ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
И Синята коалиция против камерите в "Северен"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 16.05.2011Коментари (1)3449
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив.
Предвид зачестилите напоследък ПТП-та, в редакцията на сайта получихме множество запитвания от недоволни граждани, а именно какви са мотивите на 5-та общинските съветници, гласували с "против" поставяне на 15 видеокамери на кръстовищата в район "Северен". Според нашите читатели, това предложение е много добро, тъй като казват те, контролът над шофьорите и конкретно в този район, е абсолютно необходим. 5-имата общински съветници, които на последната общинска сесия, проведена на 12.05.2011г., гласуваха с "против" са Елена Райчева, Даниела Желязкова, Спас Гърневски, Георги Колев и Тони Симидчиева. Вижте мнението на 3-ма от тях, представители на Синята коалиция в града.

"Има противоречие между заявеното искане и обясненията за него. Имам предвид следното: слагат се камери по най-натоварените булеварди по "Северен", но не се приема тези камери да следят за нарушения на движението по пътищата, а се казва, че ще се търси 24-часово наблюдение върху криминогенния контингент. На въпроса ми на вчерашната сесия: как се преценя, че кръстовищата са източника на криминална престъпност, не получих отговор", каза Даниела Желязкова за репортера на Plovdiv24.bg. 

Тя продължи: "Аз, като бивш кмет на района, в многото разговори проведени с началникът на 3-то РПУ, знам, че основните зони, в които има престъпност и криминални прояви, са входно-изходните артерии (5 на брой в "Северен") и двете махали, особено "Голямо конарско шосе", покрай Шекер махала, където контрабандата се вихри в огромни размери. Точно там, обаче няма предвидени камери за наблюдение на криминогенния фактор. В следствие на това, започнахме тогава да си задаваме въпроса, къде е истината.

Освен това, колеги съветници споменаха, че бизнесът е дарил средства за закупуването на тези камери, за да се предотвратят кражбите и да се съхрани техния бизнес. Обаче, индустриалната зона и фирмите не са разположени на въпросните кръстовища. В този случай, има разминаване между дареното от дарителя и неговата реализация.

Съмнявам се, че това 24-часово наблюдение върху гражданите на района е съгласувано с тях, както и дали то не е посегателство върху свободата на личността, тъй като конституцията казва, че без съгласие, никой не може да бъде записван или следен. А тук имаме "24-часов Биг Брадър", категорична беше Желязкова.

"Моето предложение на практика не е срещу камерите. Аз, като шофьор, съм съгласна да има наблюдение, поради многото нарушителите на закона на движението по пътищата.
Затова предложих да се отложи предложението и да се проведе обсъждане, заедно с гражданските структури на "Северен", с кмета Славчо Атанасов и представители на полицията, за да се разбере истинската причина за поставянето на камерите и дали това са най-подходящите места за тях", коментира още своя мотив общинската съветничка.

Бившият кмет на Пловдив, Спас Гърневски, подкрепи казаното от колежката си: "Изцяло застава зад думите на г-жа Желязкова. Вчера тя беше абсолютно аргументирана, когато представи нашите мотиви. Ако искаме да има едно нормално движение и да се следи за нарушители на пътя, с цел осигуряването на безопасността на хората, камерите трябва да бъдат поставени на точно тези, възлови места в "Северен", съгласувани с гражданите и полицията от района. Това беше нашият основен мотив".

"Аз също изцяло подкрепям предложението на Даниела Желязкова, но искам само да добавя, че трябва да се вземе и мнението на дарителите, защото хората, когато даряват нещо, искат да видят резултата от това", лаконична беше Тони Симидчиева.

Припомняме, че на последната сесия на общинския съвет, проведена на 12.05.2011г., за приемане на предложението за поставяне на 15 видеокамери на кръстовища в "Северен", не достигнаха само два гласа. Съветниците на Пловдив дебатираха повече от час за това-СРС-та ли са въпросните съоръжения и ще бъдат ли нарушавани така правата на гражданите. С 24 гласа "за", 5 "против" и 7 "въздържал се", предложението не беше прието. Въпреки това, то не е отхвърлено и може да бъде поставено за гласуване на следваща общинска сесия.

Вижте аргументите и на общинския съветник Георги Колев, казани специално за Plovdiv24.bg.



Още по темата: общо новини по темата: 37
19.11.2022 »
02.08.2022 »
20.02.2015 »
23.07.2014 »
10.06.2014 »
28.05.2013 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Бате Илко пак се мъчи с последни сили да вземе и от там някои лев.Края на мандата идва.Чичо Спас се дърпа,а Горето вижда как идва новият му мандат. Зтова ПЛОВДИВ няма да се оправи скоро. Мислете разумно на 23.10.2011 Да нестане така че града да стане още позле.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: