Обявиха Пловдив за новата индустриална столица на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
12:03 / 28.11.2018
7676
Община и област Пловдив се превърнаха в столицата на новата българска индустрия. Пловдив преживява бурно икономическо развитие, а малките средни предприятия са гръбнакът на икономическото развитие. Това стана ясно при откриването на информационен бизнес форум в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той е на тема "Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау" и е организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с Министерството на икономиката и община Пловдив.

"Не съм съгласен, че има спад на чуждестранните инвестиции у нас. Това, което планираме за следващата година, е да има около и над 9% ръст в структурата на БВП и по-конкретно на брутообразуването на основен капитал", коментира зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов преди старта на конференцията.

По думите му стана ясно, че няма международни инвеститори в България, които да са напуснали страната. Българската банка за развитие е един основните партньори на плана "Юнкер". Тя работи с банки-партньори, които се очаква да подпомогнат през следващата година малки и средни предприятия с 50 млн. евро. 

"Пловдив се превърна в своеобразно икономическо чудо. Последните 20 години се създаде нова индустрия, която замести почти изцяло старата социалистическа индустрия и излезе на световно ниво", каза от своя страна зам.-кметът Стефан Стоянов. Той отчете, че в региона за миналата година новите работни места са били 36 хиляди, а тази година ще са над 80 хиляди.

Целта на днешния форум е малките и средни предприятия от Пловдив и региона да се запознаят с възможностите, които дава програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на ЕБВР. Чрез нея фирмите могат да получат местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

В рамките на форума предприемачи от региона ще споделят личния си опит от процеса на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проект по програмата.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (14)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).