
ЗАРЕЖДАНЕ...
Кулинарки разкриват тайните на зелевите сармички и тикалниците от Белащица | ||||||
| ||||||
Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ястие, мигрирало в района на първия вилен пояс на парк "Родопи" благодарение на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в района в годините след Освобождението и пренасят типичното за планината тестено ястие, което в други землища на Родопите се нарича "рогатник" или "гьозлеме" /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и т. нар. "тенурки", при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар. Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сармички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат, като поставят дафинови листа между редовете. Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век. Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове. Любопитните към родопските секрети на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк "Бунарджика", където утре от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на събитието "Селски вкусове в града – Белащица", заедно с партньорите от Фермерския пазар. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg