Парфюмират боклука в Шишманци, за да не мирише лошо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
13:48 / 15.12.2009
6289
50 тона пловдивски боклук ще разтоварят в Шишманци  сметовозите днес. За първия официален работен работен ден - близо два месеца след като Славчо Атанасов и Бойко Борисов официално прерязаха лентата, в екозавода пристигна лично кметът, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"След толкова перипетии и врагове, доживяхме и този ден. Първи сме в страната, а и на Балканите", с облекчение отбеляза Атанасов.

Камионите вече пълнят приемната яма, железни пипала захващат и притискат в обръч боклука. "Имаме три крана, те пренасят сметта на поточната линия, следва ръчна сепарация. Отделя се всичко, годно за рециклиране. От днешното количество ще излязат около 2 т органични отпадъци, станат ли 200 т, след ферментация и зреене, до няколко месеца ще ви покажем първия произведен компост, за него и пазар има вече", разказа управителят Андон Абромов, който беше особено развълнуван и не спираше с благодарностите към общината, че се е справила с всички проблеми по заработването на завода.

За учудване на заводския шеф, имало голям интерес дори към отпадъците, предназначени за депото. Ако и тях започнели да купуват, предприятието можело не 30, а 60 години да просъществува. Капацитетът му е 125 хиляди тона годишно, но при преминаване на двусменен и трисменен режим на работа, може да се увеличи двойно и тройно.  От назначените 120 души 78 днес бяха по халетата, другите са технически персонал и администрация. До края на годината ще бъдат преработени 3300 т.

Освен Пловдив, отпадъците си в него ще кара община Раковски, Съединение също се интересува, питали са даже и от Стара Загора Преработката на тон е близо 30 лв., но толкова ще струва и депонирането в Цалапица от началото на следващата година.

"Въпреки напрегнатия бюджет, такса смет не само че няма да се увеличава, но дори ще падне от 1,3 на 1,2 промила за гражданите и от 6 на 5,5 промила за фирмите", припомни кметът.
 
Тръба над приемната яма пръска парфюм. "Това е обезмирисител", обясни Абромов. "Никъде по света няма завод за преработка на отпадъци, около който да мирише на рози, но усещате, че и срещу миризмата дори е помислено", отбеляза Славчо Атанасов.  


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (14)

Още по темата (189):
28.03.2024 Пълно единодушие в Общинския съвет за екозавода в Шишманци, планират рекултивация
25.03.2024 Пловдив иска европари за рекултивация на клетка 1 на депото в Шишманци
15.11.2023 12 000 лева финансова санкция е наложена на община Пловдив
20.10.2023 Общината плаща още милиони за боклука след договор с фирма на баща на общински съветник
12.09.2023 Община Пловдив прескача ОбС за спорен договор за повече пари с почистващата фирма?
24.08.2019 Солена глоба за завода в Шишманци
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).