ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив отбелязва 1 декември с множество прояви
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 26.11.2014Коментари (0)2927
© Plovdiv24.bg
България все още е страна с ниско разпространение на носители и инфектирани с ХИВ /вирус, причиняващ СПИН/ в общата популация. Въпреки това страната е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с възможността за бързо развитие на концентрирани епидемии в отделна група, идентифицирани като най-изложени на риск.

Ето защо е важно да продължи обемът на прилаганите ефективни политики на превенция на ХИВ/СПИН сред групите в най-голям риск с цел намаляване на броя на новите случаи на ХИВ. В страната се работи активно в тази посока от 2004 г. до сега, като всички дейности се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и общините.

Относно възрастовите тенденции от последните години данните показват, че между 50 и 55 процента от лицата са млади хора под 29 години. Именно затова ежегодно се провеждат национални анти-СПИН кампании, в които се включват над 50 неправителствени организации и много общини. Една от тези общини е община Пловдив.

Тази година във връзка с Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ/СПИН /HIV Testing Week/ с послание към хората "Да запазим посоката, да продължим пътя" и във връзка с провеждането на Анти СПИН кампания по повод на 1-ви декември - Ден за борба със СПИН, екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции /СПИ/ към Община Пловдив и дирекция "Общинска икономика и здравеопазване", предоставя безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани със специалисти от Регионална здравна инспекция-Пловдив/ РЗИ-Пловдив/ и неправителствени организации, с които работим съвместно по програма "Превенция и контрол на СПИН и СПИ". 

Изследването ще се реализира с мобилни кабинети на територията пред сградата на Централна поща. 

1.Мобилен кабинет на РЗИ-Пловдив ще предостави безплатната услуга на гражданите от 11,30 ч. до 15,00 ч. на 29.11.2014 г./събота/
2.Мобилен кабинет на фондация "Панацея" ще предостави безплатната услуга на гражданите от 13,00 ч. до 15,00 ч. на 01.12.2014 г./понеделник/.

Община Пловдив е подготвила и отпечатала календари за 2015 г., свързани с превенция на СПИН, които ще бъдат раздавани на гражданите и гости на града.

В община Пловдив ще проведе заседание на комисия от експерти от община Пловдив и РИО-Пловдив, която ще номинира най-добрите рисунки и есета в конкурс "Да се обичаме разумно, за да опазим любовта" за ученици от общински и държавни училища.Авторите на най-добрите творби ще бъдат наградени. Награди ще има и за учители, постарали се да вдъхновят учениците да рисуват и пишат по темата, свързана с превенция на СПИН. 

В СОУ "Найден Геров", Гимназия по хранителни технологии и в други училища ще се предоставя информация, свързана с инфектирането с ХИВ, ще се раздават информационни материали, осигурени от община Пловдив.

РЗИ-Пловдив със своя медицински екип предлага анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН /КАБКИС/ в сградата на РЗИ-Пловдив на ул. "Перущица"№1 всеки ден от понеделник до петък от 09,00 ч. до 16,30ч.

С цел повишаване обществената информираност по отношение на ХИВ инфекцията и популяризиране изследването за ХИВ, КАБКИС Дирекция "Надзор на заразните болести" при РЗИ Пловдив ще предостави извънредна възможност на всеки, който желае да узнае своя ХИВ статус, както следва:

21.11.2014г. - Икономически техникум Пловдив
24.11.2014г. - гр.Перущица
25.11.2014г. - Френска езикова гимназия Пловдив
26.11.2014г. - гр.Стамболийски
27.11.2014г. - Духовна семинария Пловдив
28.11.2014г. - гр.Асеновград
29.11.2014г. - Централна градска част Пловдив от 11.30 ч - 14.30 ч.
01.12.2014г - Университет по хранителни технологии Пловдив -10.00 -14.00 ч.

Отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" при РЗИ Пловдив ще предложи следните инициативи:

27.11.2014г - Провеждане на обучителни дейности по СПИН и сексуално предавани инфекции с възпитаници на Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Пловдив -14.00 ч.
01.12.2014г - Посещение в ДДЛРГ "Мария Луиза"- гр. Пловдив -15.00 ч.
02.12.2014г - Провеждане на интерактивно обучение сред ученици от ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян" гр.Пловдив - 13.00 ч.
Изготвяне и публикуване в сайта на РЗИ на материал, свързан с мотото на АНТИ/СПИН кампанията за 1 декември 2014 г.
25.11.2014г - 05.12.2014г - Раздаване на здравно - образователни материали сред студенти и граждани, с цел повишаване на познанията свързани с предпазване от ХИВ инфекцията и популяризиране значението от употребата на предпазни средства.

Оказване на методическа помощ и осигуряване на здравно - образователни материали при провеждане на АНТИ/СПИН кампании с ученици от учебни заведения в Пловдив и областта.

Фондация Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ организира следните инициативи:
Инициативи "АНТИСПИН кампания" за 1 декември 2014 на Клуб "Ела изгрей", част от Национален алианс за работа с доброволци, в Пловдив от 12 до 14 часа на Главната улица и Площада пред Пощата. Цел на кампанията е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ.

За предстоящото отбелязване на 1 декември 2014, клуб "Ела изгрей", към НАРД Пловдив, планира следните дейности на Главната улица: Раздаване на червени лентички и презервативи от членовете на Клуба. 

В традиционната шатра срещу Централна поща доброволци ще направят игра "Стани богат от знания", в която ще бъдат проверени и подобрени знанията на младите хора за болестите, предавани по сексуален път. 

След това участващите ще могат да записват в специална тетрадка своя приказка, свързана с този ден. Като преминат тези предизвикателства, младите хора ще получат презервативи от специално създаден за целта робот. Ще има специална кутия -Love box.

Всичко това ще бъде на фона на интересна и актуална за младите хора музика, с която да ги привлечем към случващото се при шатрата.

Фондация "Панацея" ще има следните дейности:

21.11.-28.11.2014 г.-провеждане на кампания за популяризиране на изследванията за ХИВ/СПИН. Всеки ден по 2 часа да се извършва мотивиране за тестуване и изследване за ХИВ/СПИН в Мобилния медицински кабинет на организацията. 

Кампанията ще се осъществява на откритите места за работа на терен, на които екипът работи. По време на кампанията ще бъдат раздавани презервативи и тематични здравно-образователни материали на тема ХИВ/СПИН и ще бъдат насочвани за тестуване в ММК както познати клиенти, така и клиенти, които не са обхванати до момента.

01.12.2014 г. - провеждане на кампания сред клиенти на метадонови програми. Ще се осъществи мотивиране за изследване за ХИВ/СПИН и тестуване в Мобилен медицински кабинет, ситуиран пред Център за психично здраве гр.Пловдив. По време на кампанията ще бъдат предоставяни здравно-образователни материали и презервативи и ще се положат максимални усилия за увеличаване броя на достигнатите с услуги клиенти на Програмата, както и за повишаване броя на мотивираните клиенти за изследване и узнаване на своя ХИВ статус.

Фондация "Авис вита" ще има следните дейности:
На 21.11.14 г. в здравно-образователния център под наслов "Направи нещо добро, изследвай се за ХИВ" всички клиенти получават бърз тест за ХИВ и здравно-образователни материали от 14:30 до 17:00 часа. 

Цялата седмица 24- 28.11.14г. ще се извършва кампанийно обхождане на терените, на които работи фондацията и ще се правят бързи тестове за ХИВ.
Също така на 28.11.14 г. Здравно-образователният ни център ще бъде отворен отново за провеждането на безплатно и анонимно тестуване за ХИВ. "Изпий кафе- тествай се за ХИВ".

На 30.11.14 г. ще се проведе Кампания на Центъра на гр. Пловдив по повод 1-ви Декември с раздаване на здравно образователни материали и презервативи.
На 01.12.14 г. ще се проведе кампания по повод 1-ви декември пред ректората на Пловдивския университет- раздаване на здравно образователни материали, презервативи и безплатни и анонимни тестове за ХИВ, съвместно със сдружение "Позитивен избор".

Фондация "Рома" предлага следните дейности:
Екипът на Фондация за регионално развитие "Рома-Пловдив" подготвя здравно-информационна антиСПИН кампания. Единодушно е мнението, че подобна акция е много необходима в многохилядния квартал. 

В затворени общности като "Столипиново" традиционно трудно се разчупват стериотипи и норми. Информираността на младите хора е ограничена и се получава главно от улицата. 

Дългогодишната работа на екипа в областта на превенция на здравето показва, че часовете в училище са крайно недостатъчни, а в семейството темите за секс, приятелство и сексуално здраве не се коментират. 

Тази година в кампанията ще се включат не само екипа и доброволците на организацията, а и младежи от областта на гр. Пловдив, община Раковски и с.Чалъкови.

-27.11.2014 г. Във връзка с инициативата Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ. Екипът ще проведе кампания и изследвания в Областта, община Раковски
-28.11.2014 г. Във връзка с инициативата Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ. Екипът ще проведе кампания и изследвания в Областта, село Чалъкови
-01.12.2014г. Информационна Анти-Спин кампания сред общността на Столипиново. Традиционно на този ден екипът и доброволците от Пловдив и областта ще тръгнат от офиса на ФРР "Рома" и ще преминат през трите училища на квартала СОУ "Найден Геров", ОУ "Пенчо Славейков", ОУ "Димчо Дебелянов" и всички места в квартала, където се събират младежи. 

Ще се раздават информационни материали, презервативи и здравно-образователни материали. Ще се използват и възможностите за предоставяне на консултации и изследвания за ХИВ/СПИН. 

Изследванията ще се извършат на ул. "Батак", "Сокол" и "Ландос". Същевременно ще бъдат поканени ученици и младежи от квартала в офиса за провеждане на викторина с въпроси. Въпросите ще бъдат поднесени по различни занимателни способи, така че да събудят интереса на участниците.

Предвиждат се да бъдат осигурени награди за най-активните участници в мероприятието, а за точни отговори участниците ще получат награди.



Още по темата: общо новини по темата: 43
01.12.2022 »
01.12.2022 »
01.12.2016 »
01.12.2016 »
01.12.2016 »
28.11.2016 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: