"Капана" пръв носител на награда на Камарата на архитектите в България

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
13:27 / 31.07.2019
3260
Единственият квартал на творческите индустрии в България "Капана" стана носител на наградата "Пазител на българското архитектурно наследство". Номинацията е направена от Камарата на архитектите в България и бе обявена публично по време на официалната церемония по връчване на Годишните архитектурни награди за 2019-а.

Идеята на браншовата организация е да отличава за в бъдеще инвестициите в опазване на архитектурното наследство. За арх. Мартин Христов, зам.-председател на Камарата един от най-добрите начини да се запази една стара сграда, която е паметник е като и се намери нов живот, да се адаптира към съвремието. "Новите функции на сградите добавят допълнителна стойност за инвеститорите със своите качества на архитектурни паметници“, споделя още Христов по време на церемонията.

"Капана" е сред водещите проекти за Пловдив 2019, стартирал още в етапа на подготовка на града в надпреварата за Европейска столица на културата. През последните пет години, с подкрепата на местната власт и перспективите, които общинска фондация "Пловдив 2019“ открива и развива в "Капана", кварталът отново е припознат като реален културен топос. От един забравен квартал с малки улички, които се използват за паркинг на коли се преобразява до такава степен, че се превръща в любимо място за срещи с приятели, открити концерти и възможност да се докоснеш до творчеството на различни творци.

Проектът "Капана - квартал на творческите индустрии" е част от платформата“трансформиране“, клъстера Градски мечти, посветен на дългосрочната и устойчива намеса в градския пейзаж, преоткриването и оживяването на запустели градски пространства, изпълвайки ги  с културно съдържание.

Виждайки трансформацията на квартал "Капана" и други градове в България решават да последват този пример и да възродят своите свои стари и забравени квартали. Такива са квартал "Таляна" във Варна и "Самоводска чаршия" във Велико Търново.

Plovdiv24.bg припомня, че идеята за създаване на творческия квартал "Капана" без на кмета Иван Тотев, като промяната започна в далечната 2014 година.

Виж коментарите (0)

Още по темата (87):
20.04.2024 Завръщането на мутрите: Безобразия в "Капана" по тъмно
06.04.2024 Ново заведение в "Капана" забрани чалгата
11.03.2024 Историк: "Капана" бе нещо като обществена тоалетна. Сега е една от емблемите на Пловдив
06.02.2024 След публикация на Plovdiv24.bg: Масови проверки в "Капана"
09.07.2023 Пловдивчанка: Не бих искала някой ден да прочета, че е убит човек
28.06.2023 Нахални бизнесмени превзеха "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).