ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изложбена програма на One Design Week 2015
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:52 / 20.05.2015Коментари (0)1677
©
Близо 200 участници от 20 страни ще се включат в седмото издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, организиран с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив 2019 и Фондация "Америка за България".

Фестивалът, който се провежда между 19-ти и 28-ми юни в Пловдив, ще представи работата на дизайнери и артисти от цял свят в рамките на 24 експозиции. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн, а българският дизайн ще бъде достойно представен, както от нови, така и от вече утвърдили се имена. 

През 2015 г. изложбената програма на ONE DESIGN WEEK събира многообразно съдържание от теми, техники и участници, подбрани така, че да приближат и вдъхновят аудиторията по темите на съвременния дизайн (графичен, изложбен, гейм, продуктов, социален, политически, текстилен, плакатен, принт, технологичен, дизайн на храна и т.н.), давайки й възможност за един нов и свеж поглед към световните тенденции в сектора.

Изложбите в програмата на ONE DESIGN WEEK са подредени в различни локации в Пловдив - Капана, пространства базирани на главната пешеходна улица на Пловдив, арт-галерии и кафенета, Градската художествена галерия, Баня Старинна, Кино "Космос", Дружество на пловдивските художници и др.

В програмата на фестивала са включени следните изложби: основната изложба на ONE DESIGN WEEK 2015 - "Being Post-Digital" с куратор Рене Беекман; "Вариации на 3D принтиране"; "Пакетиран дизайн|съди по опаковката"; "Acmé Paris в плакати"; "Любим град /Favorite city"; "Улично изкуство завинаги: Играта насърчена", "Прерамкирани процеси; "Интериорни аксесоари в женски род"; "Ретро бонбони - за детските спомени"; "Линия, която разказва; "Кarlsson & Wilker в плакати"; Дипломни проекти: Рая Стефанова "Жива пръст"; "Храна за размисъл" на студентите от специалност "Вътрешен дизайн" в полското училище School of Form; Млади балкански дизайнери 2015: "Общи територии"; "Пипни, Седни, Пий / Touch, Sit, Drink"; "Пътуване през миналото и бъдещето на дизайна на бижута"; изложбата "Баланс" на Вито Валентино; "Щрих и стих" на на Компот Колектив, "Играта насърчена" - интерактивен продуктов дизайн от Джорди Канудас, както и експозиции, създадени в резултат от конкурси и работилници по време на ONE DESIGN WEEK 2015.

Сред акцентите на седмото издание на форума са:
Централната изложба "Being Post-Digital" ("Постдигитално съществуване") с куратор Рене Беекман, която ще представи работи на близо 20 автора от 8 различни страни, които творят през погледа на постдигиталната ситуация. 

"ПАКЕТИРАН ДИЗАЙН | съди по опаковката" - изложба, посветена на опаковки и етикети, отличаващи се с естетика и функционалност, създадени от български графични дизайнери и илюстратори от последните няколко години. Всички участници в експозицията са специално селектирани от екипа на фестивала, защото чрез своята работа промотират различни подходи в реализацията на опаковки, както и висок стандарт на естетика и внимание към детайла. 

Селекцията е субективна и се води по няколко критерии: новост, креативен подход, добре структурирано послание, запомнящо се брандиране, продаваемост, деликатно и интелигентно вмъкване на добавена стойност, променяща естетическите ни възприятия. Експозицията може да бъде видяна в Кино "Космос".

"KARLSSON & WILKER В ПЛАКАТИ" - плакатна изложба, представяща работата на култовото нюйоркско дизайн студио KARLSSON & WILKER, като на място те ще допълват експозицията с няколко site-specific плакати, вдъхновени от България. Изложбата може да бъде видяна в Кино "Космос".

"ВАРИАЦИИ НА 3D ПРИНТИРАНЕ" - в тази изложба, чийто домакин е работилницата на B2N, осем творци от различни артистични сфери излизат от познатата територия на ежедневната си работа, за да се впуснат в експерименти с новите технологии - Wolfram (студио за проектиране и производство на осветителни тела), funkt (архитектурно студио), студио точка§точка (порцелан), Archabits (архитектурно студио), Светлана Мирчева (съвременно изкуство), Виктор Павлов (бижута), Катерина Сербезова (бижута) и Conveyer (архитектурно студио). Експозицията може да бъде видяна в арт-галерия Plovediv (ул. Павел Куртевич" 3).

"ACMÉ PARIS В ПЛАКАТИ" - френското студио за графичен дизайн Acmé Paris ще представи изложбата с техни плакати, включваща интересен подбор на визуални решения посредством играта със символи и графични инструменти, характерна за тяхната работа. Артистичните им оформления са заредени с естетска наслада и здравословна доза хумор за добро настроение и могат да бъдат намерени в Галерия А+ (ул. Загреб" 18).

"ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ" - проектът изследва взаимоотношенията между форма и вкус, форма и жест, форма и намерение. Студентите от специалност "Вътрешен дизайн" в полското училище School of Form получават като задание да създадат съд за храна, чиято проста красота да вдъхнови майстор-готвача да му посвети специално ястие. Специално за изложбата в България ще пристигне ръководителят на проекта Marek Cecula, който ще представи работата на студентите. Експозицията може да бъде видяна в Градска Художествена Галерия, ул. "Княз Александър I" - ви 15 .

"РЕТРО БОНБОНИ - ЗА ДЕТСКИТЕ СПОМЕНИ" - Юлия Ландзидл ще представи инсталацията "Ретро бонбони". Нейният миниатюрен свят е сътворен от любимите й лакомства, приканва посетителите да се върнат назад, към позабравените спомени от детството. Какъв беше животът тогава? Какъв е вкусът на миналото? Вкусната изложба ще бъде представена на адрес: ул. "Константин Стоилов" 25 в пространството на Мелформатор.

И през тази година продължава инициативата за посещение на всички дизайн обекти, чиято основна цел е насърчи феновете на дизайна да видят местата, на които се случва фестивалът, и да се запознаят с дизайн съдържанието, изложено в тях. Тези, които успеят да съберат печати от всички локации ще могат да участват в томбола със специални награди.

Информация за останалите изложби, инициативи, детска програма, лекционна програма и др., може да бъдат намерени на www.edno.bg и https://www.facebook.com/OneDesignWeek

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. 

Събитието се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н.
ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. 

Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.
Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.



Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: