Пловдивски кмет: Като се нанесем в новото жилище, чак тогава питаме къде са детската градина и хипермаркетът

Автор: Цвети Тончева
Коментари (28)
09:11 / 18.10.2022
15346
В редакцията на Plovdiv24.bg дойде сигнал, в който граждани на район "Южен" настояват за построяването на детска градина и училище. Община Пловдив не отговаря на сигналите, защото не иска, или не е компетентна, пише в сигнала.

Ето целия текст: 

"Искам да обърна внимание за липсата на детски градини и училища в карето между бул. "Александър Стамболийски", "Коматевско шосе", ул. "Остромила" и ул. "Димитър Талев". Това е много голям район, който влиза в регулация в момента и има безброй нови сгради, които се строят и привършват в момента.

За съжаление, няма предвидена нито една детска градина и нито едно училище в този район. За състоянието и габарита на улиците, липсата на адекватен градски транспорт и липсата на паркове, въобще няма и да започвам да коментирам. Искам да задам чрез вас следните въпроси на община Пловдив: Кога мисли да се построят детски градини и училища в този район?

Излязоха резултатите от последното преброяване на населението и община "Южен" е най-гъстонаселената в цялата държава. Какво ще се направи по въпроса? Постоянно се пишат сигнали, а общината даже не отговаря, или ако отговори веднъж в годината, дава дежурен отговор, изобщо не по същество. Стига да иска - Общината може да реши почти всички проблеми, но няма желание явно, или компетенции."


Plovdiv24.bg се свърза с кмета на район "Южен" Костадин Язов. Ето какво каза той:

"Ако някой от тези хора, които са писали сигнала, реши да си дари имота за детска градина, няма проблем. Веднага ще намерим ресурс и ще задействаме проекти, за да има детска градина и училище. Ще намерим ресурс, за да стане. Освен това самият имот трябва да е отреден за начин на ползване за образование. Това означава, че дарявайки ни имота, общината има ангажимента да смени предназначението му за съответните видове дейности. Това е допълнителна процедура за осъществяването на идеята".

Кметът Костадин Язов поясни още, че всичките имоти в посоченото в сигнала каре са частни, земеделски, със сменен статут и всеки си строи там по смисъла на конституцията, че частната собственост е неприкосновена.

“Не знам какво са имали предвид, като са писали, че са в регулация. Регулацията е различен процес и няма нищо общо с това, което е писано. Използвана е неподходяща дума. Освен ако са имали предвид ОУП, но той не засяга застроени територии. Цялата зона там е възстановена земя на собственици по Закона "Лучников". И няма как община Пловдив да реагира по какъвто и да е начин на направеното на нечия собствена земя. Като купим жилищата, тогава мислим къде ги купуваме. Няма улици, но иначе имотите са на страхотна цена. Като се нанесем, тогава питаме къде е детската градина и хипермаркетът", каза още Костадин Язов.

Виж коментарите (28)

Още по темата (257):
26.04.2024 Обновената ДГ "Десислава" бе открита с официална церемония
26.04.2024 Обновиха ДГ "Еделвайс" в Пловдив
21.04.2024 Читателка: Тази е една от най-добрите детски градини в Пловдив!
19.04.2024 Ето я най-новата детска ясла с млечна кухня в Пловдив
05.04.2024 Родители са притеснени от случващото се в детска градина в Пловдив. Директорката: Всичко е наред
18.01.2024 Родители: Бутафорно откриха детска градина, която не работи!
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).