ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски депутати останаха шокирани от министъра на културата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 23.07.2022Коментари (1)13282
©
Министерството на културата, като принципал на Пловдивската опера, отказва да поеме отговорност за собствеността си, а прехвърля отговорността за вземане на всички решения върху местното ръководство - провеждане на обществената поръчка за ремонт на Концертна зала и избор на място на бъдещата сграда на операта.Това стана ясно от отговори на министъра на културата в оставка Атанас Атанасов на питания от народните представители от ГЕРБ инж. Иван Тотев и доц. Стефан Шилев, свързани с ремонта на Концертна зала и дом за операта в града под тепетата.

Атанасов прехвърли топката за ремонта на Концертна зала в полето на операта при отговора на въпроса дали е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта, кога и кой е възложител и ако отговорът е отрицателен, каква е причината да не се организира такава до момента.

Стана ясно, че през месец юни 2022 г. министърът в оставка е одобрил доклада за разпределяне на капиталови разходи от над 11 милиона лева за основен ремонт и реконструкция на концертна зала, мултифункцифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции Държавна опера Пловдив.

"Държавна опера – Пловдив, е публично-правна организации, второстепенен разпределител по бюджета на Министерство на културата и като такава е пълноценен възложител по смисъла по Закона за обществените поръчки. В тази връзка процедурата следва да бъде проведена от Държавна опера - Пловдив, парите са разпределени за тях" – каза Атанасов.

От своя страна народният представител от ГЕРБ в Пловдив доц. Стефан Шилев заяви от парламентарната трибуна, че в бюджета, който е приет преди 4 месеца, парите са разпределени в бюджета на Министерство на културата и е трябвало ведомството да си свърши работата.

"Шокиран съм от отговора. На 14-ти юни в Пловдив бе проведена среща, на която присъстваха зам-министърът на културата Весела Кондакова, зам.- кметура по култура Панов, предсатвители на фондация "Дом за Пловдивската операта", на която тя обеща, че до 30-ти юни ще бъде обявена процедурата. До момента няма нищо. Вие сте този, който трябва да направи всичко за тази процедура" – репликира доц. Шилев, който също участва в срещата.

В качеството си на член на Парламентарната комисия по култура той заяви, че въпреки, че заложените средства са повече, излизат съмнения, че тези средства не се разходват, за да се разпределят след това с ПМС.

"Стана ясно на заседание на Комисията на култура, че има инструкции от Министерство на финансите да се направят икономии от култура и смятам, че много подценявате въпроса. В тази връзка ще Ви помоля да си вземете в ръце управлението на министерството и това да се случи най-кратко време", каза още пловдивският депутат.

Народните представители инж. Иван Тотев и доц. Стефан Шилев зададоха и втори въпрос за това дали Министерство на културата ще осигури и кога, средствата в размер на 300 000 лева, необходими за провеждането на международен конкурс за обемно-пространствено решение на сградата за нов дом на Пловдивската опера.

В министерския отговор бе заявено, че тези 300 хиляди лева, завещани от г-н Минеков, ги няма в документацията в МК.

"Няма писмена следа за такова обещание, нито в Меморандума, подписан между общината, фондацията и МК – това е едно обещание, което твърдите че се е случило. Не мога да говоря от негово име", заяви министърът в оставка Атанас Атанасов.

Въпреки твърденията за повече средства, периодът в последните 7-8 месеца не е добър за бългърската култура и това е една от причините, поради които не одобряваме Вашето отношение към Пловдив и към културата. Вие дойдохте с много претенции за промени, но това не беше изпълнено. Остава въпросът, кой е министърът, който взема решенията - настоящият или някой друг, заяви в заключение доц. Стефан Шилев.


Още по темата: общо новини по темата: 71
02.02.2024 »
22.01.2024 »
23.11.2023 »
22.11.2023 »
21.11.2023 »
20.09.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тотев питал...?!? Аз да питам:защо тройкаджията от автото,тоя патологичен крадец не е в затвора ами в парламента?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: