ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кампанията "Пази детето в интернет" започва лятно турне в Пловдив 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:30 / 06.06.2023Коментари (0)1394
©
Чрез социално-образователната кампания "Пази детето в интернет", застрахователна компания "Лев Инс" АД е обучила над 130 хил. деца и техните учители как да се предпазват в онлайн среда и да не стават жертви на измами.

Това съобщи на среща с директори, учители и ученици в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив - Явор Колев, директор ИТ и киберсигурност към компанията и ръководител на социалната кампания. За година и половина са посетени над 150 училища във всички областни градове, малки общини и села.  

През последните три години киберпрестъпленията са се увеличили с над 300 процента, посочи Колев, като се позова на доклади на големи правоохранителни агенции и цитира Европол. Това според специалиста е закономерно, предвид пандемията от COVID-19 и засиленото използване на интернет пространството. През последните три години на пандемията киберпрестъпленията са се увеличили над 300 процента. Животът ни преминаваше в интернет, работихме от вкъщи, порчъвахме дрехи и храни онлай и започнахме да ползваме онлайн банкиране. Всичко това насочи престъпниците към онлайн пространството и тази статистика е напълно обяснима, отбеляза Колев, който ръководи социалната кампания "Пази детето в интернет“. 

Най-широкоразпространеното престъпление в интернет пространството е сексуалното изнудване, при което най-честите жертви са децата, каза Колев. Следва разпространението, притежанието на материали, съдържащи сексуална експлоатация на деца, което престъпление в България е леко наказуемо.

В много случаи това насилие довежда до психологически и физически травми, които остават за цял живот, дори до смърт, коментира киберекспертът. По думите му във всички училища има дете, което е било подложено на кибертормоз, който започва с подигравка, обида в социалните мрежи, а от там  ескалира в училището до физически конфликти.  

Най-често жертвите са деца между 8 и 16 години - момичета и момчета, но има и по-малки. Една от причините децата да бъдат подведени от насилника, да споделят и дори да се срещнат с него, е липса на внимание и обич от страна на родителите, посочи Колев. По думите му огромна част от родителите въобще не знаят какво правят децата им в интернет.

Той препоръча на децата и родителите да не се доверяват на никого, да не публикуват нещо, което утре ще искат да изтрият. Не споделяйте информация за себе си, която ще позволи да бъдете намерени лесно и прегледайте настройките на профилите си, така че само най-близките ви приятели, които познавате във физическия свят, да виждат публикациите ви, призова специалистът.  

По време на лятното турне на кампанията през юни и юли екипът на кампанията ще посети няколко от общините в Пловдивска област и ще запознаят децата и техните родители как да се предпазят в интернет. То ще премине през осем населени места. Това са гр. Асеновград (21 юни), гр. Раковски (22 юни), гр. Карлово (28 юни), гр. Хисаря (29 юни), с. Калояново (05 юли), гр. Съединение (06 юли), гр. Куклен (12 юли) и гр. Стамболийски (13 юли).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: