ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нов инвеститор стъпва в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:45 / 15.05.2019Коментари (4)21529
©
Емил Караниколов е роден през 1980 г. в София. Магистър по право от УНСС с квалификация в областта на финансовия мениджмънт. От 2004 до 2010 г. е юрисконсулт в Столична община. В периода от януари до май 2010 г. е директор на дирекция в областната администрация на София. Изпълнителен директор е на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол от 2010 до 2017 г. От 4 май 2017 г. е министър на икономиката. Ето какво каза той пред "24 часа":

- Г-н Караниколов, “Фолксваген" обяви, че отлага избора на страната, в която ще прави завод, за октомври. Това заради изборите ли е?

- Няма как един стратегически инвеститор да се занимава с политика. Това, което успях да разбера от решението, е, че те ще започнат преговори със страните, кандидати да го приемат. Вече официално се знае, че групата “Фолксваген" ще търси възможности за изграждане на нови заводи за различни видове автомобили. Предвид опита, който имаме, работниците, които са подготвени, това, че над 220 компании работят в автомобилния сектор, България може да сглобява цели автомобили. Но решението е на инвеститора и ще го чуем от него.

- През октомври?

- Не мога да кажа. Уверявам ви, че България е готова, правителството е на разположение, ако има интерес за разговори с нас, ние сме на линия.

- Изненадан ли сте от решението за отлагане на борда на “Фолксваген"?

- Не. Това е нормална процедура. Нашата работа е да докажем, че България е първо конкурентна среда и второ, че има опит. Но не го обвързвам по никакъв начин с изборите. Това е международна компания, глобална, по никакъв начин не ги интересува. Важното е, че България вече е готова и се надяваме, че ще бъде избрана като дестинация за водене на преговори.

- Ако България бъде избрана, голяма надпревара ще е кой ги е довел?

- Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата, който и от големите да си слага медали. Аз си знам хората, които работеха, само да ни изберат.

- Кои са те?

- Хората от министерствата, от общините. Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение че хора работеха денонощно, нямаше празници, лошо ми става.

- Напоследък като че има раздвижване в инвестициите. Така ли е?

- От година, година и половина го усещам. Все повече компании, и то международни, все по-големи, правят сериозни запитвания. Мисля, че и тази година няма да е лоша.

- Въпреки прогнозите за забавяне?

- Не съм съгласен, че ще има забавяне, да не говорим за спад в растежа. За миналата година беше 3,1%, за тази година прогнозата е към 3,3%, аз мисля, че имаме способност и ресурс дори за 3,5 на сто растеж за 2019 г. Износът има ръст, и към трети страни, финансовата ни стабилност е нещото, което кара инвеститорите да се ориентират към нашата страна, имаме специалисти с призната репутация във високотехнологичния сектор.

- Какво още може да се направи, за да се отворят вратите за инвеститорите?

- Очакваме скоро да подпишем споразумение с инвестиционния комитет към ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) и да бъде направен 6-месечен анализ на българското законодателство, на конкурентоспособността на икономиката ни, на държавните дружества. Този анализ ще помогне, след като изпълним препоръките им, кредитният рейтинг на България да се повиши и да станем още по-атрактивни за инвеститорите. Другият ни приоритет е инвестиции в образованието, няма как да вдигнем доходите без необходимата квалификация и преквалификация.

- С новия проектозакон за публичните предприятия ви вземат агенциите - за приватизация и за инвестиции.

- Какво значи да ми ги вземат? Моя беше идеята да се обединят. Механизмът на приватизация е изчерпан в България, приватизирали сме 99% от държавните предприятия. Това, което правим със закона, е, че отпада забранителният списък, като оттук нататък всички дружества ще се приватизират само след решение от Народното събрание. Другото е, че ще обединим опита на агенцията за приватизация, която повече от 20 г. работи с инвеститори с този на агенцията за насърчаване на инвестициите. Увеличаваме капацитета на тази обща агенция и целта ни е за всеки инвеститор да има подготвен екип, който да оказва пълно съдействие още преди той да вземе решение да инвестира у нас. Създаваме карта по региони, по градове, какви икономически дейности ще има.

- Какво ще има на тази карта?

- Първо - какви производства има в дадения регион. Инвеститорът ще види от офиса си какви фирми има в един град, община или регион, от кои икономически сектори са, ще види какви са оборотите от определен сектор. Ще има данни и от образователните центрове - какви са подготвените кадри, включваме информация за заетостта, както и какъв оборот от БВП създава тази дейност в този регион. Ще се опитаме да направим една пълна картина на България и всеки инвеститор да има предварителна подготовка. Надявам се до два месеца да сме готови.

- Какви други инвеститори заявяват интерес?

- Напоследък италиански фирми правят запитвания, имаме 4-5 инвеститори оттам. Те са от индустрията за опаковки, в текстила, във високотехнологичния сектор.

- На какъв етап е интересът им?

- Проучване. Писахте за немския инвеститор, който иска да прави завод за изкуствени стави. Той си хареса България, беше тук е четвъртък или петък миналата седмица, от понеделник екипът му вече е на терен. Засега разглеждат София, Пловдив и Бургас.

- Бързо действа този човек.

- Което означава, че България е атрактивна. Да дойдеш на място с частния си самолет, да огледаш имотите, за два дни да вземеш решение и да изпратиш екипа си, е изключително положително. Има интерес и от турски фирми.

- Покрай турските инвеститори обаче стана скандал с посланика.

- Беше едно прекрасно събитие. Трябва да имаме уважение към компанията, която отвори завод за автомобилни части в Кърджали, те скоро ще инвестират във Враца. През 2006 г. тя започна с 4,5 млн. лв. инвестиции, сега са над 400 млн. “Теклас" е реномирана компания с висококвалифициран персонал и мисля, че трябва да пазим такива инвеститори. Станалото - станало, всеки си е взел поука.

- Турските инвеститори къде се насочват? Към Кърджали ли?

- Не, в никакъв случай. Предимно предпочитат Пловдив. Той става една изключително интересна зона. А от периферията на Пловдив отиваме към Стара Загора. Към Бургас също има интерес, за Варна се опитваме през индустриалната зона да осигурим терени за инвеститорите. В Бургас има, във Варна сме по-слаби като предлагане и това трябва да го променим.

- Вече говорим изобщо за инвестиции, нали?

- Да. И отново приоритет, остава Северозападна България, но там просто е по-трудно, защото инвеститорите искат инфраструктура. Искат пътища, жп линии.



Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 15.05.2019 г.
+1
 
 
И директно към сестра ЧО - преди да коментираш , вземи поне прочети какво сън написал , а не да се правиш на умна...И пак леко глупаво расъждение. Незнам в кой век живеят всички политици , работнически организации и прочие. Живеем във век на свободно предвижване на хора и знания. И тук всичко се залага на един, единствен инвеститор, който ще строи завод и ще внася хора от друго място. Какво пречи , на инвеститора да инвестира в българи и да ги пратят още от сега в чужбина да се обучават , какво пречи на работодателите да влагат малко повече усилия да обучават кадрите си , а не да ги правят роби за жълти стотинки и да им казват колко са зле. Именно това най-големия проблем във всяка една сфера в Българсия - българина се е обесърчил , защото всеки път чува , как еди кой си германец , грък, дори индийци или какъвто е там е по-добър от него и защо се случва това? Защото докато германеца , гръка получава едни големи пари за извършена една единствена работа и е съсредоточен върху нея , то на един българин хем че получава жълти стотинки , хем че върши в пъти повече работа , хем е длъжен показва респект към работодателя и трупа извънредни часове и отгоре на всичко го прави по-добре от германеца , индиеца или там каквъто и да Небългарин , и въпреки това остава неоценен - те за това повечето можещи знаещи напуснаха страната ни (защото знаят че там ще научат нещо и ще могат да се развиват) Докато тука останах едни обесърчени българи , чакащи да дойде някоя голяма компания тип VW да ни научи на нещо. Да би било наистина хувабо това , но дали според вас управлението на българския отдел ще се получи добър... Трябва да се мисли в друга насока и със закон да се променят: 1) Компания, регистрирана на територият на България най-малко 90 % трябва да са българи 2) Трябва да се вдигне времето за обучения на персонала 3) Трябва да има план за развитие на всеки един работник 4) Фирми трябва по-често да ходят по училища и университети и още няколко други , но това е основно ,а не да се намает хора и да се уволняват и после да викат ейй ви на безработицата намаляла в един кой си месец , но не се взимат под внимание данните за следващия , при който рязко се увеличва съкращения на персонала...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: