ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Организации против задължителната предучилищна за 4-годишните
Автор: Пламена Николова 10:16 / 26.02.2020Коментари (3)2840
©
Над 50 организации от Варна и страната се обединиха срещу задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца, научи Varna24.bg.

Те са изпратили писмо до министъра на образованието и науката, Комисията по образованието, науката и въпросите  на децата, младежта и спорта , Комисията по правни въпроси, Комисията по правата на човека, жалбите и петициите на гражданите, до МС, председателите на парламентарно представените партии в 44-то Народно събрание, Министър председателя на Република България, омбудсмана и ​Светият Синод на БПЦ.

Ето какво се посочва в писмото от граждански и родителски организации и движения и над 5,500 родители, подкрепили петицията срещу въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за деца от 4 годишна възраст: 

"Изразяваме дълбоката си загриженост от игнориране гласа на гражданското общество, и най-вече на родителите, с подновените опити за приемане на задължителната предучилищна подготовка от 4-годишна възраст.

Опитите за вкарване на децата от най-ранна възраст в държавната образователна система:

1. Нарушават Конституцията на България, според която училищното, а не – предучилищното, обучение е задължително (чл. 53).  

2. Нарушават редица водещи международни спогодби, според които семейството е водещо за начина на образоване на своите деца, като: ЕКПЧ Протокол 1, чл. 2; Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (чл. 14 и чл. 26 ал.3), Международният пакт за гражданските и политически права чл. 18 и Международният пакт за икономически, социални и културни права чл. 13.

3. Нарушават правата на родителите. Държавата следва да закриля майчинството (чл.14), а не да го измества, чрез свои услуги със задължителен характер. Отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите (чл.47). Това прави напълно противоконституционно задължаването на родителите, които са намерили начин да осигурят подходяща семейна среда и искат да се погрижат за развитието на на детето си в предучилищна възраст, да се откажат от това свое право в полза на държавата. 

Въвеждането на задължителна предучилищна подготовка задълбочава държавния монопол в образователната система, засилва зависимостта от държавата на частната инициатива в образованието, лишава от избор и не допуска родителите до участие в образователния процес и най-недопустимото е, че въвежда принудителна институционализация на децата.

4. Нарушават правата и най-добрия интерес на децата. Редица изследвания в цял свят показват, че в тази ранна възраст децата имат нужда по-скоро от индивидуална работа, много обич, подкрепа и лично внимание, отколкото от институционализация. 

Още повече темпото, с което се развиват децата в тази възраст е строго индивидуално и не може да се поставят рамки и налагат стандарти. Не е редно да се задължават родителите, които са намерили начин и искат да осигурят на детето си по-добра среда за развитието му. 

Резултатите от предучилищната подготовка зависят не от нейната продължителност или начална възраст, а от подкрепящата семейна среда. 

5. Задължителното образование в европейските държави е изключително преобладаващо от 6 години. Не съществува европейски документ, който да изисква въвеждане на задължително предучилищно образование за децата на 4 годишна възраст. В малкото страни, в които държавното образование започва от по-ранна възраст - 5 год., то не е задължително. В тези страни съществуват и концептуално алтернативни свободни училища и неучилищни форми на образование, между които родителите могат да избират съобразно индивидуалното развитие и потребности на детето си. Резултатите на българските ученици,  прекарали осем или повече години в системата на българското държавно образование, на международния тест PISA показват, че близо 40% от тях са функционално неграмотни и неспособни да мислят и анализират.

Проблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система няма как да бъдат разрешени, чрез принудителното разширяване на нейният обхват. Подобни действия биха отклонили нужните ресурси, за постигане на качествени реформи в началния и среден курс на образованието. 

Във връзка с гореизложеното най-учтиво настояваме:

1. Да не допускате въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за децата на 4-годишна възраст.

2. За вашето официално становище във връзка с повдигнатите в настоящото писмо аргументи, съобразено с действащото у нас законодателство и с международните актове, към които страната ни се е присъединила.

3. Да се организира и проведе широк обществен дебат по темата с адекватно медийно покритие и да се запознае българската общественост с различните мнения относно негативите и позитивите от въвеждане на подобно законодателство.

Като родители и граждани, представляващи различни организации и родителски движения,  застъпвайки се за правата на десетки хиляди родители, избрали да останат и отгледат децата си в родината, се обявяваме срещу приемането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца и настояваме да се съобразите с нашите искания.

В случай, че отнемете свободата на избор и правата ни на родители, свързани с начина на образоване на нашите деца, ще призовем всеки загрижен за развитието, образованието и бъдещето на родината гражданин да оттегли подкрепата си към Вас като управляващи на следващите избори и да предприеме активни граждански действия".


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.03.2020 г.
0
 
 
Аз също подкрепям родителите. И едва ли някой(включително тези които ги мислят промените)разбира какво става с образователната система. Тази преди 20,30,40 години беше лишен. Тя не научи на нищо сегашните управници. Тя не беше в състояние да квалифицира медици и др.учени. Въобще добре,че настъпиха тези промени в образованието. Иначе щяхме да сме си все така далеч от научния прогрес. Но и той не научи законотворците(умните),че е добре все пак да се допитват до простолюдието.
Aнонимен
на 26.02.2020 г.
0
 
 
Прави са хората от организациите! С новите учебни програми, децата почти нямат "детство" вече, а те искат още от 4 годишна възраст да ги вкарват постепенно в системата и да стават послушници!
Aнонимен
на 26.02.2020 г.
0
 
 
Заради безхаберието на циганите страдат българите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: