ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ONE DESIGN WEEK представя 195 чуждестранни и 132 български артисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 02.06.2016Коментари (1)2277
©
Осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, който ще се проведе в Пловдив между 10 и 19 юни ще представи различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 8 инсталации в различни градски пространства; 12 презентации и 2 семинара, както и специални събития - Local Design Food (базар), На Самообслужване (акция с храна), Everyday Objects (временен магазин с уникални произведения на български съвременни дизайнери), Ден на игрите в Хакафе, дизайн викторината "Pub(lic) Quiz" и мн. др.

Фестивалът се организира от Фондация "Едно за Култура и Изкуства" в партньорство с Община Пловдив и "Фондация Америка за България", с генералното партньорство на Programista;, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ - "Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г.

Мултидисциплинарният подход в осмото издание на ONE DESIGN WEEK предизвиква и разгръща потенциала на фестивала като платформа, на която се срещат разнообразни мнения, истории и публики в търсенето на общ език. 195 участници от 22 страни и 132 български артисти ще представят своята работа по време на дизайн седмицата, а част от тях ще бъдат въвлечени в местния контекст, работейки по теми, които отговарят на неговите нужди.

ОNE DESIGN WEEK 2016 стартира на 10-ти юни в 18:00 ч. пред офиса на Фондация "Едно за Култура и Изкуства" - ул. Христо Дюкмеджиев 10, където екипът на фестивала ще представи основните акценти от програмата. Музикалното оформление ще бъде от DJ Boris The Heartbreaker, а за доброто лятно настроение на гостите ще има разхладителни напитки от ретро бирата на фестивала - Бомбичката, и от малиновото вино Trastena. Събитието продължава в клуб THE VOID (ул. Атанас Самоковеца 2) с артистите от пловдивския аудио-визуален колектив МЕЛФОРМАТОР (MELFORMATOR / SAYULKE, ATNS, Mironov, waysie, Phlip) където до ранни зори ни очаква музикално приключение.

Специален акцент на фестивала са и двата специални проекта:

В рамките на проекта МATERIALITY BRUTALITY, финансиран от Nordic Culture Fund, четирима дизайнери от северните страни - Thórunn Árnadóttir (Исландия), Kirsi Enkovaara(Финландия), Kaja Solgaard (Норвегия), Kristoffer Sundin (Швеция), ще имат възможност да експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал - цимента.

Проектът MIXED IDENTITIES, който се осъществява с любезното съдействие на International Vesegrad Fund, започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха гр. Пловдив и се запознаха както един с друг, така и с локацията, на която бе реализирана съвместната им артистична колаборация / дейност.

Представители от Lenka Srsnova (Словакия), Bence Pasztor and David Tarcali from Studio Nomad (Унгария), Martyna Golik (Полша), Pavla Nesverova (Чехия) и Klara Sumova (Чехия).

Друг акцент е "Попълнения. Нов български дизайн на витрина" - проектът представя български дизайн, създаден през последната година. Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица на Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти - плакати, мебели, дрехи, анимации, инфографики, играчки и бижута, аксесораи и др. Изборът на локация е продиктуван от популярността на главната улица, през която ежедневно минават пловдивчани и гостите на града. Целта е минувачите да бъдат изненадани с намеси във витрините на познатите им магазини и да се запознаят с работата на българските дизайнери.

Eдин от основните акценти на фестивала е професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18-ми юни (събота) в Дом на културата "Борис Христов" (Пловдив, ул. Гладстон 15). По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година не е изключение - сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) - един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) - представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, който идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST и Фондация Пловдив 2019, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) - основател на студиото OWOW (с подкрепата на Creative Industries NL), Питър Мариголд (Великобритания) - създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) - мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life® и Стивън Серато (САЩ) - преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис, който идва с подкрепата на Посолство на САЩ в България.



Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.06.2016 г.
0
 
 
И ако махнете висящите парцали ще бъде чудесно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: