ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът на Пловдив с най-откровеното интервю за Plovdiv24.bg: Всички сме в една лодка
Автор: Диана Бикова 08:00 / 04.01.2021Коментари (3)5634
©
- Г-н кмете, каква е равносметката Ви за 2020 г. в контекста на свършеното от Вас и екипа Ви?

- Предвид обстоятелствата, предвид наследството и обстоятелствата около Covid-19, трябва да ви кажа, че много добри резултати постигнахме. 38 милиона бяха загубени, а и не само загубени, щяхме да търпим и санкции като община за тези 38 милиона, че не са усвоени. Ние успяхме мобилизираме екипа, да се включим и да ги спечелим. Това са, както знаете, 2 детски градини, Източната порта и тепето и Гладно поле. Така че не мога да не бъда доволен. Това е само една част. Работим по всички проекти, откъдето може от Европа да се вземат пари, кандидатстваме. Доволен съм.

Годината бе много трудна, да не се заблуждаваме, че и тази няма да е трудна. Имам предвид откъм събираемост на данъци, приходи на общината. Бяхме едни от първите, които направиха отстъпки да не плащат тротоарно право, наеми на общински имоти. Отделихме пари за културните дейци. Така че в тази трудна година гледахме да балансираме и хем да има капиталови разходи, да бъдат завършени детски градини и ясли, хем да помислим и за хората, за социално слабите и за гилдиите - няма го театъра, операта също. Така че не може да не бъдем доволни.

Искам да благодаря на всички – на граждани и на екипа, с който работя, че има разбиране. В Пловдив се справихме първия път много добре с мерките за коронавирус. Мисля, че и сега ще бъде така. Макар, че има дадености, които никой не ги отчита – цялата област се лекува в Пловдив, да не кажа, че и от други области идват тук. Това неминуемо води до претоварване на здравната система и оттам – до някои пропуски, които са нежелателни.

- Бюджетната година не е приключила, финансовата година приключва в края на март. Но все пак към момента, ако се постави една черта, какви са финансовите показатели? Ковид пандемията, казахте, че се отрази.

- По-малка събираемост има в сравнение с предходната година. Ние имахме желание да съберем повече, да се вдигне бюджета, но няма как в дадената ситуация. Мисля че хората, които дължат пари, рано или късно, следващата година ще ги платят. Трудно е, знаете, всяко едно домакинство си прави сметката. Никой не може да се сърди на хората.

Всеки разчита на приходи, а като ги няма – откъде да плати човекът? С разбиране подхождаме, но искаме и партиите в Общинския съвет, когато разглеждаме бюджета, да се отнесат със същото разбиране. Бюджетът е да се вземе от някъде и да се даде, той не е нещо, което няма край. Трябва да се прехвърлят едни пари от едно място на друго, където е най-належащо – там да ги насочим.

- Заради ковид пандемията и отразяването на финансите на общината наложи ли се да режете разходи и в каква посока?

- Навсякъде, където може, сме ограничавали – и в спорта, и в културата... навсякъде. Ще го кажа по-образно – всички сме в една лодка. Един може да се чувства по-ощетен от друг, но в края на краищата парите не стигат и трябва да ги вземем и да ги насочим там, там, там. Това е работата на екипа финансисти къде има повече нужди. Социално слабите няма как да ги режем. Открихме "Топъл обяд“ за 2700 човека със съфинансиране от общината. Има някои капиталови разходи, които ще се случат по-нататък.

- Отлагат се във времето?

- Разбира се.

- Казахте, че в момента се подготвя бюджетът. С какво ще се различава от тазгодишният? Има ли някакви параметри вече?

- Ние по-миналата година не знаехме какво ни чака. Ковид не ни беше още сполетял. Сега вече знаем. 2020-а ще бъде или същата, или по-лоша и бюджетът ще бъде съобразен с това. Реален бюджет. Няма смисъл дори да мислим, че ще съберем повече пари. Да съберем същите пари – оттам нататък, ако дойдат повече пари, те са си пак наши, ще ги разпределим.

- Да, но ако се наложи да се удължат мерките в помощ на бизнеса, приходите още повече ще намалеят.

- Тогава не знам. Ще намалеят приходите, а пари няма. В общинската хазна пари няма в момента. Не знам дори, ако трябва, ако някой иска да направим някакъв реверанс пак, ние нямаме пари, просто няма как да се случи това нещо. Ако не се намеси държавата, просто няма как да се случи.

- Да, но подготвихте проекти, за кандидатстване по фонд ФЛАГ.

- Никога не сме спрели. Готвим проекти. Имах и среща с общинските съветници, защото в крайна сметка решението е тяхно дали ще искат да се случат някои неща в Пловдив, дали ще искат вътрешен ринг да има. Някои не знаят, че не може да теглим пари примерно за басейн. Отделихме 7-8 проекта, инфраструктурни, те избраха тези четири. Аз имам желание да се случат, хубаво ще е за пловдивчани. Това са евтини пари, които след време ще се плащат.

Чуват се много разнопосочни сигнали. Аз и моят екип сме извадили тези проекти, одобрени са точно тези четири. Оттам нататък общинските съветници имат последната дума дали искат в град Пловдив по-бързо да станат нещата.

Давам за пример София, където за по-малко от година се завършиха южната тангента, имат северна тангента, имат кръстовища на две нива, имат метро и теглиха 100 милиона заем, при положение, че имат 700 милиона близо задължения. А ние тука в едни боричкания между партии, между хора, между личности, губим. Град Пловдив губи от тези неща.

- Параметрите между София и Пловдив са несравними. Първо, като територия, второ – че е столица, трето – като бюджет и възможности за плащане.

- Ние, за да не сме столица, пловдивчанинът е изиграл ролята...

Общо взето, или искаме да си подредим къщичката, в която живеем, или се отдаваме по течението. На Общински съвет ще има много приказки, но това пловдивчани не ги топли – хората искат да има дела, нещо да се случва в този град. Начините са няколко, аз съм го казвал – от бюджета, но той няма възможност, европрограми – участваме абсолютно навсякъде, където може, а сега се отваря и новият програмен период, или заеми.

Заемите в момента са най-добрият инструмент, понеже лихвите са почти никакви, да не говоря, че във времето те се обезценяват и все едно са ти дали безлихвен кредит. Нула цяло и нещо, под 1 процент е лихвата. Това, ако е бизнес, всеки ще отиде да тегли. Има ли бизнес всъщност, да задам въпрос, има ли бизнес, който е добър или лош и не тегли заеми? Няма такъв бизнес.

- Всеки в един момент прибягва до заем.

- Разбира се, до банките, да работи с чужди пари. Като си направи хубаво сметката, взимат се, връщат се.

- Г-н кмете, заместникът Ви по ключов ресор – по финансите, се оттегли от поста. Малко неочаквано беше. Направихте и вътрешни промени в ресорите на други Ваши заместници. Бихте ли ни обяснили мотивите си за тези рокади? Защо се случи?

- Исках да оптимизирам максимално екипа. Кирчев /б.а. - зам.-кметът по финанси Илия Кирчев/ беше натоварен с доста отговорности. Дори бих казал, че за един човек това е непосилно. Оттам пък почна да изпуска някои неща. Сега искам да оптимизирам, вече да видим кой къде е силен и да отговаря и да носи отговорност, както и досега впрочем е било. Така че ще има още пренареждане. В крайна сметка, дано, въпреки трудните времена, пловдивчани да не го усетят.

- Отразиха ли се тези промени в управленския екип на функционирането, на работата, на цялата администрация?

- Не, ни най-малко.

- На стратегията за развитие на Пловдив?

- Не. Като пример ще дам, че ме упрекваха, че има 9 ресорни заместник-кметове. Ама те ако бяха пет, както бяха, тук един месец нямаше да има кмет, нямаше да има кой да управлява и трябваше Общинският съвет да избира нов кмет (б.а. - кметът Здравко Димитров е в продължителни болнични). Това в кръга на шегата. Станало е нещо, че така трябва да стане. Да, девет, всеки един от тях носи отговорност, не спестявам на никой критиката...

- Критикувате ли ги често?

- Ами те да кажат, аз няма да кажа... Искам, когато се постави задача със срок, с време, да се изпълнява. Вярно, някой път има независещи обстоятелства, няма как всичко да стане в срок, но, когато е вината в дадения заместник-кмет, не спестявам критики.

- И не ви се обиждат.

- За какво да се обиждат? Ние не сме в детска градина, няма какво да се обиждаме. Тук сме се събрали да свършим дадена работа и след време хората да кажат: "Ето, тези свършиха или не можаха да свършат нещо“.

- А остана ли много несвършена работа от това, което бяхте заложили за 2020-а година?

- Не, напротив. Фактите говорят – и като детски градини, като пътища, като проекти, готовност за проекти. Не сме спрели да работим. Въпреки трудните времена, работи се. Винаги съм изисквал максимума и винаги съм казвал, че нещо дори добре да е свършено, е можело и по-добре да се свърши.

- През миналата година няколко пъти станахме свидетели на противоречия между Вас като кмет и групата общински съветници на ГЕРБ. Останахме с впечатление, че те Ви извиват ръцете, образно казано. Къде е проблемът? Има ли проблем?

- За какво да ми извиват ръцете?

- Да се опитват да ви наложат някакъв стил на поведение, решения, които да се вземат, начин на водене на политика в общината... знам ли?

- Начина на водене е моя отговорност. Ако някой се опитва, повярвайте ми, аз няма да спестя да му кажа името и да кажа кой е той. Ако някой се опитва против волята, против волята на администрацията, против това да сме седнали и да сме се разбрали. Защото ние сме от една политическа партия. Когато седнем и се разберем, че трябва да постигнем нещо, аз мисля, че е редно да вървим в една посока. Така че не виждам някаква драма. Не знам отстрани как изглежда, може и така да е.

- Става, например, председателят на групата и казва: "Нашата група, обсъдихме, не е съгласна с вашето предложение, искаме еди какво си.“. Няколко пъти имаше такива случаи. Изчистиха ли се недоразуменията?

- Това трябва да попитате него. От моя гледна точка, дневният ред се качва, колкото е по закон, една-две седмици преди това на сайта на Общинския съвет. Всеки може да види всяко решение, което се работи преди това, да дойде, да се запознае. От моя страна – открито управление, както съм обещал, управление с лице към хората, управление, което се съобразява. Мисля че дотук съм показал, че така ще бъде и занапред, както досега.

Ако на някой му харесва както е било във времето да има 26 гласа, 27, 28 и, въпреки нежеланието на другите партии, да се върви на инат, при мен не е така. Аз не мога да се обидя на никой, всеки си има мнение. Щом не искат да се обсъжда – вадя го, пак го вкарваме и това е в подкрепа на моето мнение, на моето разбиране, че аз искам най-доброто за пловдивчани, за град Пловдив. Така че колкото едно решение се вземе с по-голям консенсус, то е по-добро за пловдивчани.

- С кого Ви е по-лесно да работите – със собствената си група от ГЕРБ или с другите общински съветници?

- С всички работя. Аз нямам проблеми. С нашите се събираме преди сесии, разглеждаме дневния ред. И с другите се събирам. Нормално е да има различия. Някъде се изглаждат, някъде не могат да се изгладят. Оттам нататък има виждания за водене на политика, във всяка партия е различно. С някои не съм съгласен, но аз не мога да ги променя, оставям ги така.

Има някои, които даже са ми интересни като начин на поведение, начин на изказване, и, знаейки какво ще се случи след година-две след изборите, същите тези хора ги знам след това какво ще представляват и какво ще говорят. Интересно ми е. Малко или много имам опит. В крайна сметка, всеки си върви по пътя, който си е предначертал и мисли, че той е правилния. За някои е правилен, за други – не е.

- На нас пък са ни интересни отношенията вътре в ГЕРБ. Има ли напрежение вътре в партия ГЕРБ? Има ли различни лагери, противодействие и Вашите отношения какви са с партийния лидер Иван Тотев?

-  Отношенията са нормални, каквито са били винаги. Аз бях областен, той – кмет, сега аз съм кмет, той е партиен ръководител. Нормални са. От моя страна, аз проблеми нямам. Друг е въпросът като видя нещо и нещо ме издразни, аз го казвам. Аз не съм човек, който да премълчава. Може някъде да греша, може да не съм бил прав, но затова сме различни хора.

- А той казвал ли ви е, предполагам, че се чувате, че нещо го дразни? Така директно, както вие го казвате на него?

- Да. Което е нормално. Някой път го казва.

- И има откровеност между вас?

- Да, казва ми, например: С това не съм съгласен. Казвам: "Иване, прав си“. Имало е и такива случаи, да.

- Няколко пъти се наложи да оттеглите предложения, внесени в Общинския съвет, заради обществен натиск.

- Личи си, когато отзад има други интереси и използват хората като щит отпред, за да постигнат други неща. За КОЦ-а не мога да не се съглася с тях, но за заведението на Сахат тепе не съм съгласен. Там, ако ги питам един по един "Защо не искате да стане“, няма да ми обяснят, но протестират.

- Добре де, но не смятате ли, че като се поддавате, всъщност правите лоша услуга на самия себе си като управленец? В един момент може да кажат "Ами ние може да манипулираме кмета, ще излезем, ето, той се поддава на натиск“ и излизат 10 човека...

- Ами да се опитат да манипулират. Иначе специално за заведението на тепето, не бяха подадени документи както трябва в интерес на истината и нямаше да издържи след това. Сега ще го направим пак, ще го вкараме както трябва и ще го възстановим.

- Подхвърлихте идея сесиите в Пловдив да бъдат както в Бургас – по една в месеца.

- Едва ли ще го искат общинските съветници. Но щом там така го правят, значи може навсякъде да стане. Онлайн сесии също. Аз не виждам нищо лошо, ако е някаква малка сесия, да мине онлайн. Или, ако няма много точки, да бъде една в месеца. Или, ако има много – на следващия ден продължават.

- Може би чрез групата на ГЕРБ да се направи такова предложение евентуално по-нататък.

- В крайна сметка те ще го решат, но ме съмнява, че ще се съгласят.

- Тази година ще се проведат изборите за 45-то Народно събрание. Вие, като кмет на втория по големина град в страната, ще участвате ли в процеса по номиниране на кандидатите?

- Да, нормално е. Аз съм от основателите. Както обичат някои да казват, пък не ги видях на основаването на партията. Ще участвам. Аз съм член на район "Западен“, основател съм на структурата на район "Западен“. Нормално е да участвам в събранията, такъв ни е и уставът.

- Започнаха ли вече номинациите? Провеждани ли са събрания?

- Рано е още. Събрания, номинации, след това – Изпълнителна комисия. Това е така за всеки избор, не само за тези. Има устав, който го спазваме.

- Бил сте депутат, районен кмет, областен управител, и сега – кмет, т.е. заемали сте различни административни позиции. Къде ви е било най-трудно и защо?

- Трудно е тук.

- Като кмет?

- Трудно е, защото има съвпадения. Трудна година, стачки имаше, протести, ковид-19... Всяко едно нещо влияе отрицателно и на ръководенето, на взимането на решение. Именно за това трябва да се съобразява човек с много неща, да лавира. То това е политиката всъщност – да намериш начин да постигнеш най-доброто. Ако трябва, ще отстъпиш, след това ще го направиш, но да се получи.

- Един умен китаец беше казал: "Добре е да се живее в интересни времена“, ама чак толкова интересни като тая година...

- ... Ние малко прекаляваме в тая година. И в личен план (б.а. - кметът преболедува от ковид-19, след което си счупи ръката) беше "чудо“.

- Какви ще бъдат приоритетите Ви през 2021 г.? Върху какво ще наблегнете?

- Инфраструктурата. Да си довършим тези проекти, които са започнати, а те не са малко – има и инфраструктурни, и детски градини и ясли, археология има, Водния проект, Пречиствателната станция... Тази година да мине и догодина да бъде по-хубава, а за 2022-ра вече да се раздвижат нещата. Финансистите очакват в края на 2021-ва да стигнем нивото, на което сме били през 2019-та. Всъщност, горе-долу две години губим, за съжаление. Това е и още един мотив за тези евтини заеми, които могат да се вземат. Не са малко нещата, които ще правим, на фона на тази криза.

- Вашето пожелание към пловдивчани?

- Ако може всичко лошо да остане в 2020-та... Живи и здрави да са всички и, който има мечти, да му се сбъднат!

- Благодаря!


Още по темата: общо новини по темата: 29
30.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
02.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кмете в потъващата лодка май сме.За изминалата година само едно разбрах ,че си папагал .Нищо друго не се вижда на яве.
0
 
 
То ако е лодка поне да си хванеш пътя и на някъде другаде да лъжеш и мажеш нищо не си свършил 1 година, вдигна данъци и увеличи синя зона Дърво спортно отивай си в спорта или някъде другаде. В каква лодка си с нас ? ние трябва да работим и не минаваме с оправдание и т.н.
0
 
 
Да всички отрепки сте наистина в една лодка
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: