ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски инженер с визия за облагородяването на Марица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 11.02.2010Коментари (9)3903
© Plovdiv24.bg
Инженерът Дончо Дончев, известен с ръководния си пост в автомобилния ретроклуб, в предаване на ПОТВ представи проекта си за облагородяването на река Марица и превръщането й в плавателна от моста на Панаира до Гребната база.

За да може работата да стартира, той посочи 3 основни проблема, които трябва да бъдат решени. Първият е свързан със сравнително малкото количество вода, недостатъчно за плавателна дейност. Той, според Дончев, може да се реши чрез изграждане на басейн от типа на Гребния канал, който да се напълни еднократно с вода и част от сегашния дебит на Марица да се отклони, така че да влиза там и така да освежава водата, за да не се превърне в блато. Басейнът ще бъде като корито, чието дъно ще бъде над дъното на самата река, което пък е разковничето в решаването на втория проблем - как да се осигури безопасността на града, ако Марица бъде направена плавателна и придойде голяма вълна, което се е случвало няколко пъти през годините. Според идеята тя ще минава под басейна и по никакъв начин няма да бъде препятствие. Третият въпрос е какво ще се случи с всички тези съоръжения - архитектурни, атрактивни и др., които ще се направят в коритото на Марица при евентуално наводнение. Решението според инженерът е да се вдигат нагоре, за да се съхранят.

Мащабният проект на Дончо Дончев предвижда и филтър, който да спира пясъчните наноси и пречиствателна станция, която ще направи възможен плажът по бреговете на реката.

Той съобщи, че пловдивски бизнесмен е изявил желание да финансира, чрез публично-частно партньорство, реализацията на проекта. Има и европейски програми, които отпускат пари за подобни идеи.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 18
06.02.2012 »
30.01.2012 »
08.11.2011 »
12.11.2010 »
15.06.2010 »
05.06.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ем дано да стане,макарче не ми се вярва :( Ако наистина стане както е проекта,ще е доста добра атракция и мисля,че ще привлича туристи :) Дано да го направят :) !!!
-2
 
 
"Пловдивски бизнесмен е изявил желание да финансира, чрез публично-частно партньорство, реализацията на проекта" - сакън, недей, ще ти потънат паричките в Маричката; по-добре ги дай на мен, аз знам как да ги пръсна "на ползу роду моему" (гледал съм филма "Опасен чар" и се казвам Ястребовски).
0
 
 
на мен проекта не ми харесва хич не ми се ще да се бетонира и реката а пък и птиците и рибите колкото са малко съвсем ще изчезнат в рамките на града за мен просто ще бъде грозно и ще се убие чара на реката
+2
 
 
Нямам добро мнение за еколозите но сега вече дойде тяхното време Този проект на г-н Донев е налудничав-имам честта да познавам лично този господин Ако се осъществи начинанието това значи смърт за флората и фауната по река Марица в рамките на града Още помним вредите от построения бараж през Татово време Нищо ново не можем да очакваме от родните бизнесмени Лапачка братя да превърнем река Марица в поредната чалготека а тъпите граждани да го ду Дано общинарите не са толкова корумпирани и не допуснат съсипването на реката и града
0
 
 
Дончо Дончев ти маи си поредният луд,които си ги пляска така колкото да не заспиш.Да ти напомням ли,че Марица е отходен канал на всички градове,които минават покрай тази река.От моста на водната палата до моста на Адата има поне 3 тръби.Къде ще отведеш всички тези наноси.Да не говорим,че там се вливат мръсотийте на Ален Мак,захарна фабрика и пр.Какво правим по този въпрос.Оставете течението на реката да се движи по естествен път,че ще ни докарате супер чума с вашите болни амбиций.Наностните острови от пясък се явяват като естествени филтри на реката.Колкото са повече толкова по-добре за нас.В Швейцаря с тях чистят питейната вода вместо да я хлорират,но вие сигорно и това не знаете.Аман от болни мозъци.
0
 
 
Колко грандиозно звучи, само че никъде не прочетох за какви пари става въпрос и дали ще е по силите на община като пловдивската. Що се отнася до участието на пловдивски бизнесмен, по-добре е общината сама да си го направи, за да не стане като старият град и панаира. Защото ако не се лъжа бизнесменът е същият.
+2
 
 
Колко години слушаме едно и също?!? Само проекти и 0 свършена работа. Дори не се почиства редовно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: