ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Научната конференция и фермерският фестивал в УХТ Пловдив събраха учени, студенти и производители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:16 / 23.10.2020Коментари (0)2988
Ежегодното провеждане на научни форуми в Университета по хранителни технологии /УХТ/ е нашият скромен принос за утвърждаване на водещата позиция на науката и образованието в съвременния икономически, стопански и духовен живот на страната. Това заяви ректорът проф. д-р Пламен Моллов в приветствието си по време откриването на 67-мата Научна конференция с международно участие "Хранителна наука, техника и технологии 2020“. За първи път тя се провежда в хибридна форма – присъствено и On-Line, и със съпътстваща проява Фермерски фестивал на производители от цялата страна, който бе разположен в двора на висшето училище.

В обръщението към участниците ректорът посочи международните проекти, по които университетът е водещ партньор на реномирани партньори от ЕС – Франция, Испания, Нидерландия, Румъния, Италия и Унгария. В УХТ се работи и по 14 научни проекта от фонд "Научни изследвания“ към МОН и по 20 проекта за научни изследвания по фонд "Наука“. Освен това висшето училище участва в две национални научни програми "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, "Репродуктивните биотехнологии в животновъдството на България“.

Проф. Моллов изтъкна, че днешната международна конференция не е просто мост между науката и бизнеса, тя обединява постиженията на специалистите от водещите отрасли в родната икономика - хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Така се гарантират високото качество и безопасността на националните храни.

След това той връчи грамоти на 11 преподаватели от университета, придобили научна степен доктор или повишени в академична длъжност през последните 12 месеца, въпреки усложнената обстановка в света заради пандемията от COVID-19: проф. д.н. Георги Костов, доц. д-р Надежда Петкова, доц. д-р Цвета Луизова-Хорева, доц. д-р Маргарита Терзийска, доц. д-р Ива Бочурова, доц. д-р Венета Марковска, доц. д-р Анета Попова, гл. ас. д-р Райна Хаджикинова, гл. ас. д-р Ангел Данев, д-р Янна Лазарова и д-р Христо Калайджиев.

Първи със своя презентация на тема "Индустриалните мазнини на 21 век – уроци от миналото“ се включи в конференцията проф. Матиас Шрайнер от Университета BOKU във Виена. Неговото участие беше On-Line от Австрия, по същия начин се включиха и представителите на Украйна и Румъния.

Преди да пожелае успех на участниците в конференцията, проф. Моллов даде старт на Фермерския фестивал. Той определи събитието като отлично начало на едно ползотворно сътрудничество, което е мост между хранителната академична наука и опита на производители, които създават здравословни храни. Ректорът благодари на организаторите от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена“ и специално на Блага Генева, човекът допринесъл най-много за реализация на идеята и възпитаник на УХТ. Тя изрази надежда, че фестивалът ще стане традиционно събитие и редовно ще се провежда съвместно с висшето училище, защото ще даде възможност на бъдещите технолози да израстват като специалисти, опознавайки по-добре вкуса и търсенията на потребителите.

При обиколката си по масите на участниците, проф. Моллов и неговите заместници – доц. Атанаска Тенева и доц. Галин Иванов, на щанда на УХТ дегустираха от уникалните иновативни колбаси, но не пропуснаха и традиционните, изработени по БДС. Те са направени от студенти в часовете по практика, изтъкнаха доц. Десислав Балев и гл.ас. Десислава Вангелова от катедра "Технология на месото и рибата“. Уверен съм, че нашите студенти ще станат отлични професионалисти в бъдеще, заяви ректорът, а младежите кимнаха в знак на съгласие.

Пет демонстрации с дегустации бяха подготвили организаторите на фестивала. Най-напред приготвиха биошийтаке с фермерско масло на тиган, а след това запариха билкови чайове "Чакра“. Гостите правиха свещи и фигурки от пчелен восък и биоцаревични макарони. Най-голямата атракция беше варенето на сладко от люти чушки, което веднага беше изконсумирано върху сиренце заедно с печени биоорехи.

Всички продукти предизвикаха огромен интерес - пловдивчани и гостите на града се радваха, че могат не само да вкусят, но и да си купят. Посетителите разпитваха за полезните качества на маслото от черен кимион и с удоволствие дегустираха от пчелните продукти.

Фармацевт Велислава Александрова представи козметични лечебни кремове от 100% натурални суровини по рецепти на д-р Гален и без ГМО. Тя сподели, че се вдъхновила да ги изработва след специализация в Марсилския фармацевтичен университет във Франция. Нашата лавандула и роза не са по-лоши от техните морски дарове и вярвам, че го доказвам успешно, каза тя.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: