ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът Стаменов: С вързани ръце сме за Божиловия чифлик, нас не ни смятат за живи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:00 / 16.08.2023Коментари (6)7903
След явен интерес по казуса с Божиловия чифлик, разположен в Центъра на града, а и желанието на нашата медия отново да види в пълен блясък това архитектурно бижу, от Plovdiv24.bg решихме да направим по-задълбочен анализ по темата заедно с кмета на Район "Централен" – Георги Стаменов и с архитект Ралица Методиева.

Ето и кратък обзор от проведения с тях разговор: По закон от район "Централен" нямат никакви правомощия над сградата, те са прехвърлени изцяло към Община Пловдив, която през годините е пренебрегвала системно препоръките за укрепване. Оказва се и че по-голямата част от дворното място е на община Пловдив, а и съществена част от самата сграда.

Относно Божиловия чифлик архитект Методиева разкри следното: "Още към 2000 година има акт за общинска собственост, като Общината притежава една втора от сградата и две трети идеални части от дворното място, а  останалата част от постройката и земята са на физическо лице".

От предоставените документи разбираме, че собственикът е изяснен и е с постоянен адрес в София. Според Георги Стаменов при тези обстоятелства можем да подходим по два начина към обекта. Като първи посочва възможността за съвместни действия по сградата. Той пояснява, че от 2020 г. насам двете страни вече могат да изпълнят всички реставрационни дейности:

"Ако има воля между съсобствениците - частното лице и Община "Пловдив", дейностите трябва да бъдат изпълнени заедно и спрямо тежестта на собствеността си. Оттук насетне каква визия и каква политика ще реализира вече Община Пловдив няма как ние да коментираме, защото нямаме правомощията за разпореждане с имота. Тези правомощия в случая са на кмета и на ресорния зам.-кмет на общинска собственост", казва Стаменов.

Така например при евентуално озеленяване на имота, трябва да бъде нает градинар, на когото да се заплаща солидарно и от двете страни. Ето и другия възможен според него вариант:

"Другият вариант, който законът позволява, е съответно собствеността да бъде изчистена и съсредоточена в едно лице - дали това ще е Община "Пловдив", дали ще е другият собственик, е въпрос вече на преговори. Възможно е да се върви и в двете посоки. Но и в двата случая са процедури, в които ние нямаме правомощията, за да ги реализираме", добави районният кмет.

От предоставената информация проследихме, че през годините по чл. 72 от ЗКН неколкократно от район "Централен" към Община са се издавали указания за дейности по обезопасяване на сградата, които не са били свършени. Единственото, което е можело да се организира от кметството на района, е периодичното почистване на терена, каквото се е и правело.

"Според закона за културното наследство районните администрации нямат никакви правомощия - такива има само кметът на общината и именно той подписва всички заповеди. Районните кметства не са обект, ситуиран в този закон, което според мен не е редно, но такъв е законът. Затова и всички действия, когато става въпрос за паметник на културата, основно се изпращат към кмета", коментира още г-н Стаменов.

След като разбираме за това законово недоразумение ни остава да отправим любезен апел към Община Пловдив да се погрижи подобаващо за този паметник или поне най-накрая да предприеме мерки за безопасността му. Реставрацията на подобни сгради ще бъде страхотна инвестиция за града ни при една добра осмислена визия на проекта. 

Нека не забравяме, че преди няколко години Пловдив се отличи сред останалите европейските градове с приза Европейска столица на културата 2019 с хилядолетна история. Иронично именно тук уникални сгради като тютюневите складове, Божиловия чифлик и ред други – се рушат. И някак си всеки път, бивайки похитени от палежите на клошари. Пловдивските клошари се оказаха страховита групировка...

Велизара Ангелова


Още по темата: общо новини по темата: 3
27.07.2023 »
20.07.2023 »
10.02.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
2 за общината, поредната 2 за бездейтсвие!
0
 
 
какво *културно наследство*,какви пет лева?
0
 
 
Дано възстановят този архитектурен шедьовър! Крайно време е да се научим да оценяме и пазим културното и архутектурното ни наследство! А бяхме Европейска столица на културата... на думи сме големи- на действия малки.
Aнонимен
на 16.08.2023 г.
0
 
 
На кого е нужна тази съборетина??? Да я махат преди да е паднала върху някой.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: