ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ "Паисий Хилендарски“ открива 10 нови магистърски програми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 16.09.2018Коментари (0)5370
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет стартира новата академична 2018/2019 г. със 136 магистърски програми, 10 от които са нови.

Пет са новите магистратури във Философско-историческия факултет на висшето училище. Първата е "Философия и литература“, изцяло структурирана в синхрон с една от новите тенденции да се подготвят кадри за сферата на хуманитаристиката. В рамките на два семестъра  студентите ще получат едновременно по-широка и по-задълбочена интердисциплинарна подготовка, която да им бъде от полза за професии в сферата на филологическото, философското и гражданското образование, за работа в медиите, неправителствените организации, издателствата и др. Магистърската програма се администрира от Катедра "Социология и науки за човека“, неин ръководител е гл. ас. д-р Валентин Аспарухов.

Към същата катедра е и друга нова магистратура - "Гражданско образование“, с продължителност 3 семестъра. Тя е разработена като отговор на въвеждането на дисциплината "Гражданско образование“ в учебния план на средните училища от 2020 г. Експертите по гражданско образование обаче ще бъдат необходими навсякъде, където ще трябва да се взимат управленски решения, чийто залог е човекът и неговите взаимодействия в обществото.  Ръководител на програмата е доц. д-р Стойка Пенкова.

"Европеистика“ е интердисциплинарна 3-семестриална магистърска програма, продукт на сътрудничеството между социолози и юристи от Пловдивския университет. Завършилите ще имат възможността с предимство да се реализират в държавните органи, осигуряващи европейските приоритети на България, в политическата система на страната, в европейските институции и администрация, в български и международни/европейски бизнес организации, в политическата журналистика, в мозъчни тръстове и НПО. Ръководители на програмата са доц. д-р Тихомир Митев и д-р Пламен Нанов.

Два семестъра във варианти по държавна поръчка и платено обучение е магистърската програма "Православие – традиция и съвременност“. Завършилите могат да продължат обучението си в образователна и научна степен "доктор“ в страната и в чужбина, да се реализират като висококвалифицирани учители по религия в държавни, общински и частни училища, да работят в общински звена и структури в областта на образованието, културата и хуманитарните дейности, да се реализират като експерти по проблемите на опазването и съхраняването на паметниците на църковното изкуство. Специалността се администрира от катедра "Теология“, ръководител на програмата е проф. д.т.н. Апостол Делипапазов.

Магистърската програма "Маркетингови изследвания: практически приложения в бизнеса“ се изучава в рамките на 2 семестъра. В учебния план са използвани методологиите на водещи в световен мащаб маркетингови компании като GfK, Nielsen и др. Магистратурата е съобразена с изискванията на Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) и позволява трансфер на кредити от други специалности и ВУЗ. Успешно завършилите могат да работят в маркетингови и изследователски агенции, в изследователски отдели в публичната администрация и НПО, както и в отдели по маркетинг и проучвания в големи индустриални и финансови компании. Ръководител на програмата е д-р Светослав Славов.

Две нови магистърски програми разкрива и Биологическият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“ – "Антропогенетика и родословие“ и  "Екология и опазване на екосистемите“ на английски език. Първата се предлага в два варианта – 2 семестъра за специалисти и 4 семестъра за неспециалисти. Дипломираните магистри по антропогенетика и родословие ще могат да се реализират като биолози със специфични познания по генетика, антропогенетика, биологична и историческа генеалогия, мутации и мутационни фактори, популационна генетика на човека, компютърно моделиране в генеалогията и др. в сферата на общобиологичното познание и образованието. Ръководител на програмата е проф. д.б.н. Евгения Иванова.

Новият момент в магистърската програма "Екология и опазване на екосистеми“ е, че ще се изучава 2 семестъра изцяло на английски език. Насочена към две целеви групи: граждани на ЕС, които говорят английски, и лица от страни извън ЕС, говорещи английски, затова всички академични курсове са на този език. Ще ги водят специалисти по екология и опазване на природните екосистеми от Биологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, Аграрен университет - Пловдив, институтите на БАН, МОСВ, екологични консултантски фирми и НПО, което ще гарантира адекватността на учебния процес. Ръководител на програмата е доц. д-р Гана Гечева.

Физико-технологичният факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“ открива три нови магистърски програми с изцяло практическо приложение. Магистратурата "Учител по инженерни дисциплини“ с продължителност 2 семестъра се предлага по държавна поръчка и платено обучение, в редовна и задочна форма. Учебната програма осигурява педагогическа подготовка на специалисти инженери, което им позволява да работят като учители по специалността, която са завършили. Ръководител на програмата е доц. д-р Желязка Райкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: