ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нанси Шилър в Пловдив: Базиликата е пример за красотата и културата на България
Автор: Силвия Станева 12:21 / 18.04.2021Коментари (1)5623
Както по-рано ви информирахме, днес официално беше открита Епископската базилика на Филипопол. На самото откриване присъстваха много гости от обществения и политически живот на Пловдив, както и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и изпълнителният директор на “Америка за България" Нанси Шилър.

Точно в 11.00 часа Здравко Димитров, Богомил Грозев, Херо Мустафа и Нанси Шилър прерязаха лентата на реставрираният музей, предаде репортер на Plovdiv24.bg. След това зам.-директорът на ОП "Старинен Пловдив" и реставратора на мозайките на Базиликата Елена Кантарева ги разведе из Базиликата. 

След обиколката Нанси Шилър заяви:

"Изключително развълнувана и горда съм. Това, което виждаме е представителна витрина не само за България, а и за света. Присъединявам се към мнението, че Базиликата е пример за красотата и културата, с които страната ви разполага и е образец на това как България и Америка могат да работят заедно.

Иван Тотев сподели, че е много развълнуван, тъй като това, което вижда в момента е плод на последователност и е доказателство, че когато имаш големи мечти, трябва да имаш сили да ги следваш.



Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Лидъла",както го наричат някой цървули ,родени и израснали извън Пловдив съхранява култура на над 14 века. Изкуство,което е пример за космополитност на този град и поставено в храм,който е предшествал приемането на христовата вяра за религия на България почти 3 века преди това. Може да си представите що за град сме били щом е имало толкова голям християнски храм. И всичко това е възможно около 40г.след разкриването на това място. Потънало почти 4 десетилетия в боклуци и опаковано с ламарини ,а мозайките покрити с пясък. За тези години,това богатство на Пловдив беше бунище. Сега за някои тъпанари е "Лидъл". Със сигурност предпочитам Лидъла пред бунището,защото ,като влезна в Лидъла,намирам тази култура и изкуство експонирана така,че да възхити всеки. Не ме вълнува никак как изглежда опаковката отвън. Тя е само сграда. Сграда,която е предназначена да СЪХРАНЯВА ,а не да продава. Сграда в която са разположени над 2дка мозайки,защото са няколко пласта и надвишават поне два пъти терена върху който е била Базиликата. Това,не е храм,а музей. И нека тези,които се прехласват по разни подобни чалгаЛидъли до Метро или на Сточна гара да не ми обясняват за архитектурните достойнства на кочините,защото те ходят там да слушат "съдържанието",а не да оглеждат сградата. Същото е и за тези,които харесват този музей. Те ще ходят да се наслаждават на експонираното вътре,не на сградата отвън. А тези,които не я харесват отвън,те няма да влезнат и вътре. Така както аз няма да влезна и не съм влизал в техните "Лидъли" на селско-просташкото култура и изкуство. Чест прави на бившия и сегашния кмет,че този музей го има. Показателно е,че от над 20 депутати избрани от листата на Пловдив град ,на откриването присъстваха само представители на ГЕРБ. Другите или не са пловдивчани и не ги вълнува придобивката на Пловдив и България или са заети със селските си сценарии и изпълнения и ги е срам от пловдивчани. Като Мичето Тампон!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: