ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Метачките от "Чистота" с гарантирана 13-а заплата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:02 / 30.03.2009Коментари (0)2289
© Plovdiv24.bg
Над половината от 750-те служители на "Чистота" вече са синдикални членове, след като миналата година КНСБ и КТ "Подкрепа" за първи път в демократичната история на предприятието стъпиха там. Затова и официално днес бе подписан историческият за фирмата колективен трудов договор в присъствието на пловдивските профсъюзни лидери д-р Татяна Миран и Атанас Кръстев и управителя на "Чистота" Радослав Кошински, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Всички предвидени за работниците придобивки са поне малко в повече от задължителните според кодекса на труда. Вместо по 0,6% за всяка година прослужено време те ще получават по 1% допълнително към заплатите. На всеки пет години например ще се добавя по един ден към платения отпуск. При постигнати положителни финансови резултати е гарантирано задължително премиране чрез 13-а работна заплата. Материални стимули работниците и досега са имали, но са били израз на добрата воля на ръководството.

"Най-важната придобивка за хората е тяхната закрила като синдикални членове. Никой не може да бъде освободен от работа без задължителни консултации. Процент от годишния фонд за работна заплата ще отива за социално-битови и културни разходи, от него фирмата ще поема задължителни обезщетения за шофьори при евентуални катастрофи, каквито, за жалост, се случват", обясни Кошински на пресконференция.

За първи път от години в "Чистота" няма свободни щатове. Ако до миналата есен е имало голямо текучество и само през септември е нямало кого да назначат на 30-40 вакантни места, в момента 150 кандидати са подадали молби за работа. Това Кошински си обяснява с промяната на статуквото в предприятието. Основните заплати вече не са най-ниските - вместо 250 лв. метачките сега получават по 295 лв., средната заплата при сметосъбирачите е 350 лв., основният доход на автосервизните работници и шофьорите е около 500 лв., а на администрацията - 520 лв. Всички допълнителни плащания, сред които и 0,50 лв. на час за нощен труд, заформяли едно що-годе по-прилично ниво отпреди година. Допълнителен стимул бил и осигуреният безплатен градски транспорт. При много изгодни условия "Градски транспорт" и "Хеброс бус" били предоставили два автобуса, с които извозват работниците по кварталите им.

"Колкото и мънички да са бонусите, те правят хората съпричастни към работата и към фирмата. Чрез колективния договор се гарантира сигурността на работното място, както и прилични доходи, обвързани с качеството и количеството вложен труд", заяви д-р Миран и подчерта, че подписаните през последните шест месеца рамкови договори са изненадващо малко. Според Кръстев без всякакво основание са спекулациите по адрес на "Чистота". "Предприятието изпълнява изключително важна обществена функция. Подписаният договор е доказателство за пълна прозрачност", убеден е той.


(с) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: