ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив получи поредно признание, за града ни се говори все повече
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:40 / 02.12.2016Коментари (1)3993
©
Призът "Лидер в туризма на Балканите" получи Пловдив снощи на официалната церемония "Балкански награди за туристическа индустрия 2016". 

Церемонията се състоя в София. Община Пловдив бе номинирана и съответно отличена заради успешното си развитие като водеща дестинация за културен, събитиен, винен и религиозен туризъм в страната. 

"Това се дължи не само на огромното културно и археологическо наследство на града - повече от 700 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода, но и на поредица от амбициозни проекти, част от стратегията на Община Пловдив за развитието на града", посочват организаторите. И още: "Много от забележителностите на Пловдив днес са напълно обновени. "Капана" се превърна в първия квартал на творческите индустрии в сърцето на града със своите над 60 самостоятелни локации. 

В напълно обновения Природонаучен музей се намира първият в страната 3D планетариум. Малката базилика и Римският стадион са не само уникални туристически обекти, но и любими места за пловдивчани и гости на града. В момента усилено се работи по реставрацията на Епископската базилика - най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите, с която Пловдив ще кандидатства за включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО. На територията на Стария град бяха реставрирани и открити Антовата къща, къща "Бирдас" и най-старата и импозантна къща - перлата "Клианти".

Пловдив спечели наградата "Златна ябълка" на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма - FIJET. Наградата "LaPommed'Or" - своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия, бе връчена на кмета на Пловдив Иван Тотев през септември тази година. 

Пловдив е най-старият жив град в Европа според "Дейли телеграф" и най-добрият град за бизнес в България за 2014 и 2015 година. Той е обявен за шестия най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 година и е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб. Според LonelyPlanet е сред най-желаните дестинации за посещение. 

Носител е на награда за "Културен туризъм 2015" и за "Балканска столица на културата" на годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015. През настоящата година Пловдив бе обявен за водеща туристическа дестинация в класацията "Най-добри европейски дестинации - 2016".

През април, градът под тепетата бе домакин на най-престижният независим винен конкурс в света ConcoursMondialdeBruxelles -2016. В Пловдив се проведе и годишната конференция на регионалните европейски телевизии СИРКОМ, както и на петата национална среща "Музеите и устойчивото развитие". 

За първи път в Пловдив през септември се проведе и ФАРА 2016 - най-голямото събитие за рекламната индустрия в страната. Всички те доведоха нов сегмент посетители в града.

Ежегодната международната среща за туризъм е добър пример за ползотворното сътрудничество на Община Пловдив с фирмите от туристическия бранш и с българските външнотърговски представителства в чужбина. Това е един от успешните проекти на община Пловдив, в резултат на който се отчита устойчив ръст на потока от чужди туристи през всяка следваща година.

Богатият културен календар на Пловдив включва повече от 100 престижни прояви годишно - опера, камерни, симфонични концерти, театрални фестивали, рок концерти, изложби, пърформанси, представления и културни продукти от всички жанрове на изкуството, които отдавна са получили широко международно признание и привличат все повече и повече туристи. В резултат броят на посетителите се е увеличил многократно, като само тези в Старият Пловдив са над 800,000. 

С 58% са се увеличили и посещенията на музеите в града. Данните на Национален статистически институт сочат и значителен ръст в реализираните нощувки на територията на Пловдив - 18%. Старият град стана най-посещаваният резерват в България.

Постигнатите успехи са резултат от разнообразния и атрактивен туристически продукт, ефективните маркетингови стратегии. Видимо е, че градът се развива динамично, става по-привлекателен, гостоприемен и разпознаваем. Оживяват територии и нови пространства.

Тези положителни промени настъпват благодарение на политиката, която води и изпълнява екипа на Община Пловдив, на съвместните усилия на експерти и партньори от всички институции и неправителствени организации ЗАЕДНО. Това е и мотото на концепцията, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Поздравления за усилията на Общината!!! Браво!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: