ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Главният еколог не глоби екоактивистите заради кучешките хранилки пред общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 16.11.2009Коментари (28)6340
Нито едно бездомно куче или коте не приближи насъбралите се на площада пред общината защитници на животните, които гостолюбиво бяха напълнили панички с гранулирана храна.

"Днешната ни акция е срещу истеричната кампания на главния еколог Христо Минков срещу хората, които се осмелявали, според него, да хранят бездомните животни. Няма закон или наредба, която забранява храненето на животни. Нещо повече - дори самата общинска програма за ограничаване на популацията им предвижда хващане, кастриране и връщане в тяхната естествена среда, където граждани стават попечители на тези животни, като ги хранят и се грижат за тях. Ако няма желаещи, тогава общината е длъжна да прави това. Заплахите срещу тези хора са неморални. Как може да се глобяват шепата хора, които се осмеляват да помогнат на едно бездомно и страдащо същество?" - изрази позицията на екоактивистите представителят на Сдружението за защита на животните д-р Георги Литов пред репортер на Plovdiv24.bg.

Според него общината трябва да глобява хората, които си изхвърлят торбите с боклука от терасите не за да хранят бездомните животни, а защото им е по-удобно. Вместо на тях, цял месец вече предписания били правени на милозливи към бездомните същества граждани, предимно пенсионери, също толкова слаби и беззащитни. По-справедливо, смята той, е да се санкционират онези, които изхвърлят своите кучета и котки на улицата и стават причина из града да има бездомни животни. 

"И на мен ми пречат насъбралите се под прозореца ми котета, но сърце не ми дава да не ги нахраня. Досега съм завела за кастриране и обезпаразитяване 16 котараци и 2 котки. Хора, които се грижат за бездомните животинки, не само че не трябва да бъдат глобявани, а дори поощрявани", смята счетоводителката Мариана Неделчева.

Връчения й на 1 октомври предупредителен протокол да спре храненето на котки пред блока показа Елена Стоименова. "Дойдоха на работното ми място да ме предупредят. Храня си котета под мойта тераска. Изнеса тарелките с храна, после си ги прибирам, измивам...  Искаха да ме сплашат, но аз им казах, че ще продължа, защото не замърсявам околната среда", сподели живеещата на бул. "Копривщица" 37 предупредена, която призна, че от четири-пет години понасяла съседски тормоз заради добрината си. 

"Свикнах им вече. Това са шепа хора, които никой не взема на сериозно. Самият аз вече се обърквам и не знам какво точно искат. Никога не съм заявявал, че глобите са заради храненето на животни, санкциите са за изхвърлянето на хранителни отпадъци извън контейнерите. Никога не бих се съгласил да се изхвърлят торби с огризки от терасите върху зелените площи и тротоарите. Ако се хранят културно с панички, които после бъдат отнесени, където им е мястото, никой няма да ги глоби. Ето ги, в момента са отпред, на площада. Няма да ги глобявам. Това си е чиста демонстрация и провокация. Но нека вършат и нещо полезно - да помагат при преброяването на бездомните животни, въвеждането им в електронния регистър на общината, при кастрирането им.

Докато спорът между екозащитниците и Христо Минков продължава, читатели на Plovdiv24.bg не спират да коментират по темата. Сред тях например е една любителка на котки, която, за разлика от екоактивистите, си е прибрала бездомниче от улицата вкъщи и така то на никого не пречи. "Три семейства от ул. "Марин Дринов" 5, където живея, явно не разсъждават като мен. Картината пред входа е отвратителна. Там се хранят поне 15 котки, мръсни и бълшиви. Постилат се дрипи, нареждат се кашони-къщи за котките, носи се миризма на урина... От двама месеца обаче се изнесе от мазето изпотрошен скрин-апартамент за котките! И това се случва в центъра на Пловдив!!! Господин Минков, моля за Вашата помощ!" 



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 88
25.12.2023 »
17.10.2022 »
08.10.2022 »
04.10.2017 »
08.10.2014 »
29.07.2013 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Няма закон или наредба, която забранява храненето на животни." Има наредба забраняваща отглеждането на животни в междублоковите пространства. Какво означава "отглеждане" е малко неясно, но все пак ми се струва че ако някой храни животно и слага кашони и др. за живеене на животното, това би било счетено за отглеждане от всеки съд. "Ако няма желаещи, тогава общината е длъжна да прави това." Общината не е длъжна да храни бездомните животни. Ако има някой желаещ да ми покаже закона който задължава общината да прави това да заповяда. Михов трябва да се консултира с юрист. Ако глобите са правомерни, да покаже малко трърдост и да продължи с тях. Който не е съгласен че тези глоби са правомерни, може винаги да подаде жалба в съда. На мен обаче ми се струва че тези глоби се издават без да е известно в общината на какъв закон се базират. Просто се намира предтекст за глоба с цел сплашване.
-4
 
 
Хората няма какво да ядат тея ще ми хранят пумиярите дето хапят децата,а кажете ми това нормално ли е!
-2
 
 
Сериозни глоби трябват за всички еко бабки. Като са такива природо и зоо защитнички защо не си вземат въшливите котки по домовете? или защо не инвестират за да ги кастрират и обезпаразитят?
-1
 
 
Н А Р Е Д Б А ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ Приложение към Решение № 199, Взето с Протокол № 10 от 28.05.2009г. РАЗДЕЛ VІІ УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И РЕГИСТРАЦИЯ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ. Чл.36. Забранява се : 8. Отглеждането на животни и птици в търговски обекти, обществени сгради, околоблоковите пространства, както и на стълбищните площадки и други места, противоречащи на правилника за вътрешния ред на етажната собственост. БАБКИТЕ И ЧИЧКОВЦИТЕ ДЕТО МНОГО ЗНАЯТ НАРУшАВАТ ТАЗИ ТОчКА ОТ НАРЕДБАТА!! еЕЙ ГЛАВНИЯ ЕКОЛОГ, СВИЙ ИМ ПЕРКИТЕ! ТЕ ОТГЛЕЖДАТ ЖИВОТНИ В ОКОЛОБЛОКОВИТЕ ПРОСТРАНСТВА!
0
 
 
Да не би помиярите да са избирали кмета че имат и претенции към него?!?!?!
-3
 
 
Като толкова обичат животните да си ги приберат в къщите и апартаментите, а не да цапат града ни!!!
0
 
 
Всъщност какво искат тези дето се представят за защитници на животните? Аз така и не разбрах. Защо не финансират един приют за бездомни животни и да вземат в него да работят доброволно всички баби дето много мрънкат. Така и кучетата и котките ще имат подслон и бабите ще има какво да правят, и г- н Сербезов ще се чувства съществен
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: