ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Голям проблем за присъединяването на Белащица към Пловдив, не стигат подписи
Автор: Диана Бикова 15:30 / 14.10.2022Коментари (2)7372
©
Провеждането на референдум в село Белащица за отделяне от община "Родопи" и присъединяване към община "Пловдив" е на косъм да се провали. Спорният момент е дали има достатъчен брой валидни подписи в подписката, научи Plovdiv24.bg.

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов твърди, че в подписката има много грешки. Били вписани хора, които нямат постоянен адрес в селото, имало дублирани подписи, сгрешени ЕГН. Подписката е била предадена в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" - София, за да извърши проверка на имената. "Не знам как така в Общински съвет - Пловдив е представено предложение за обсъждане и за гласуване без да е направена проверка" - чуди се Михайлов.

"Решението на Общински съвет - Пловдив е за принципно съгласие. По закон, нямам ангажимент да извършвам проверка на подписката. Веднага съм изпратил  подписката за проверка в ГД ГРАО, но към момента на провеждане на сесията нямаше отговор. За собствена информация направих справка в избирателните списъци от последните два избора в село Белащица и видях, че гласуващите са около 1700. В подписката има около 490 подписа, което е повече от 25%" - коментира председателят на ОбС - Пловдив инж. Александър Държиков

От служба ГРАО към община "Родопи" съобщиха за Plovdiv24.bg, че към 19 септември 2022 г. постоянен адрес в селото имат 2092 жители. Проверка на медията ни в избирателните списъци от последните избори на 2 октомври 2022 г. установи, че с постоянен адрес в Белащица са 1776 души, и още 10 допълнително вписани. 

Според кмета Павел Михайлов проверката на ГД ГРАО към МРРБ е установила редица нарушения и не е достигнат необходимия минимум подписи. Той не посочва конкретна цифра на валидни подписи, но наши източници твърдят, че са 418 при необходими 430.

Към 2 септември 2022 г. по постоянен адрес в Белащица живеят 1730 души. По закон 25% се изчисляват към датата на обявяване на Инициативния комитет за отделяне, което стана на 24 юни 2022 г., обясни председателят му Павел Гимишев.  Подписите са 490, което е с 60 повече от изискуемите 430. 

"Кметът на община "Родопи" си прави свободни съчинения, нищо че е юрист. Оспорва подписката и твърди, че 200 подписа са неистински. По закон, в 3-дневен срок след депозиране на искането са длъжни да изпратят подписката в ГРАО София за проверка, а при констатиране на нередности ни се дава един месец да ги отстраним" - коментира Гимишев. 

Той допуска да има грешки, защото в подписката са се включили и възрастни хора, които може да забравили да попълнят адреса си или да объркат полето за подпис. Може да са се включили и хора, които живеят в Белащица по настоящ адрес. 

"До 24 октомври Общински съвет - Родопи трябва да внесе за разглеждане нашето искане за провеждане на референдум. Ако Родопи не се произнесат, на база на решението на Общински съвет - Пловдив, областният управител трябва да насрочи дата за референдума" - допълни Гимишев. 

Възмутен е, че на днешната сесия на ОбС - Родопи е гласувано допълнително материално стимулиране за всички кметове в общината, без кмета на Белащица. Общинският кмет обяснил, че не е включен, защото се подписал в подписката и е написал становище.

"Това е подсъдно, защото никой няма право да разгласява подобни данни. А становището му е, че референдумът е най-демократичният начин хората да изразят мнението си. Дискриминира се кметът на Белащица" - заяви председателят на Инициативния комитет.

Какво казва законът

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНО-ТЕРИТОРИАЛНОТО УСТРОЙСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:

Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 154 от 1998 г., предишен текст на чл. 28 - ДВ, бр. 57 от 2000 г.) Промяна на границите на община, поради отделяне на населено място и присъединяването му към съседна община на територията на една област, с която има обща граница, се извършва след провеждане на местен референдум по следния ред:

1. искане за провеждане на референдум за отделяне на населеното място от съответната община и присъединяването му към съседна община, изразено чрез подписка от най-малко 25 на сто от избирателите на населеното място до съответния общински съвет; искането се придружава с аргументирано становище на кмета на населеното място, което се изпраща на заинтересуваните общински съвети;

2. общинските съвети в едномесечен срок се произнасят задължително с мотивирано решение относно исканата промяна и го изпращат на областния управител;

3. областният управител в двуседмичен срок проверява законосъобразността на искането и на решенията на общинските съвети;

4. при положително решение на общинския съвет на приемащата община областният управител в двуседмичен срок предлага на общинския съвет на общината, от чиято територия се иска отделянето, да приеме решение за произвеждане на референдум в съответното населено място;

5. референдумът се произвежда при условия и ред, определени със закон;

6. при положителен вот на избирателите областният управител в едномесечен срок внася писмен доклад в Министерския съвет относно исканата промяна;

7. Министерският съвет приема решение, с което предлага на президента на Република България да утвърди исканата промяна.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кметмето е юрист но и команист.Не го забраняйте.Комунизамът не прощава нико му.
0
 
 
Идват избори,кметя си пази стола я!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: