ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кой кого рекетира за софийския боклук - общината правителството или напротив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:41 / 18.09.2009Коментари (4)2988
© Plovdiv24.bg
Манева и Атанасов на общественото обсъждане
Същисани тази сутрин бяха и кметът, и почти цялата градска управа от изявлението на заместник-министъра по екологията Евдокия Манева, че общината рекетирала правителството с исканите по 25 лева за тон софийски боклук. Прелюдията започна още на вчерашната общинска сесия с изненадващо заявената чрез предварително подготвен доклад позиция на съветниците от ГЕРБ - че твърде много сме искали от софийската община за услугата, която ще им свършим, за което Plovdiv24.bg своевременно съобщи.

"Аз съм кмет на Пловдив и мисля за пловдивчани и техния интерес. Думите на г-жа Манева ми звучат несериозно. Ние ще помогнем на държавата да се справи с проблема със софийските бали, но няма да го сторим безплатно. Ако стана министър-председател, тогава ще мисля за цялата държава, сега защитавам интересите на моя град", беше първият коментар на кмета по повод изказването на Манева.

Ще дадем 4 милиона и 300 хиляди лева на Пловдив, за да почисти коритото на Марица. Ще отпуснем 14,5 милиона за изграждането на пътния възел Модър - Царевец. Ще дадем колкото трябва, стига да има проект, дори и повече от 10 милиона, за рекултивирането на сметището в Цалапица. Няма нужда от специални споразумения между правителството и общината, но за ваше спокойствие и това сме склонни да направим. Това гарантира Евдокия Манева, упълномощена от Министерския съвет, пред пловдивчаните, дошли на общественото обсъждане за боклука, което се състоя на 3 септември в една от подземните зали на Тримонциум. Думите й бяха категорични, вдъхващи същевременно спокойствие и респект.

Общинските специалисти мигом реагираха и свикаха извънреден брифинг спешно да обясняват - за кой ли път - защо боклукът на София е 25, а не 14 лева за тон и защо почистването на Марица струва 3 милиона и 600 хиляди без ДДС и 4 милиона и 300 хиляди с ДДС.

"Съвсем различна е технологията на депониране на балирани отпадъци и на насипен боклук. Обикновените сметовози са около 22 тона и сипват боклука, той се притиска и отгоре се запръстява. Камионите, които докарват софийските бали, са почти двойно по-тежки. Балите се разкъсват, обработват, прибутват се с булдозери. За всичко това са нужни специални пътни подходи, отделни площадки, други съоръжения и т.н. подробности. Приемането на предишните 200 хиляди тона софийски боклук излезе много по-скъпо на практика от плащаните тогава около 13 лева", разясни главният специалист в дирекция "Екология" Лилия Таскова.

Добре постъпил според нея Общинският съвет вчера като решил да подпише договора със София едва след като получи черно на бяло правителствени гаранции, че обещаните компенсации за инфраструктурни обекти, ще бъдат дадени. Излъгана например останала Силистра, която е взела малка част от обещаваните им милиони. И в този отдалечен на 356 километра от София град, и в Харманли, софийският боклук вървял по около 25 лева на тон. При спестяването на пътни разходи при по-близкото возене до Пловдив не би трябвало софиянци да не искат да си платят толкова, колкото струва. Таскова обясни, че не само такса битови отпадъци влиза в ценообразуването, а и такса депониране, която предстои да засегне всички общини, ползващи депото в Цалапица. От представената сметка дори отсъстват начисления за амортизация и рекултивиране на сметището. "Когато говорехме предварително София всичко приеха. Безкрайно сме шокирани от това, което се случва сега", недоумява Таскова.

Заприличалата на джунгла Марица няма шансове да бъде почистена скоро. От времето, когато е бил правен проектът преди година и заложената сметка е била малко над 2 милиона, нещата са се променили. Дребната тогава растителност сега е избуяла, така че реката почти не се вижда. Цената от 4,3 милиона според специалистите е напълно реална. Много труд предстои по рязане на растителността, по изкореняване на станали вече огромни дървета. Ще се изграждат специални пътища и площадки долу в коритото. Много тежка техника ще работи и поради условията тя бързо се амортизира. Като един от най-добрите специалисти в областта на екологията, Евдокия Манева е наясно с всички тези неща, затова и почувствалите се засегнати недоумяват от днешната й реакция. Готови са обаче стотинка по стотинка да докажат всеки един разход, който ще бъде направен.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 152
28.11.2013 »
30.11.2012 »
28.11.2012 »
28.11.2012 »
26.11.2012 »
13.11.2012 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пичове след време боклука изобщо ще стане проблем, не само на София а на България една държава сме един народ а се .....нямам думи
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: