ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как българите можем да се преборим с купуването на гласове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:06 / 04.07.2009Коментари (1)3273
© Plovdiv24.bg
Той най-вероятно ще пусне своята бюлетина утре. Кой искаш да избере бъдещето ти?
Утре България гласува за народни представители в 41-то Народно събрание. По националните медии текат редица кампании, които призовават, че трябва да се гласува. Ние в редакцията на Plovdiv24.bg също сме на това мнение, задължително трябва да се гласува и дълго обмисляхме как точно да допринесем за повишаването на избирателната активност.

Политиците хвърлят в момента милиони български левове, за да си купят гласове. С тези гласове те ще си купят депутатски места, чрез които ще се опитат да си възвърнат капиталовложенията. В повечето случаи това става на наш гръб. Излезте и гласувайте, уважаеми граждани, само така "инвестицията" в купени гласове ще се обезсмисли или поне ще се стопи максимално. Парите за купуване на "безгласници" са предварително определени. Бройката на купените също е предварително известна на съответните хора и дали вие ще гласувате или не, тя няма да се промени. В крайна сметка обаче се гледат процентите и колкото повече хора гласуват според волята си, толкова по-малък процент в крайния резултат ще са купените гласове.

Като най-четена пловдивска медия, с най-голям поток от хора, ни е лесно да следим тенденциите и ще ви дадем един лек, но важен пример. Съотношението напоследък в обявите за работа търся/предлагам в нашия сайт е около 20/1. По-голямата част от тази неравна пропорция я отдаваме на световната икономическа криза. Немалка част обаче се дължи и на българската реалност и начин на управление на държавата. Само с пускане на обяви за търсене на работа проблемите не се решават. Тяхното решаване трябва да започне от утре с първата, но много важна съпка. Излезте, гласувайте и решете сами бъдещето си. Ако не го направите, дори няма да имате право да сте недоволни от начина си на живот през следващите 4 години. Ще трябва да се "скриите" и да си траете, както сте се скрили в деня на изборите.

Негласуването не е наказателен вот, както си въобразяват голяма част от тези, които го правят, тъй като техните гласове се разпределят пропорционално между партиите, много от които са си купили правото на това разпределение. Негласувайки не показвате разгневена гражданска позиция, напротив, подарявате гласа си на партиите, които са си напазарували "бездушници" и обричате бъдещето си, бъдещето на своите деца, роднини, приятели. Тук е и мястото да развенчаем още един мит - за пускането на недействителни бюлетини. По този начин отново не наказавате когото и да било, тъй като недействителните бюлетини се вадят от общата бройка при преброяването и отново наказани оставате вие.

Ето и мненията на някои от пловдивските политически лидери на въпрос "Защо трябва да се гласува?", подредени по азбучен ред:

Бойко Ватев: "Ако искат да се смени режимът и управлението на тройната коалиция, трябва да гласуват. Ако тройната коалиция им харесва - да не гласуват."

Емил Кошлуков: "Ако си седиш вкъщи, гласът на комшията става двоен, а най-вероятно не искаш това."

Захари Георгиев: "Хората трябва да гласуват, защото трябва да са отговорни за това, което се избира. Сега имат възможност да участват в управлението с избора си."

Иван Тотев: "Ако хората не се занимават с политика, то политиката се занимава с тях. И да не гласуваш, ти пак даваш своя вот. С тази разлика, че по този начин вотът ти отива при партия, която по принцип не подкрепяш. Прояви гражданската си позиция и гласувай."

Николай Караиванов: "Всеки трябва да гласува, защото е време за промяна и за добрите, които ще променят бъдещето на хората."

Радослав Кошински: "Човек, който не гласува, няма право после да се оплаква. Гласувайте, за да можете после да държите сметка."

Тодор Христев: "Трябва да се ограничи възможността политически сили, защитаващи чужди национални интереси или собствените си такива, да управляват страната."

Екипът на Plovdiv24.bg: Важно е редовите граждани да определят кой ще управлява България, а не политическите централи и шепа самозабравили се олигарси. Време е да покажем, че не всичко се купува с пари.



Още по темата: общо новини по темата: 190
13.10.2009 »
22.09.2009 »
14.08.2009 »
11.08.2009 »
06.08.2009 »
29.07.2009 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: