Опитали да представят ромите като източник на ковид заразата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:26 / 27.05.2021
2603
Пловдив беше домакин на Европейска конференция на тема: "Гарантиране правото на образование за всички в европейски градове“ в рамките на проекта ГАРАНТИ, реализиран с подкрепата на ЕС и в сътрудничество с Европейския изследователски център в Грац, Австрия, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В проекта са участвали общо 100 деца на възраст от 11 до 15 г. - по 50 от Пловдив и Дортмунд, в които има значителна ромска малцинствена общност. Включили се също 200 родители и 50 професионалисти и преподаватели в сферата на образованието, социалните дейности, изкуствата и спорта.  

Политологът Румян Русинов представи резултатите от почти двегодишната работа по проекта с децата от училищата "Симон Боливар" и  "Пенчо Славейков", които са били ангажирани със занимания по плуване, баскетбол и футбол.

"По отношение на спортно-образователните дейности можем да кажем, че те играят огромна роля. Идеята като цяло през спорта да се прави интеграция и мотивация за посещение на училище за по-добри образователни постижения е страхотна и постига невероятни резултати" - каза експертът.

При изпълнението на проекта е имало сериозни проблеми заради коронавируса, които са били не само от медицински характер. Ето какво каза по този повод Румян Русинов:

"Имаше шокова ситуация март и април миналата година, когато медиите бомбардираха невероятно силно с призива "Стойте си вкъщи", "Спазвайте дистанция" и т.н. Имаше и страничен проблем, който беше много сериозен - проблемът с изолацията, защото имаше политически фактори, които се опитаха да се възползват от ситуацията и да представят погрешна картина, че едва ли не източникът на заразата е ромската махала. Това доведе до изолационистки нагласи сред част от населението и което уплаши самата ромска общност.". 

Заради пандемията в Пловдив били готови да замразят проекта, но след разговори с чуждестранните партньори екипът успял да го адаптира към новите условия.

Повече по темата гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).