ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски свещеници скочиха в защита на църквата в Батак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:27 / 19.12.2013Коментари (4)3104
©
Декларация на свещенослужителите от Пловдивска епархия, приета на свещеническа конференция на 19.12.2013 г.:

Ние, свещенослужителите на Българската православна църква от Пловдивска епархия, изразяваме нашето възмущение от непрекъснатото поругание, упражнявано от така нареченото дружество "Будител", срещу паметта на Светите баташки мъченици. От месеци наред членовете на това сдружение бомбардират всички държавни органи и институции с едно искане: храмът "Света Неделя" в Батак да бъде насилствено отнет от Българската православна църква, светите мощи да бъдат извадени от мощехранителниците и захвърлени отново на земята, а пред дверите на храма да се върне касата, в която те да продават входни билети. Не сме предполагали, че българи могат да стигнат до такава степен на самоопозоряването си.

Досега, слава Богу, не се намери държавник или държавен орган, който да се вслуша в тези призиви и да посегне към този Свят храм и тези Свети мощи и да поругае чувствата на 86% от българския народ. Надяваме се, че няма и да се намери.

Нека припомним фактите. Сградата на храм "Света Неделя" в Батак никога не е била държавна собственост. Никога българската държава, включително през времето на комунизма, не е заявявала претенция да бъде собственик на тази сграда. Оказва се, че българската държава през времето на комунизма в крайна сметка е имала по-правилно разбиране за значението на църквата като институция и за нейните права върху храмовете, отколкото някои сегашни "демократи". 

Тогавашната ръководна политическа сила, Българската комунистическа партия, е могла, но въпреки това не е посегнала да "национализира" църкви. Нито Баташката, нито "Св. Александър Невски", никоя! Такъв грях тя не си е сложила на душата. И на душата на българския народ.

За сградата на храм "Света Неделя" в края на 90-те години община Батак е издала акт за общинска собственост. Защото не е имало никакъв. През 2011 г. Общинският съвет на град Батак с единодушно гласуване прие решение сградата на храм "Света Неделя" да бъде върнат на Българската православна църква така, както е законно, справедливо и редно. За този жест на общинските съветници на град Батак ние сме им вечно признателни и ги споменаваме в молитвите си. 

През 2012 г. между Министерство на културата, Пловдивска митрополия,  община Батак и българското правителство чрез двама негови представители беше подписано споразумение. В него се потвърждава, че храм "Света Неделя" в Батак е собственост на Българската православна църква. И че поради качествата на сградата като паметник на културата с национално значение нейният собственик - Българската православна църква ще полага специални грижи зя нея.

Гарантираме, че ние - свещениците от Пловдивска епархия - полагаме и ще полагаме за тази църква такива грижи, каквито никоя светска институция никога не е полагала и няма да положи. Защото за нас това не е някаква сграда, някакъв музей и някакъв обект, а нещо много повече - тя е свещен дом на живия Бог и неговите Баташките мъченици. 

Ние уважаваме държавата и нейните закони. Очакваме и държавата да уважава нашата вяра, и нашите исторически и законни права. Категорично възразяваме срещу опитите да се отделя църквата от обществото, към което подбужда дружество "Будител". Защото църквата и обществото са едно цяло. Категорично възразяваме срещу опитите да се подклажда напрежение на верска основа, към което подбужда дружество "Будител". Идеята, която внушава това дружество в своите публични обръщения, че държавата трябва да упражни еднаква репресия срещу имотите на всички изповедания, вероятно, за да е репресията "религиозно неутрална" и "балансирана", наистина може да взриви България. 

Категорично ще се противопоставим на всякакви насилнически действия за отнемане на вече върнати храмове. Ако някой смята, че даден храм не е собственост на църквата, нека заведе дело и да го докаже. Но не и да отнема храмове насила. Защото ако днес се пледира за насилствено отнемане на храмове, утре ще започне насилствено отнемане на всички частни сгради "паметници на културата", а вдругиден ще отнемат къщата на всеки, ако на някой властник тя му се хареса. Който посегне да отнеме дома Божи няма да се посвени и ще посегне на всичко останало. 

Молим всички отговорни държавни институции да премислят и премерят седем пъти, преди да решат дали да се вслушат в изкусителните нашепвания на лукави сили. Преди да предприемат действия, с които ще отворят рана, която никога повече няма да заздравее.

Следват подписите на 198 свещенослужители от Пловдивска епархия.



Още по темата: общо новини по темата: 6
21.11.2012 »
15.05.2012 »
19.04.2012 »
20.02.2012 »
18.02.2012 »
06.02.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
За какви свещеници говорим изобщо? За тези от Троянския манастир ли?Сигурна съм,че не само там има такива....и аз не знам как да ги нарека.Що за църква и свещеници имаме?И църквата като държавата ни,ни се смее в очите.
0
 
 
На дядо николай трябва да му забранят да се разпорежда с каквито и да било имоти и чак тогава ще миряса. Докато има далавера, скъпи коли и часовници той ще ламти за още и още. Лицемерието му е безгранично. Да си спомним само как през пролетта реши да отнеме вече започналите да раждат череши от законния им собственик и да ги предостави на неговите авери. В своите брътвежи, така и не спомена кой църковен канон не му позволява да подари земята и защо се налагаше точно в този момент да си я поиска обратно. Колкото до Баташката Църква Света Неделя той ще се постарае да я заличи от паметта на хората и да я направи с помощта на своите приятели и предателя баташкия кмет, който се продаде за 30 сребърника и една тенекия за медал, в опушена съборетина, от която да изкарва по някой лев от свещи. Много грехове му тежат на душата и със поведението си все повече и повече ще продължава да отблъсква хората от църквата и вярата въобще.
+2
 
 
Какви свещеници бе, хора?! Че кой свещеник има думата в пловдивската епархия?! Че те дори нямат право и възможност да говорят с митрополита! Това да не е дядо Арсений(вечна му памет), с който всеки по всяко време можеше да разговаря за каквото и да е! Просто защото беше човек, а сегашния Николай е бог, а с бога не може току така да се говори. Та това си е чисто негова декларация, представена като колективна и предназначена за наивниците!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: