ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Клуб "Медик" организира среща с доц. Жасмина Мирчева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 31.05.2009Коментари (0)1679
©
С председателката на Изпълнителната агенция по лекарствата и началничка на кабинета на министъра на здравеопазването, кандидатката за член на ЕП доц. д-р Жасмина Мирчева среща организира ръководството на клуб "Медик" към ГС на БСП в Пловдив. Домакин и водещ на дискусията бе председателят на постоянната комисия по здравеопазване на Българската социалистическа партия под тепетата доц. д-р Красимир Мурджев. В срещата участваха и представители на пациентски организации - Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания пристигна специално от София. Дойде и доц. Румен Стефанов, ръководител на Центъра за редки болести в Медицинския университет в Пловдив.

Докъде е стигнал проектът за Директива за трансграничното здравеопазване в ЕС и как са формулирани в него правата на пациентите с редки болести, се интересуваше доц. Стефанов. Той попита Жасмина Мирчева и защо бюджетът за здравеопазване у нас е толкова нисък процент от БВП и като че няма идея как това да се промени. Доц. д-р Никола Ананощев, директор на Онкологичния диспансер в Пловдив обяви, че добрият мениджмънт в здравеопазването решава проблемите. Лекарят съобщи, че доброто сработване с ръководството на община Пловдив, с Областната управа и с МЗ е довело до изплащане на стари дългове, в размер на 3 млн. лв., които лечебното заведение е имало и дори са приключили първото тримесечие с 1. 5 млн. лв. печалба. Не с проценти - два пъти съм увеличил заплатите на персонала, а икономическите резултати, които постигаме ще позволят още едно увеличение с около 60 на сто през септември, прогнозира Ананощев.

Доц. Жасмина Мирчева обяви, че през последните години 500 млн. лв. са отделени и вложени в рехабилитация и оборудване в българските болници, защото никоя държава не закрива здравни заведения, а всяка страна оптимизира системата си на здравеопазване. Тя обяви, че от 10 юни болниците ще могат да кандидатстват с проекти по оперативна програма "Регионално развитие", защото в ЕК са се уверили, че това е необходимо за новите страни членки на ЕС.

Реформите в българското здравеопазване бяха хаотични, призна кандидатката на КБ за Европарламента доц. Мирчева, защото бяха извършени от неподготвени политици, които системно бяха подвеждани от съветници без качества на експерти. Получи се така, че отказахме на хората достъп до здравеопазване, здравната политика "подпомогна" излизането на медицинските сестри в чужбина, за да се стигне до 0. 9 сестри на един лекар, не се отчитаха специфичните нужди на възрастното поколение, решеният някога въпрос с детската смъртност отново е сериозен проблем. Социалистите сме против здравеопазване на "две скорости" (различни по размер здравни осигуровки и избор на пациент, според възможността му да плаща за здравната услуга, както е в редица стари демокрации) и ще работим срещу това, макар натискът върху здравеопазването по време на криза да е силен и ще продължи и в следващите 5 години, заключи Жасмина Мирчева.

Посещението й в Пловдив продължи с разговор на европейска тематика с активисти и симпатизанти на БСП под тепетата. В салона на читалище "Христо Ботев" тя представи с мултимедийна презентация акцентите на платформата, в която здравеопазването е изведено като приоритет.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: