ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив не е център на въоръжената борба за освобождение на България, твърди историк
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 02.03.2008Коментари (0)1204
Не можем да разглеждаме Пловдив като център на въоръжената борба за освобождение на България, защото това е бил най-големият и най-богатият град в българските земи и съответно с една изключително силна концентрация както на османски войски, така и на турска администрация. За сметка на това обаче в началото на подготовката на въоръжената борба за освобождението на България още от времето на първите комитети на Левски, Пловдив и пловдивският край заемат водещо място, като център на всички комитети в Тракия. Това каза в интервю директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев. По думите му не случайно Васил Левски създава един от първите си комитети там.

„В последствие, при подготовката на Априлското въстание най-важният окръг, който изиграва решителна роля за освобождението на България е Четвърти пловдивски революционен окръг.

Пловдив не би могъл да бъде център на въоръжена борба именно поради концентрацията на турски войски и турска администрация, но в този край Априлското въстание. Не случайно там са най-жестоки зверствата на редовните и нередовните турски войски, там се концентрират и експедициите, които правят чужди дипломати - консули, чужди журналисти, които разкриват зверствата по потушаването на въстанието. Именно това потушаване на Априлското въстание в Батак, Перущица, Брацигово, Панагюрище, Клисура, Сопот, Копривщица и тези извършени зверства предизвикват намесата на международната общественост, Великите сили и решението на Цариградската конференция от късната есен на 1876 г. за възстановяване на българската държава. Това е вече първият акт, който признава българската държава и като последствие на това, че Турция не иска да признае това решение на Великите сили, идва Руско-турската освободителна война, която кара Турция в крайна сметка да признае със Санстефанския мирен договор, макар и предварителен, възстановяването на българската държава. Това е през 1878 г., макар и с всички тези условности на разделянето на българските земи", разказа Стефан Шивачев. По думите му в този смисъл Пловдив заема водещо място в трите големи потока на националноосвободителните борби - борбата за национална църква, за национална просвета и въоръжената борба пловдивския край.

"Ако погледнем нещата от гледна точка, като измерение на самата Руско-турска война, последната битка, която протича от 14-17 януари 1878 г., е битката за Пловдив. Това е последното голямо сражение в рамките на войната, което довежда до разгрома на последната боеспособна турска армия на Сюлейман Паша и съответно след като тя е разбита, турците се оттеглят панически към Одрин и Цариград, следва примирието в Одрин и сключването на мирния договор. В този смисъл можем да откроим ролята на Пловдив в Руско-турската война", каза Шивачев.

Източник: агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ЕВРО 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: