ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Митрополит Николай излезе с декларация заради църквата в Батак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 19.04.2012Коментари (6)3046
© Plovdiv24.bg
Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата "Света великомъченица Неделя" в гр. Батак ("Баташката църква"), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове, заявявам категорично следното:

1. Сградата на църквата "Св. Неделя" в гр. Батак е предадена в собственост на Българската православна църква, в лицето на Пловдивската митрополия, с решение на Общинския съвет на Община Батак, гласувано с единодушие, на база на предварително съгласие на Министерство на културата на Република България. Законността на прехвърлителния акт се признава и потвърждава от комисията на Министерството, проверила храма.

2. В молбата си за прехвърляне на собствеността върху сградата, отправена до Министъра на културата на 13.04.2011 г. изрично посочих, че, както е било в миналото, така и занапред тя ще се използва като действащ храм. Което след канонизацията на Баташките мъченици е задължително. Никога в отношенията между Църквата и държавните власти не е имало двусмислие по този въпрос.

3. В църквата "Св. Неделя" в Батак Богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на Светите баташки мъченици, ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия, по начина, предписан от каноните на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква. В тази църква Светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват.

4. По всяко време църквата "Св. Неделя" ще е отворена за посещения. 

5. За напред входът в църквата ще е безплатен. Никога и при никакви обстоятелства няма да допусна от българските деца, а и изобщо от който и да е посетител, да се изисква да си купуват билети, за да пристъпят в тази национална светиня.
 
6. Храмът ще се поддържа в каноничен вид за Богослужение, със средства на Пловдивската митрополия и с доброволни пожертвувания на миряните. Светите икони, свещената утвар и църковни принадлежности поставени в храм "Св. Неделя" няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени.

7. Категорично се противопоставям на всякакви опити за внасяне на елемент на междурелигиозен конфликт по отношение на Баташката църква и изразявам дълбоко недоумение към изразеното от председателя на патриотичната организация ВМРО виждане, де факто противопоставящо религиите в България. Българската православна църква е един от стожерите на религиозния мир в страната и ще остане такъв и в бъдеще. Това е безусловно и моята лична позиция.

В заключение призовавам всички отговорни фактори към мъдро и отговорно отношение пред Бога към светостта на Баташките мъченици и към историята на нашия народ, защото продължаването на тази светотатствена дискусия пред лицето на Светите баташки мъченици, невидимо и неумолимо разяжда моралните устои на обществото. Евентуални технически въпроси по опазването на сградата Пловдивската света митрополия е готова всякога да обсъди с компетентните органи. Спокойно и в дух на разбирателство, на базата на посочените по-горе принципи.


Още по темата: общо новини по темата: 6
19.12.2013 »
21.11.2012 »
15.05.2012 »
20.02.2012 »
18.02.2012 »
06.02.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.04.2012 г.
0
 
 
Николай да хвърли расото и да заминава за северен Сибир доживотно!
Aнонимен
на 19.04.2012 г.
+5
 
 
Vologes Който не спазва законите на страната да си ходи във Византия! Митрополита да му се отнеме българското гражданство и да бъде прогонен в гръцки манастир, където му е мястото...
+2
 
 
Баташката църква "Света неделя" е масов гроб, костница на 2 000 души. Не вярвам каноните да разрешават богослужения на такова място!
+3
 
 
А в " предписани от каноните на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква" правила има ли някъде записано, че църквата-светиня трябва да бъда превърната в кичозно място?? Мисля, че навсякъде се говори за скромност и не отдаване на значение на богатствата, а то какво направи ти Николай в тази църква?? Позлатени съркофази и тронове??? Срамота и грях е това, мисля аз, макар, че не съм познавач на каноните, но като християнка така разсъждавам. А това да се отслужват служби за покой на загиналите трява да се прави, така като във всички други църкви. Да се махнат троновете и да се върне старият вид на църквата!!!
+6
 
 
Дали има в Геена огнена кръг,в който да поставят алчните педали?Ако има,първият пропуск е отделен за това недоразумение,зовящо се *свещенослужител*!
+4
 
 
ИМА ПОСТАНОВЛЕНИЕ на Министерството на Културата да се изнесат кичовете и да не се използва за богослужения, никакви, тази църква. След това Севастианов, на снимката горе, казва, ГЛЕДАЙТЕ СА РАБОТАТА-ЩЕ СИ ПРАВЯ КАКВОТО ИСКАМ! Миналата седмица рокер със свастика на ревера се покачи на зърквата за да "инсталира+ кръст, който надали е "съгласуван" с института по паметниците на културата. Рокери и попове на мотори извършиха поредно закононарушение , а областния управител се присъедини към този цирк. Да разпуснем държавата, след като законите тук не важат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: