ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общинският съвет разпъва Дянков след спирането на 30-милионния заем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 27.05.2010Коментари (49)13095
© Plovdiv24.bg
Оставка, линч, преследване от прокуратурата заради нарушаване на конституцията - всички това бе поискано спрямо финансовия министър Симеон Дянков от съветниците от управляващото мнозинство на общинската сесия днес. Беше гарнирано с много епитети, сравнения и метафори. Поводът - ветото, което финансист N 1 на България наложи върху 30-милионния заем за Пловдив, с който трябваше да се оправят вътрешнокварталните улици.

Изявлението на кмета, което по-рано Plovdiv24.bg публикува, Славчо Атанасов прочете от трибуната на местния парламент и даде сигнал за многопосочните атаки спрямо министъра. "Геноцид е това спрямо пловдивчани", заклейми Николай Радев. Тодор Христев нарече кметската декларация твърде мека и призова нещата да се наричат с истинските им имена. Поведението на Дянков към Пловдив граничело с национално предателство, с което обслужвал манията си за величие. "Да допълним декларацията и да му искаме оставката", призова той.

"За пореден път доказа, че трябва да си ходи. Не само, че всичките му мерки срещу кризата са безуспешни, но по груб и нагъл начин се намесва в местното управление на Пловдив и пречи на града сам да се справи с икономическата криза, като го поставя на колене. Време е Бойко Борисов да си намери нов икономически екип", включи се по адрес на министъра и арх. Атанас Недевски.

Твърде крехко сред общия експанзивен тон прозвуча зашитата на доц. Павлина Кацарова. Според нея кметът има основания да е недоволен, обаче не бивало да се сърди на министъра, защото банката била сериозна институция и други били водещите й мотиви. При условията на криза не можело общината да съвместява по някое време плащането на два заема.

"Приличате на хармоника, която си свири все една и съща мелодия", гневно репликира кметът. Наново се впусна в обяснения, че не банката, която е участвала в разработката на проекта за заема, го е отхвърлила, а че изобщо не го е разглеждала поради ветото Дянково. Това било българско уникално чудо - министър да спира инфраструктурен заем на община в собствената си родина и то в момент, когато декларирал намерение държавата да тегли заем за справяне с кризата. Това било финансова блокада на Пловдив. В момента, заедно с 26,5 милиона от боклука, още 21 милиона субсидия, които нямало да преведе, и 30-те милиона заем, който силово спира, задълженията на държавата към общината нараствали на 77,5 милиона.

"Преди да обвиняваме министъра, да погледнем собствения си двор. Държавата не ни е отказала тези средства. Ако по-разумно харчим парите от боклука и не крадем от тях, може и малките улици да асфалтираме", не отстъпи Кацарова, а кметът отново я упрекна в лъжа.

Безочие към портрета на Дянков прибави председателят Илко Илиев. Силата на правото, според него, била преобръщана в право на силата.

"Той има право на вето. Ефектът от него ще се мултиплицира обаче в близките години. На практика градът ни е обявен за нефелен, несъстоятелен и некачествен, който не може да се справи с такъв смешен заем, а с него бихме могли да развием икономика. Кредитният ни рейтинг ще се смъкне до дъното и няма коя финансова институция току-така да ни отпусне повече заем", изтъкна мотиви Георги Колев. Той добави и възмущението си, че авторът на низкия сценарий срещу града, разблокира държавния резерв и тегли кредит от всеки данъкоплатец.

В защита на Дянков се опитаха да се включат чрез реплики и други съветници от ГЕРБ, но бяха орязани от резкия тон на председателя. Разтреперана от гняв, че не й дават думата, Даниела Йотова поиска обяснение, а емоционално превъзбуденият Илко Илиев я наказа с порицание.

Дани Каназирева успя да се вмъкне сред изказващите се и заяви колко са й омръзнали спекулациите и оплакванията на управляващите, че все ГЕРБ им пречи. Още преди година и половина те били заявили твърдата си позиция против, много преди парламентарните избори, дори се били подписали в жалба до прокуратурата.

"Господа управляващи, никой не положи усилия да ни убеди, че при съвпадение на плащане по двата заема, това ще е по силите ни, но пък четейки стратегията за синята зона, която днес също трябва да гласуваме, разбрах, че някой е пропуснал да събере 24 милиона лева през последните 3 години от паркирането в града. Е, с тях можехме да си асфалтираме улиците, нали?", попита тя.

Действията на Дянков, според Николай Караиванов, приличали не на роля на холивудски актьор, а на холивудски номера, които пък приличали на някогашните комунистически номера, месещи се в местното самоуправление. Те погазвали принципа на децентрализация, защото актът на министъра бил извършен зад гърба не само на общинската управа, а и на пловдивчани. Дори предложи не Общинският съвет да му иска оставката, а да тръгне подписка сред гражданите.

"Това е пъклен план. Дори комунистите не са се разправяли по този начин с нас. Стояхме без ток, на свещи, ще си стоим и с дупки, без заем, някой ден актьорът ще се върне в Холивуд, а ние ще си останем тук", красноречив в обвинението си беше Караиванов.

Бурните, разгорещени, емоционални, пълни със словесност, на която биха завидели и автори на перото, дебати все по въпроса за провалилия се заем продължават. Днешната сесия, която включва поне 30 точки, още не е започнала работа по същество, тъй като споровете започнаха още преди първата точка. Plovdiv24.bg ще продължи да информира как се развиват събитията в местния парламент.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дянков Вън от България!Срам за народа е той.Само забатачва страната с неговите сметки кое да намали и т.н.
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 27.05.2010 г.
+3
 
 
...българите и казана. :)
+2
 
 
Мръсен е номерът на Дянков зад гърба на Общинския съвет да пише такова писмо. Ако наистина целеше просто да помогне,защото наистина счита,че тегленето на заема е икономически нецелесъобразно, а това не е политическа атака и разчистване на сметки, щеше да напише писмо или да проведе разговор с общинските съветници. Нали уж общините и държавата са като едно семейство и гледат в една посока. Иначе такова действие като неговото е нож в гърба. Скоро ще плаща.
+1
 
 
В този случай силата която демонстрират ГЕРБ е проява на слабост. След като рабраха че Пловдив може да се справи и без техните подаяния, след като не могат да скрият от очите на хората булевардите които се ремонтират, новите детски градини и спортни площадки които се изграждат и единственият компромат, който намериха след две години усърдно търсене срещу честното и прозрачно управление на Славчо Атанасов беше някаква идеална част право на строеж от 6м2 на името на баща му която му се полагала като инвалид и одобрена преди Славчо дори да е бил кмет на район Тракия, решиха да съботират развитието на нашият град по най-наглия и груб начин, но това тяхно еднолично решение поражда една еднолична вина, която ще се наложи да изкупят на следващите местни избори. Дано държавата ни оцелее до тогава защото финансовата политика на Виновникът Дянков е равносилна на геноцид.
+1
 
 
Не ви ли е СРАМ бе дами и господа за маките улици мислите, че вие несте ремонтирали големите та малките ще правите.Искаите тези пари от фирмите които строят кооперациите те разбиват улиците с тещяхните стоежи но, как да искаш пари от фирма, която ти е дала вече рушвет.
+1
 
 
Слафчо няма да спи....корумпираната му шайка ще остане с празни ръце. Жалко :( Браво на Дянков, единственото смислено нещо което е направил от както е финансов министър
-1
 
 
Значи Дянков иска да тегли 1,2 млиарда от Европейската банка за развитие, а Община Пловдив не може да тегли 30 милиона. На банката въобще не им пука кой кой е, те ще изберат клиента, от който ще спечелят повече пари. То е ясно и на децата какво е било мотивационното писмо на Дянков до банката1
0
 
 
с този си ход герб НИКОГА няма да влезне в управлението на Пловдив
+3
 
 
Че са некадърници ГЕРБ, две мнения няма по въпроса. Но по заема не съм съгласен. Защото Славчо лъже всички нас. Ремонтът на малките улици не е съгласуван с тези които копаят по нашите улици - ЕВН, ВиК, Ситигаз, Топлофикация, кабелни оператори. Инфраструктурните проекти на тези организации трябва да са водещите, а ремонтът на малките улици да е поставен като следствие на тези дейности. Иначе кой ще гарантира въпросните 5 години, че няма да копаят? Как ще дадат гаранция тези организации? Ако Славчо беше се съгласувал с тях, ОК! Ама пак лъже.
на 27.05.2010 г.
+1
 
 
Пълен смях в кулоарите на место-парламента! ;-))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: