ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ганчо Колаксъзов: 15 млн. лв. е тазгодишният ни таван за кандидатстване по ОП
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 03.06.2010Коментари (5)3115
© Plovdiv24.bg
Мишена за недоволство и упреци - особено напоследък, стана заместник-кметът по европейските политики, проекти и международно сътрудничество Ганчо Колаксъзов, тъй като не привличал достатъчно европейски пари по програми. 300 милиона евро, според премиера Бойко Борисов, чакали общините да се размърдат и започнат да пишат проекти. В юнашки сън ли е потънал Пловдив Plovdiv24.bg се опита да разбере в разговора с Колаксъзов:

- Господин Колаксъзов, Вие сте един от главните обвиняеми за скандала с 30-милионния заем. Според политическите Ви опоненти, с пари по европейски програми безвъзмездно може да се оправят малките улици...

- По "Джаспърс" ли?

- Ами да... Всъщност, разкажете за "Джаспърс"...

- Има и "Джеръми", "Джесика" и "Елена". Това са все инструменти на Евросъюза и проектите, които могат да се реализират по тях, се финансират чрез нисколихвени дългосрочни кредити от Европейската инвестиционна банка или Европейската банка за възстановяване и развитие. "Джаспърс" пари не дава, а неговите консултанти оказват техническа помощ при подготовката и реализацията на големи инфраструктурни проекти. 30-те милиона, около които се разиграва голям цирк пред очите на Европа, не са просто заем, а проект за рехабилитация на улици, получил отлична оценка от експерти на банката, който ще се реализира чрез заем.

-Не можеше ли да се мине без заем, ако като заместник-кмет по европроектите бяхте изнамерили подходяща програма?

- Оперативните програми са лимитирани и ограничени от индикативна програма. Още в началото на годината се казва в кои сфери ще бъдат пуснати конкурси, какви дейности ще бъдат изпълнявани, кой и за каква сума може да кандидатства. 

- А по оперативна програма "Транспорт" не можеше ли да привлечете пари?

- Тя финансира само национални обекти - метрото, магистрали, не градски улици. Който твърди друго, или не знае, или е фантазьор. Повечето инфраструктурни проекти се реализират със заеми, за общините оперативните програми са
периферия и то рамкирана от индикативната програма. Обяснил съм и на колегите заместници, и на районните кметове, и на шефовете на дирекции още през януари къде да концентрират усилията си. Някои имат прекрасни идеи, дори готови проекти и искат с европейски пари на направим кучкарника или детски ясли, но за такива неща няма пусната линия.

- От тези 300 милиона евро, за които говори премиерът, Пловдив като втория град в България ще успее ли да вземе поне 100 милиона?

- Тези 300 милиона са само на хартия. До края на годината можем да кандидатстваме с проекти до 15 милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие", такава ни е спуснатата рамка. И за тях нещата безкрайно се бавят. 

- Кой и защо ги бави?

- От министерството не са готови нито с методологията, нито с насоките. Всеки ден им досаждам да питам дали най-сетне са готови, отговорът е все един и същ - отрицателен. Вече е юни и няма нито един конкурс, по който общината може да кандидатства. Само за образователна инфраструктура е започнала процедурата, но нямаме право да се включим, защото в момента изпълняване такъв проект. Утре в София ще заседава комитетът по наблюдението, за да ревизира приетата в началото на годината програма и да отложи във времето заложените тогава срокове.

- 15 милиона са твърде разочароваща сума... За какво можем да кандидатстваме?

- Много се говореше, че ще бъде пусната линия за общинските болници. Можехме да разчитаме на 5 милиона лева за реконструкцията им и закупуване на оборудване, но изведнъж МРРБ върна цялата документация на Министерството на здравеопазването, защото не е готова здравната карта. До 5 милиона имаме шанс да получим за туристически атракции, до 1 милион - за културен маркетинг, до 500 хиляди - за културни инициативи. Чакаме възможност да кандидатстваме за интегрираните планове за градско развитие, методологията трябваше да е готова още през 2008-ма, но до ден днешен я няма.

- Какви са тези планове?

- Градът се разделя на няколко зони на влияние, разпределени
по два критерия - индустриални и социални, които включват жилищните комплекси. Трябва да се направи пълна дисекция, като се започне от подземната към надземната инфраструктура. Всичко следва да се опише и излезе с разбивка какви проекти трябва да се реализират.

- А средства за тях?

- Посочва се и откъде може да ги търсим. Повечето програми не са свързани с директно изграждане, а с концепции, стратегии и политики. В конкретния случай по друга линия щяха да финансират изграждането на една или две зони, но правителството дръпна 20 милиона лева за софийския транспорт.

- Нещо голямо няма ли да се получи за Пловдив?

- Готово е предпроектното проучване на водния цикъл, за който чакаме 48 милиона евро. Другата седмица идват консултантите от ИСПА да го обсъждаме. И там нещата се забавиха повече от година, смениха се и критериите за подбор на проектите. Голям удар върху надеждите ни за устойчивия градски транспорт, от който очакваме с 27 милиона евро да си регулираме трафика, да сменим светофарите, да направим електронно таксуване, видеонаблюдение и ред още неща, е отмененият от министерството конкурс за избор на консултант. Имало дискриминационни точки в документацията. Още се чака дали някоя от 14-те кандидатстващи фирми няма да обжалва. До края на годината трябваше да сме готови, както е тръгнало, може да отидем в първите месеци на следващата.

- Защо в Бургас нещата по тази линия потръгнаха?

- Защото Бургас беше избран като пилотна община и получи техническа помощ от "Джаспърс". Можеше да е и Пловдив, ако предишният екип не беше проспал шанса. Още през 2008 г. общината е получила един въпросник, но не го беше попълнила. Шефът на дирекцията си понесе отговорността, но какво от това?...

- Защо не правите други проекти и да чакате изгоден момент да кандидатствате с тях?

- Имам рекордните 1,3 млн. лв. от тазгодишния бюджет само за проектиране. Пазя ги за големите неща. Притеснен съм обаче, че и най-прекрасният проект може да мине под политически обстрел, както се случи с този за уличките. Още по-притеснително е, че отхвърлят ли ни веднъж, вратата хлопва под носа ни завинаги и по тази линия няма да могат отново да кандидатстват и следващите управляващи, независимо кои са те. 

20 проекта са спечелени през последната година, други 21 чакат одобрение. В момента се прави реконструкция на 4 училищни сгради на стойност около 6 милиона лева, с 1,3 млн. лв. се  облагородяват дворовете на 12 детски градини, започва реконструкцията на паркове, градинки и междублокови пространства по проект за 3 милиона лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ето няколко пункта от тазгодишната индикативна програма на регионалното министерство: внедряване на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура; реконструкция/обновяване на лечебни и здравни заведения общинска собственост и мерки за енергийна ефективност в сектора. Отделен въпрос е, че за транспортните инфраструктурни проекти се осигурява безплатна техническа помощ за консултиране и проектиране. Това означава, че може да се направи проект безплатно, а финансирането - ако министърът на финансите смята, че може от регионалната програма ОК, ако министърът каже, че няма да може оттам с европари безвъзмездно, тогава европейската инвестиционна банка дава заем или ЕБВР на същите условия. Ганчо съзнателно не казва, че тук са подминали Дянков като малка гара, а после той ги е хванал за ластика на гащите и стана, каквото стана...
0
 
 
На крива ракета и космосът и е крив. Лично аз имам много идеи какво и как, но никога няма дори да загатна за тях в този форум, защото в момента рискувам да бъдат опорочени от некадърници. София, Бургас, Габрово, Ловеч, Враца, Пазарджик, Шумен и много други общини, някои от които далеч по-малки от Пловдив, успяха да реализират огромни безвъзмездни приходи от оперативните програми на ЕС при същите условия и среда, в която се намира и Пловдив. Ганчо не успя. Кметът на Габрово не случайно стана министър, отговарящ за Еврофондовете. Ганчо през това време орева света. Все на него му се случват разни кофти работи. По делата ще ги познаеш. От моя личен опит знам едно - посредствена личност и посредствен екип дават посредствени резултати. Кадърен човек намира начин да се справи. И ако не може си подава оставката. Насила хубост не става. А от мизерните средства за проектиране е видно, че проектите с безвъзмездни средства не са приоритет на Главчо Атанасов. Това човече ще остави гигантска пустиня след себе си в Общината.
0
 
 
Ганчо пак се изказа неподготвен.От известно време наблюдаваме спад в ентусиазма му/преди излиза6е по кабеларките и размахваше безконечни списъци с програми по които общината със сигурност щяла да спечели пари,говореше за милиони евро/,а на какво сме свидетели?Отиде европейското развитие на Пловдив за тази година/така каза самият той на брифинг за рамката на тазгодишния бюджет инаи-лошото е,че говори за реконструкцията на училищата-6 000 000 за които той няма никакъв принос,това е проект на Божикова/.какво видяхме от самия него?Приказки,излагаций по граници и купища лъжи.Не е тайна,че е отритнат и от собствената си партия майка,заради разочерованието на надеждите им.Публична тайна са и излагацийте на съпругата му,на която ще бъдат повдигнати обвинения за присвояване на средства от донори на НПОто и Голям Брат Голяма Сестра-България,както и за подаване на документи със невярно съдържание,за резила на същата с безбройните си похождения за които знаят почти всички в този град и други подобни,все от този род.Вероятно много скоро ще му се наложи да дава отново интервю,което едва ли ще му бъде присърце.За съжаление такива хора се добират до важни постове,а от това страда само Пловдив.
0
 
 
Това е единственият кмет,които колектива му е замесен с сериозни измами, една дама от колективаму е търсят по програма "леонардо давици" за техническа час дамата си я задигнала 50000. Друга дама си я задигнала... Няма смисъл аз несам полицаи или криминалис, на не е правилно такива хора,да крадат по този начин от еврофондовете така и да ни лъжат и оправляват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: