ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Окончателно: Филип Македонски ще бъде демонтиран, проектът за Римския стадион стартира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:43 / 19.01.2011Коментари (30)8701
© Plovdiv24.bg
Иван Тотев и архитект Румен Русев за паметника на Филип Македонски
Два часа не стана ясна позицията на Експертният съвет за това какво ще се прави с паметника на Филип Македонски, за който по-рано днес вече писахме. Стана ясно само, че се дава ход на строителното разрешение по проекта, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Часове, след като завърши Доклада на идейният проект пред членовете на Експертният съвет, съставен от архитекти и строителни инженери се свързахме се с главния архитект на Общината Румен Русев да "хвърли малко светлина" по проблема.
 
"Прие се, че паметникът ще бъде демонтиран, за да не се създават усложнения. Проектът е приет, ще бъде одобрен, а междувременно съдбата на демонтирания паметник и неговото възстановяване на същото място или на друго ще бъде предмет на решение на Общинският съвет. Възможни са два варианта: да бъде адаптиран паметникът в този проект и в хода на строителството да се възстанови на може би не точно същото място, а на друго или да се премести монумента
на съвсем друго място", каза още Русев.

Свързахме се и с Областният управител Иван Тотев:

"Коментирахме с човек от областната администрация дали е възможно утре или другата седмица да влезе решението за проекта на Общинска сесия като моето мнение е, че дори да стане и другата седмица, то това няма да спъне проекта. Аз искам да стане ясно, че ние в момента не дебатираме върху темата дали мястото на паметника е там. Ние искаме за тези 12 месеца строителни работи монументът да го няма: първо защото ако той остане там, ние не можем да извършваме строителни дейности, второ защото има опасност от срутване и някой да пострада и т.н. Дали след това паметникът ще бъде върнат на това или монтиран на друго място, не е в целите на проекта и в нашите приоритети", каза за нашия репортер областният управител.

Междувременно от запознати източници разбрахме, че Общинската администрация изобщо няма намерение да спъва развитието на проекта и това е станало ясно в разговор на човек от ОбС Пловдив с Областният управител Иван Тотев.

Предлагаме ви целият аудио- запис от разговора с арх. Румен Русев и Иван Тотев.


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Подкрепям с двете ръце всички хора,които са писали,че Римският стадион е по-важен за Пловдив от "Главната",която лично аз ненавиждам и винаги я заобикалям. Пловдив има нужда от това атракциите - плод на историята му на най-стар град в Европа - да бъдат показани в пълния им блясък,за да превърнат града ни в туристическа атракция №1 в България,вместо Черноморието с безкрайните му панели,които всяко лято са все по-празни и планинските курорти,където изсякоха горите и нищо чудно скоро да гледат сняг само на картинка. Римският стадион е точно такава атракция,така че Браво за реализирането на този проект!
0
 
 
Паметника на Филип Македонски може да го сложат на мястото на рендето или най му е мястото до разкопките на пожата.
+2
 
 
Тук има няколко мнения по разкопаването на главната. След възстановката по ескиз на стадиона, направен от рицарите на филипополското херцогство(1204 - 1260г.), която днес се пази във Френската национална библиотека и е публикувана в книгата на Д.Костов за същото херцогство, вече започвам едва сега да осъзнавам какъв грандиозен паметник на културата е това едно от чудесата на света! Снимах тази зарисовка с моята нещастна "сапунерка" и я изпратих на редактора на сайта Пловдив24 снощи. Би било добре читателите на сайта да я видят тази снимка и да коментираме сетне всички заедно. Според моето скромно мнение, все пак ще се наложи голямото копаене на главната. Но за тази цел ще е нужна много щателна, акуратна подготовка, която да може да предвиди всички сложности, които могат да възникнат в такава с голям мащаб дейност! Ще са нужни поне 4 или 5 години за тази подготовка! Не по-малко време ще е нужно и да се подготвят необходимите финансови средства и от ЕС, и от нашата държава, и от нашата община. Отделно няколко години след това за да се направи всичко! И в крайна сметка да се възстанови главната колкото е възможно, да се запазят всички здания на тази улица, и да се любуваме на това невероятно чудо!
+2
 
 
Това е добра новина . Аз мисля , че дори цялата главна улица да демонтираме , пак си заслужава . Този стадион има потенциал да привлече стотици хиляди туристи .
+2
 
 
ми да го махнат с тия пирамидки в ръцете е супер смешен,безличен и не на място
+2
 
 
Тоя паметник изобщо не трябваше да се слага там по принцип :) Радвам се, че ще го махнат, а и ще направят нещо хубаво на това място. Дано наистина доживеем реализирането на този проект :)
0
 
 
Кога ще махнете *рендето*?!?Онзи малоумник,аФФтуръ на това недоразумение,който публично нарече всички пловдивчани *неразбиращи иССкуството *,да се бръкне в джоба и да го разкара!
+3
 
 
Защо все толкова спънки и ходене по мъките трябва да има, когато човек иска да направи нещо значимо за града... Идеята за стадиона е забележителна, както и проектът, така че успех на инициаторите!
0
 
 
Като го махат Фильо, да вземат да махнат и грозната тръба, която е 100 метра преди него.
+1
 
 
Аз бих коментирал така "Целта оправдава средствата" или казано от мен, че против паметникът нямам нищо против, но този проект е по важен за Пловдив. Доколкото паметника все ще се намери решение.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: