ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Клиент на мобилен оператор прекрати предсрочно договора си, получи заплашителен есемес
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 20:30 / 17.02.2024Коментари (4)15334
©
Омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов представи своя отчет на дейността си като обществен посредник на територията на община Пловдив през изминалата 2023 година. Ето един от най-интересните казуси, постъпили в институцията:

"Бивш абонат на мобилен оператор изказа своите притеснения за това, че след като е преподписал своя договор, който включва няколко абонамента, след около 2 месеца операторът самоволно е променил месечната такса на всички телефони с по няколко лева в повече.

Афектиран от това, той е решил да прекрати предсрочно договора си и да сключи нов с друг оператор, който предлага много по-добри условия. Разбира се, за тези си действия му е начислена наказателна такса. Считайки, че тази такса може да бъде разсрочена във времето, без това да е договорено, той започва да внася само по 20 лева на месец за погасяването й.

След около година и половина операторът решава, че това не е в негов интерес и е изпратил предупредителен есемес, с който гражданинът бива подканен да заплати остатъка от цялото си задължение, иначе той ще бъде даден на съд и ЧСИ.

Изплашен от съдържанието на sms-а, гражданинът заплаща цялата сума наведнъж, но е поискал да му се издаде някакъв документ, с който да се отрази липсата на задължения. За него не беше ясно точно от кого е получен въпросният sms - от оператора, от коректорската фирма или от ЧСИ. Той ни предостави и кореспонденция по електронна поща, която е водил с оператора. Изпитваше сериозно съмнение, че въпреки че в пряк текст в пощата си той е получил информация, че задължението е погасено напълно, се допускаше вероятността дългът да е продаден на коректорска фирма.

По този начин той наистина нямаше да има задължения към оператора, но тогава би могъл да има такъв към събирач на дългове. Нашето първоначално проучване достигна до информацията, че номерът, от който е получен есемесът, представлява споделен кратък номер, от който се изпращат кратки безплатни съобщения, доста често с рекламна цел.

Според нас беше ясно, че задължението беше заплатено напълно, но за сигурност на гражданина чрез официално писмо ще поискаме потвърждение от съответния оператор, нещо, което тепърва предстои, защото писменият сигнал пристигна при нас в края на 2023 година, а гражданинът успя да дойде при нас, за да изложи случая лично, на което той особено държеше, в края на месец януари 2024 г.".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Докато няма реален и действащ СЪД в България, големите фирми монополисти ще си правят каквото искат с народа. Те затова са в България, защото знаят че могат да скубят хората колкото и както си поискат. Ако гражданин заведе дело в който и да е съд в България няма да започне разглеждане на делото през следващите 2-3 години, а решение може никога да не се получи. ОБАЧЕ ако монополист заведе дело срещу гражданин то в рамките на 1-2 месеца има дело и решение и някое ЧСИ които тормози гражданина за пари!
0
 
 
И да му е продаден дългът на колекторска фирма и да не му е това от без особено значение. Колекторската фирма придобива дълга на база някакъв основателен документ, например неплатена фактура. Плаща си задлъжнялото лице, фактурата към оператора и по този начин изискуемите пари от колекторската фирма стават неоснователни. Вие нямате договор с колекторската фирма, имате договор с оператора към който сте се издължили. В случай че колекторската фирма продължи да ви заплашва или търси сумите по които вие вече сте се издължили и сте сигурни, че фактурата е погасена. Винаги можете да подадете жалба в прокуратурата за изнудване и тормоз. А също и когато Ви потърси колекторска фирма, изисквайте им да ви предоставят пълномощно което им е предоставено от фирмата към която сте задлъжняли. Не Ви ли представят такова пълномощно, копие от което. Могат да си претендират колкото си искат, вие не сте им задължени, тъй като вие предвид техния отказ да ви предоставят пълномощното няма как да знаете до колко легитимни всъщност ще са те. Отстоявайте си правата...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: