия, Африка и Северна Америка." 

"В днешно време използваме все повече телефони, интернет и социални мрежи за връзка с другите и някак позабравихме хартиените писма. Решихме с моята колежка – Ванеса, освен по електронен път, учениците да разменят послания и по пощата. Чакахме повече от два месеца и ето – писмата за Децата – слънца са вече при нас! Учениците се чувстват специални. Очите им искрят, когато отварят писмата. Щастливи са! Знаят, че са единствените ученици в България с толкова много приятели." 

Няма да забравя реакцията на една ученичка, която дойде при мен и ми каза "Госпожо, ама аз толкова се постарах с моето послание – нарисувах красива рисунка, сърца. Писмото, което получих не се чете“. Замислих се какво да й отговоря, но един от учениците ме изпревари "Важен е жестът! Кои други ученици имат толкова много приятели? Аз съм много щастлив и се вълнувам! А да не говорим какво коства това на госпожата, за да се случат всички тези неща!“ Ученикът се обърна към мен и благодари. Още повече се замислих. Видях израстването на това дете, израстване в ценности, не гледане на материални неща. Това е моята награда за труда ми!"

"На едно дете да съм допринесла с нещо хубаво, за мен е истинско удовлетворение, а знам, че учениците са много повече."

За учителя в начален курс  е важно да даде всичко от себе си, за да могат учениците да се приемат, сплотят като екип и сприятелят. Голяма част от дейностите бяха насочени в тази посока - учениците засадиха и отгледаха цвете за приятел, разбраха каква е силата на мисълта и думите чрез нагледни елементарни опити, започнаха са търсят добрите постъпки у другите и да си благодарят. Във Втори клас избрах глобалната тема в тези часове да бъде за родолюбието – "С България в сърцето“.

За да могат с гордост да разказват на другите за България, учениците трябва да познават нашето славно минало, националните ни герои, бележити паметници на културата и т.н. Предвидила съм дейности, свързани с издирването на автентични песни, обогатяване знанията за националните празници и обичаи, български ястия и рецепти, народни хора и др. Надявам се и този път в заложените активности да откликнат и родителите. Заедно с учениците решаваме на какво ще наблегнем в нашето представяне пред нашите партньори.

Обобщавам цялата информация и превеждам на английски език. В превода ми помага моята дъщеря – Деница Русалова, възпитаничка на ФЕГ ""Антоан дьо Сент-Екзюпери" Пловдив. Така нашите послания безпроблемно достигат до другите.

Щастливи сме да чуем, че далечните ни партньори търсят България на картата на света! Радвам се, че предизвикваме този интерес и успяваме да запазим приятелски чувства у другите. Може за в бъдеще заедно да се обединим в общ проект с интересни дейности за учениците“, споделя с усмивка г-жа Русалова.

"Внимателно подбирам партньорските училища и учители. Трябва да сме на една честота и децата ни да имат общи интереси. Харесвам учители, които се стремят да разчупят училищния живот. Това лято се сближих с още една такава колежка – Фелиша. Тя работи в Орландо, Флорида и споделя интересни неща за училището и своя клас. Нейните ученици обичат да играя, рисуват, артистични са и участват в училищни театрални постановки. Предстои ни да научим повече за най - посещавания град в света. Вече направихме виртуална разходка из Дисниленд, видяхме учениците, тяхната класна стая.

Наред с околосветското пътешествие, не забравяме и книгите. Нашият читателски клуб е част от мрежата на "Бисерче вълшебно“. Учениците ни се запознават с актуална за възрастта литература и понеже са читатели с мнение, гласуват за любимата си книга. Всеки петък отделяме време да представят прочетеното. Разказват какво ги е впечатлило, кои постъпки одобряват у героите и кои – не. Решаваме творчески задачи, за да развихрим въображението.

Заедно с класния ръководител – г-жа Б. Митева сме мотивирани да дадем най- доброто от себе си и да подготвим децата не само за следващия ден, но и за живота вбъдеще. "Децата – слънца“ са умни, любопитни, вдъхновени за нови предизвикателства. Пожелавам ва всички ни здраве! За успехите – не се съмнявам. Щом гледаме в една посока, ще успеем!“, добавя още щастливата учителка.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: