ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът на "Южен": Районът има нужда от сериозно обновяване на пътната инфраструктура
Автор: Диана Бикова 14:00 / 01.01.2023Коментари (10)9760
© Plovdiv24.bg
Кметът на район "Южен" Костадин Язов изпрати 2022 година с много започнати и незавършени неща заради политическата обстановка в страната, която се разви като продължение от предходната година. Ситуацията не даде възможност на самостоятелните единици като общините и държавните предприятия да извършват неща, които може да се случват в много по-съкратени срокове.

В интервю за Plovdiv24.bg Язов отбеляза, че най-големият обект на територията на района е дългоочакваната реконструкция на улица "Даме Груев“, съпровождана с много проблеми.

"Факт е, че при "Даме Груев“ трябва да се подмени цялата подземна инфраструктура. Говорим за канал, два основни водопровода, захранващи, както на юг района, така и на север. Този, който захранва на юг, е много сложен, защото тръбата е с Ф600 чугун, а подмяната на такава водопроводна тръба се извършва в специфични условия – не можем да го сменяме на участъци, а едновременно от кран до кран и след това да се правят довършителните работи“ – обясни кметът.

Проблемите с отчуждените имоти и премахването на четирите сгради в тях са на път да бъдат приключени, а в началото на 2023 г. ще бъде положен първият слой асфалт.

"Хубавото е, че в "Южен“ ще има чисто нова улица, но за съжаление ще е само една, а районът има нужда от сериозно обновяване на пътната инфраструктура. Проблем е, че вече няма работници, които могат да нареждат паваж по специалната технология."

"Преди години имах идея всички кръстовища с паваж да ги направим с асфалт, за да може в тези зони да избегнем разрушаването на паважната настилка. Оказа се, че основата е различна и малко се опорочи идеята ми. Въпреки това съм решил на кръстовището на бул. "Акад. Петър Динеков“ и ул. "Михалаки Георгиев“, което е със смесена настилка и много често се появяват язви, да го направим, като преди това ще сменим водопровода“, разказа Язов.

Въпреки късното приемане на държавния бюджет, респективно – и на общинския, администрацията на "Южен“ все пак е успяла да проведе няколко процедури по обществени поръчки и са подписани договори с избраните изпълнители. По настояване на самия Язов той е издал 10 акта за спиране на строителните дейности, заради неподходящите условия за изкопни и насипни работи. Сред тях са паркинг на ул. "Иван Гарванов“ и връзка между "Димитър Талев“ и "Македония“ като алтернатива на затварянето на бул. "Александър Стамболийски“, за да се помогне поне малко на движението.

Според районния кмет преди да се стартират пробивът под Централна гара, който се реализира от НКЖИ, и проектът на ВиК – Пловдив за Южен обходен колектор, е  е можело да се направи алтернативно трасе за движение през глухата жп линия. Така, от една страна, се обезпечава движението изток-запад и север-юг, а от друга – се подпомага бързото придвижване към южните изходи на града.

Застрояването на всяка свободна територия в "Южен“ е резултат от т.нар. "Закон Лучников“. По изричното настояване на Язов в Общия устройствен план на Пловдив е включена зона със звезда. Това означава, че не всеки собственик ще си прави подробен устройствен план за своя имот без отношение към останалите имоти, а общината да направи план за регулация по съществуващите към момента пътища, които по статут са земеделска земя. Кметът коментира и дали е възможно да се направи частна улица и частен водопровод.

Догодина част от усилията на районната администрация ще бъдат насочени към квартал "Коматево“. Като първостепенен обект е определен паркингът на ул. "Лозарска“, който е на пътни ивици. Бъдещият парк до стадиона на ФК "Ботев“, за чието структиране в предишен мандат има решение на Общинския съвет, остава "на трупчета". Той е разположен върху два имота, единият - пасище, а другият -  горски фонд, но никой досега не е направил постъпки за промяна на статута. В момента теренът е превърнат в сметище.

През новата година, освен отпушване на движението, Язов планира да направи старият фонтан в градинката пред бившия РУМ "Молдавия“.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 19
02.01.2023 »
02.01.2023 »
01.01.2023 »
31.12.2022 »
30.12.2022 »
30.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трагедията е пълна и завършена. Некадърност, мързел и безхаберие...!
Сподели какво ново....
на 01.01.2023 г.
0
 
 
Честита Новата 2023 година на всички пловдивчани! Дано да е поне малко по-добра от изминалата 2022! А на кмета ще задам няколко въпроса - 1. Какво пречи на големите кръстовища(и не само там!) да се изградят кръгови кръстовища?След направата им доста неща могат да се променят в посока подобрение- по- гъвкав и експедитивен трафик, а и по-малко пари за подръжка. Въздухът ще бъде по-чист заради по-малкото време, което се чака на кръстовищата. 2. Не се крийте зад Лучников, кокалите му отдавна май са изгнили! Не презастроявайте и без това този задръстен и задъхващ се град! Какво ще направите по въпроса за обуздаване на хищническите намерения на "бизнесмените" от строителния бранш? Не забравяйте , че можете да останете в историята с добро име или като поредната изтривалка на мафията! 3. След като НКЖИ се подиграва с града ни, защо не спрете проекта за пробива на ЦГ и Бетонния мост, докато НКЖИ не се задейства и изрине каквото е останало от тази окрадена глуха линия? 4. В тази връзка се сещам за скопеното околовръстно шосе на Пловдив. Знам, че над Вас има много "големи началници", но какво Ви пречи заедно с другите районни кметове(без битата карта ЗД) да обявите някоя крайна мярка, с която да покажете, че България не е само София! Не забравяйте, че ние, обикновените хора сме Вашите истински началници! Крайно време е не само да си гледате всяка вечер с колко е набъбнала сметката Ви, а да покажете, че сте загрижени за благото на града си! Покажете, че имате топки! И не забравяйте - местните избори наближават!
+1
 
 
Г-н Язов, а защо изобщо не се почиства Коматевско шосе между бул. Ал. Стамболийски и базата на Ботев? То цялото е заприличало на сметище. Изхвърлят се само контейнерите и нищо повече. На някои спирки изобщо няма кошчета за боклук и всичко се изхвърля по земята.
0
 
 
Добро утро, ама няма оправяне тоя батал дето го направихте. Късно е.
+1
 
 
Какво да направи кмета като има ограничени средства за инфраструктура. Южен от години е силно ощетяван спрямо другите райони. Да не забравяме, че предишния кмет беше от ВМРО а всички останали ор Герб !!!
0
 
 
Районът има нужда,час по-скоро да го освободиш от некадърното си присъствие! Ти,който по цял ден киснеш на Лаута,имаш наглостта да говориш от какво има нужда най-големия квартал!
0
 
 
Кога ще е готова Даме Груев? Не стана ясно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: