ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лилия Недева, Заедно: Спираме обедняването чрез икономически и финансов растеж 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 29.03.2023Коментари (1)2115
©
Необходимо е да инвестираме публичните финансови ресурси в укрепване на реалната икономика и в нейния устойчив растеж. Общата посока на икономическата политика ще бъде поетапно спиране обедняването на домакинствата чрез създаване на условия предприемачите да развият бизнеса си и да им се осигури лесно и достъпно финансиране. За целта е необходимо да бъде пропусклива и развита финансовата инфраструктура на страната. Фискални облекчения за стартиращ бизнес. За това ще се бори кандидатът за народен представител от Пловдив от коалиция "Заедно" Лилия Недева. Според програмата, която защитава политическата формация е необходимо:

- Незабавно прекратяване на нелоялните търговски практики чрез промени в законодателството (Закон за защита на потребителите и Закон за защита на конкуренцията). Противодействие на изкуствените монополи, картели и нелоялни търговски практики. Създаване на бяла книга за търговските вериги и доставчици на стоки и услуги, които не са имали нито една жалба и акт за нелоялна търговска практика. 

- Изготвяне на програма за освобождаване от данък печалба за първите три (3) финансови години за стартиращи малки и средни предприятия, създаващи над 25 работни места и отговарящи на определени условия. 

- За да имаме богата нация един от факторите е функционирането на свободен пазар със силна конкуренция и информирани, разумни потребители. Една от причините за по-високата инфлация у нас в сравнение със страните - членки на Европейския Съюз не се крие само в регулаторната рамка, която съответства на европейската, а и в нейното прилагане. Имаме множество овластени секторни регулаторни органи, които следят за спазването на нормативната база, но това не е достатъчно. В общественото пространство и в организацията им на работа трябва да се отчете, че на свободния пазар, освен силната конкуренция между търговците, е необходима и адекватна защита на икономически по-слабия субект – потребителя. Акцентираме върху няколко фундаментални проблема, за които предлагаме решение: 

Проблем:

Обществото страда от липса на колективна защита в борбата срещу големите търговци, при прилагане на нелоялни търговски практики и наличие на неравноправни клаузи в договорите, сключвани с потребители. Проблемът се корени в таксите и разноските, които са непоносимо високи за потребителските организации с нестопанска цел и контролния орган и времевите параметри за бързото производство в Граждански процесуален кодекс (ГПК). 

Предложение за решение: 

Осигуряване чрез Закона за държавния бюджет на средства за водене на искове за колективна защита и промяна на ГПК. Проблем: Липса на потребителска защита, извън областните градове. Проблемът се корени в ниската численост на инспекторския състав и липса на бюджетни средства за увеличаване на административния капацитет. Предложение за решение: Промяна в ЗЗП и въвеждане императивна норма, а не препоръчителна такава, за изграждане на структури към Общинската администрация с компетенции, които имат към момента по ЗЗП. Съответните звена следва да бъдат методически и координационно подчинени на държавния контролен орган с цел уеднаквяване и оптимизиране на контролната дейност. 

Проблем: 

Липса на система за защита на потребителите в България. Проблемът се корени в: Работа на парче на контролните органи, част от които са сепарирани към съответните министри, с компетенция по секторно законодателство; неактивно участие на браншовите и потребителските организации; пасивни медии. 

Предложение за решение:

Създаване специализирана комисия с основни функции: 

1. Ангажиране и използване на обществените медии в потребителската защита. 

2. Изготвяне съвместно с лоялните браншови и потребителски организации на кодекси на добри практики и контрол върху тяхното спазване. 

3. Анализиране ефекта от действията на контролните органи върху функционирането на свободния пазар. 

4. Сезиране на независимите контролни органи относно фундаментални проблеми на свободно функциониращия пазар. 

5. Анализиране реакцията на пазара след публични изяви с пазарна насоченост на политически лица. 

- Ясно дефиниране на уязвимите групи и тяхното реално подпомагане. Предприемане на конкретни мерки и времеви рамки, които да доведат до преодоляване на демографската криза и съживяване на пустеещите райони. Незабавно прекратяване на енергийни помощи към дружества, чиято дейност и печалба не са засегнати от нарушените вериги на доставки. 

- Въвеждане на т.нар. тестов период за ефект върху МСП - при предложения за законодателни промени, се проверява ефектът и въздействието им върху малкия и среден бизнес и при резултат показващ негативен ефект върху бизнеса предложената законодателна промяна да бъде отхвърлена (приложимо и за физически лица). 

- Отпушване и доразвиване на финансовата инфраструктура на държавата с цел по-бързо и ефективно финансиране на бизнеса и предприемачите. Създаване на платформа, която чрез улеснено и кратко попълване на информация да предоставяне на възможност за финансиране на бизнеса. 

- Обследване на индустриалните сектори на регионално ниво спрямо наличните ресурси с цел създаване на индустриални зони, особено в изоставащите региони на България. 

- Създаване на единна структура за подкрепа на българските предприятия на чужди пазари, в това число за включването им в тристранни проекти с европейско финансиране. 

- Децентрализация на регионално ниво, осигуряваща висока степен на гъвкавост на общинските и местни власти. Недопускане на хоризонтални и вертикални дисбаланси при постигането на децентрализация. 

- Стимулиране на иновативния капацитет на икономиката и създаване на публичен инструментариум за регенерираща, дистрибутивна и кръгова икономика. Облекчаване на икономическия натиск върху домакинствата. Изготвените цели и мерки ще бъдат съпоставени с икономическата ситуация и обхвата на публичните финанси. Внедряване на индустрия 4.0 в стопанската дейност на страната и дигиталните публични услуги. Гарантиране правна сигурност и предвидимост в работата на бизнеса. Защита интересите на инвеститорите, както и ползвателите на различен тип стоки и услуги. 

- Стимули за частния бизнес при наемане на млади специалисти след завършване на висше образование. Безлихвено кредитиране за първо жилище на млади семейства чрез държавна помощ. 

https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37

https://www.facebook.com/koaliciazaedno

Коалиция "Заедно“ е с бюлетина 8. Купуването и продаването на гласове са престъпления!


Още по темата: общо новини по темата: 816
17.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво Ива Митева е работила цяла година във фитнеса за цици.Успяла е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: