Илюзия или реалност е реализирането на нова авиолиния Пловдив-Чикаго?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
15:23 / 31.10.2012
9414
Възможно ли е реализирането на нова авиолиния Пловдив-Чикаго и има ли конкретни постъпки в тази насока от управата на летище Пловдив? С тези въпроси репортер на Plovdiv24.bg се свърза с шефа на аеропорта Дойчин Ангелов. Ето какво заяви той за нашите читатели:

"Запознат съм с идеята за полет Пловдив-Чикаго. Тя принадлежи на наш сънародник, пловдивчанин, който обаче живее зад Океана. Човекът е много ентусиазиран, добронамерен и е истински родолюбец. Важният въпрос обаче е да се намери авиокомпания, която да реализира това намерение. 

В момента няма директен полет от България до Северна Америка и това не е никак случайно. Хипотезата той да бъде именно от и до Пловдив е една изключително сложна задача, защото София също иска да има такъв полет. Но пак казвам - основното  е дали ще се намери авиокомпания, която да изяви желание да го прави и дали би им "излязла сметката". Управата на летище Пловдив търси такава компания. Засега обаче няма нищо конкретно. 

Навремето авиокомпания "Балкан" имаше линия София-Ню Йорк, но вече повече от 10 години такава не съществува. Сега има междинни кацания на големите европейски летища - Лондон, Амстердам, Виена, Прага. В момента с идеята е запознат и новоназначеният американски посланик у нас Марси Рийс и това е добре, защото тя може да допринесе за осъществяване на контакт с различни заинтересовани авиокомпании. Знам, че в миналото тези презокеански линии са работели повече от добре", каза Ангелов. 

Счита се, че в Чикаго се намира една от най-големите български диаспори. По неофициални данни броят на българите там е над 200 000 души. По официални данни от преброяването на населението през 2000 г. в Чикаго живеят 2 045 жители с български произход. В града има български православен храм, културно-информационен център и няколко български заведения. Много българи живеят в северозападните предградия, особено в Des Plaines, Schiller Park, Mt. Prospect и други. В Des Plaines се намира и новият православен храм "Св. София", а също така и евангелистка българска църква. В областта оперират и много български компании.

Виж коментарите (23)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).