ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Максим Рисанов ще свири и дирижира музиката на Добринка Табакова
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 06.10.2016Коментари (0)2716
©
"За мен е изключителна чест да посрещна с "Добре дошла" в родния Пловдив, Добринка Табакова. Пожелавам й много емоции от близостта с пловдивската публика, защото тя я очаква! 

Едно от най-хубавите неща, което се случва във всички издания на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" е възможността, която фестивалът дава на изявени, утвърдени и прочути български творци и изпълнители, покорили световните сцени да се завърнат и представят у дома. А пловдивчани да съпреживеят прекрасния миг и възможността да се докоснат до тях!" 

С тези думи заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева се обърна към Добринка Табакова по време на днешната пресконференция по повод предстоящия концерт от фестивалната програма - "Бестселърите на Добринка Табакова". 

В пресконференцията участваха също Мила Павлова - артистичен директор на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" и Димитър Манев - почетен президент. 

От своя страна, Мила Павлова благодари специално на община Пловдив, на Амелия Гешева и на партньорите от фондация "Америка за България", Общински институт "Старинен Пловдив", Министерство на Културата и БНР, с чиято подкрепа се осъществява фестивала и разказа за концертите от програмата на есенното издание, които започнаха на 25 септември и продължават до 30 октомври.

Тя сподели за впечатленията на участниците до тук. Единият от тях, флейтистът маестро Марио Кароли от Италия веднага след завръщането си в родината е написал в социалните мрежи: "Довиждане, Пловдив! Ще се видим скоро!". Той е споделил,че вече е влюбен града. 

"Не съм си представял, че съществува такова богатство" възкликнал още Кароли по повод Античния театър в Пловдив. 

Всички гости са споделили, че ако бъдат поканени отново, ще пристигнат още на другия ден. Артистичният директор Мила Павлова представи и акцентите от предстоящата програмата до края.

На 8 октомври от 11.30 ч. в ГДК "Борис Христов", Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" представя именития виолист и диригент Максим Рисанов, който всепризнатият крал на виолата Юри Башмет посочва за свой наследник.

Концертът, наречен "Бестселърите на Добринка Табакова", е посветен на музиката на спечелилата си известност в цял свят българска композиторка, номинирана за наградата "Грами" и избрана за написването на Кантата, с която сънародниците на Уйлям Шекспир отбелязаха 400-ия юбилей от неговата смърт. 

Изпълнението на творбата, озаглавена от авторката "Безсмъртният Шекспир", се състоя на 21 април 2016 г., на тържествен концерт в катедралата "Света Троица" в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан Шекспир. 

По време на концерта в Пловдив великолепният музикант Максим Рисанов ще застане на диригентския пулт на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив, но ще се изяви също и като инструменталист със своята ангелогласна виола, партнирайки си с останалите солисти в концерта - блестящата Кристина Блаумане (соло-виолончелист в Лондонска филхармония) и проф. Атанас Атанасов - чембало. 

Добринка Табакова сподели вълнението си от завръщането в родния град и от факта, че за първи път е представена толкова мащабно. Вчера, след публичната си лекция в АМТИИ, специално в нейна чест, е имало музикално изпълнение, което изключително много я трогнало. Тя сподели още, че Максим Рисанов е един от посланиците на нейната музика. Рисанов е идвал в България няколко пъти през последните години - за концерт с Васко Василев, а след това и самостоятелно. 

Добринка Табакова е родена в Пловдив. През 1991, на единайсетгодишна възраст, се преселва в Лондон с родителите си, където влиза с конкурс в младежкия отдел на Кралската академия по музика, с основни специалности композиция, диригентство и пиано.

Завършва с отличие консерваторията "Гилдхол" и получава докторска степен по композиция от Кралския колеж в Лондон. Участва в майсторските курсове на Парижката, Миланската, Пражката и Норвежката (Осло) консерватории, приета в класовете на едни от бележитите композитори на XX век: Ксенакис, Солбиати и Луи Андрисен.

Творбите на Добринка Табакова са отличавани с множество авторитетни награди и фигурират в каталозите на известни звукозаписни фирми, като "Hyperion" и "Avie". През 2013 нейният първи авторски диск "Струнни пътеки" (‘String Paths') излиза на световния пазар, представен от "ЕСМ Records".

Албумът е окачествен като изключителен от международната преса, достига топ 3 на класациите във Великобритания за класическа музика и е включен в листата на бестселърите на i-Tunes. 

"Струнни пътеки" е номиниран през 2014 г. в две категории на 56-ите награди "Грами" в Лос Анжелес, включително в тази за най-добър класически албум. Другите две номинации са на композитори, които са починали.

Най-новата й творба - Кантатата "Безсмъртния Шекспир" е поръчана от сънародниците на великия Бард за честванията на 400-годишнина от неговата смърт, която бе изпълнена на тържествен концерт в катедралата "Света Троица" в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан Шекспир.

Роден в Украйна, Максим Рисанов превръща Лондон в свой втори дом. Първоначално учи виола при Мария Ситковская в Москва, а по-късно при Джон Гликман в "Гилдхол Скул" в Лондон. Там изучава и дирижиране, при Alan Hazeldine, като заедно с това участва в няколко майсторски класове, включително на Генадий Рождественски и Йорма Панула. 

Рисанов свири като солист на най-големите оркестри и под диригентството на едни от най-изтъкнатите диригенти на нашето време. Максим Рисанов е носител на множество престижни награди. Лауреат е на международните конкурси за виола "Женева", "Lionel Tertis", "Valentino Bucchi", както и Classic FM Gramophone Young Artist of the Year Award и BBC Radio 3 New Generation Award. 

През последните години той съчетава изключително успешно кариерата си на виолист с тази на диригент. Понастоящем преподава виола в Кралския музикален колеж в Лондон. Свири на инструмент Giuseppe Guadagnini (1780), предоставен му от Elise Mathilde Foundation.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: