ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Главният архитект: Трябва да се проучи дали Бетонният мост е нужен
Автор: Диана Бикова 11:25 / 27.07.2021Коментари (5)6765
©
Трябва да се направи задълбочено проучване дали е необходима пътната връзка Бетонен мост, въпреки настояването на гражданското общество да се запази. В момента търсим решение за нещо, което сме свикнали да е там, без да знаем дали ни е нужно. Обследването трябва да е в цялост, за проводимостта на цялата система, а не на парче и така ще разберем дали ни е нужно това съоръжение. Това е личното мнение на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, което той изказа по време на представянето на проекта за реконструкция на пътна връзка "Бетонен мост", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Арх. Ахрянов уточни, че проектантите, които изготвят промените в Общия устройствен план на Пловдив, препоръчват два варианта - Бетонният мост да не се маха и да продължи да съществува, а ако се маха - да стане след реализацията на пробива под централна гара. Проектът за тунел под гарата се движи от НКЖИ и сроковете изцяло зависят от тях. В общината засега е внесена само идейната разработка и предстои представянето на окончателния вариант. Крайният срок за реализация на пробива е 2024 г., така че до тогава мостовото съоръжение не трябва да се пипа, обясни главният архитект. 

Бетонният мост е изграден през 1980-1981 г. като временно съоръжение. НКЖИ предлага модернизацията на Бетонния мост да е с две различни конструкции - метална или железобетонна. В идейната разработка не се променят границите на моста от изток и юг, а от запад се предвижда ново свързване. Не е ясно дали ще има три или четири точково подписане. Съществуващите рампи от двете страни ще запазят вида си, тъй като са частично земно-насипни. Сегашното съоръжение е на кота 165 м надморска височина, а бъдещият мост е с 1.20 метра по-висок.

От представената документация стана ясно, че в общината е входирана само частта за премостване на жп линиите, а за самото кръговото кръстовище над бул. "Хр. Ботев" все още няма подробен проект. Ако пътното съоръжението се изработи по всички правила и отговаря на всички нормативи по закон, никой няма да падне, коментира Ахрянов. На въпрос коя конструкция - металната или железобетонната, е по-здрава, главният архитект отговори, че са еднакво здрави, защото се изчисляват на еднакви натоварвания. Но тъй като са направени от различен материал работят по различен начин. Той посочи като пример два жп моста при Белово, от 30-те години на миналия век, метални, немски, които са били в прекрасно състояние, но при реконструкцията на жп линията София - Пловдив са разглобени и сега ще се  използват на друго място. 

Според Ахрянов, състоянието на Бетонния мост не е лошо, въпросът е в поддръжката, която трябва да се прави на съществуващото или на бъдещото съоръжение. Към момента не може да се посочи дали железобетонната или металната конструкция е по-евтина, тъй като конкретните изчисления се правят при започване на работата. Например, цената на желязото скочи с 60% от началото на годината, обясни той.



Още по темата: общо новини по темата: 252
29.03.2024 »
25.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
08.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И колко време ви трябва да проучвате, архитекте?Това го дъвчете от години и нищо няма на лице ... може би още 10г., за да се сетите да минете просто от там в час пик, сутрин и вечер. Лесно е*а**и и проучванията некадърни. Ясно е че си трябва и пробив и мост. Мястото е невралгично и много натоварено.Тепърва, трябвало да проучват.Стоите там на гражданска хранилка и само симулирате дейност.Паразити некадърни. Щял да проучва ... сигурно още 5г. ще са му нужни на умника
на 27.07.2021 г.
0
 
 
"Трябва да се направи задълбочено проучване..." на какво и да на кого или просто идеята да се изхарчат едни пари за проучвания и прочие измишльотини ,а реално да се чака някой да дойде следващия кмет да направи нещо. А като гледам снимките , задръствания ще станат в пъти повече , защото ще се появят объквания по всички тези леви , десни , кръгове и прочие глупости , но да добавим и някое бабе или ново излюпен водач , който се тътри запуши всичко и картинката става цветна... Тук трябва някой трябва да вземе столче да седне на наблюдава , какво се случва - как се движат колите и пешеходците и за една седмица проекта и решението ще се появи, а не да експериментира и да се влиза във всякакви виртулани реалности и всякакви други измерения нямащи нищо общо с реалността ... И за да се отпуши Пловдив е нужен строителен надзор , обществен градски транспорт ( а не това частно дружество , което имаме ) и да се спрат всички строежи в центъра и поне малко града да се разшири към общините Родопи и Марица , които трябва вече да станат част от община Пловдив...
+4
 
 
Ми мини в посока Сточна гара в делничен ден сутрин между 8 и 9 и сам ще разбереш дали е нужен, галфон! Гледай си чертежите и схемите, недей да се вреш където нямаш работа, малоумник! Големи проучватели станахте изведнъж, глупаци. Правете по-бързо тия важни проекти на най-невралгичните места, защото търпението на гражданите започва да се изчерпва, а преселниците не спират да заливат града с пушещите си 20-годишни бракми, за които дори не плащат данъци в Община Пловдив! В Пловдив вече НЯМА МЯСТО и има крещяща нужда от отпушване на най-важните връзки!
+4
 
 
Алооо.., архитекчето! Някакво по-малоумно проучване можеш ли да направиш?! Олигофрен!
+5
 
 
Всяка връзка юг-север е нужна.Пловдив се задръства от коли.Колкото повече връзки има по-добре.Задръстванията и чакането -и оттам и мръсния въздух ще са по-малко.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: