ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето какво поиска дядо Николай от старейшините в ОбС Пловдив
Автор: Георги Василев 09:52 / 27.02.2020Коментари (8)4359
© Plovdiv24.bg
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в сградата на общинския съвет днес, като поводът е 50-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия на 28 февруари 1870г, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Дядо Николай заяви, че Пловдив и личности, свързани с Пловдив, имат голямо значение за църквата. Той поиска от старейшините губернаторът на Източна Румелия Гаврил Кръстевич да бъде признат за почетен гражданин на Пловдив. Освен това предложи да бъде изработена и поставена първата в България статуя на големия възрожденец.

"Ако вземете такова решение, ние ще го благословим. Моля ви, заради нашата памет и достойнство, заради българската екзархия и православната църква. Бог да пази Пловдив и България“, заяви митрополит Николай.

*Гаврил Баев Кръстевич е български възрожденец, юрист и историк, османски съдия и валия, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя по времето на Танзимата.

Кръстевич е сред учредителите на Българската екзархия. Той е и главен управител на Източна Румелия от 1884 до Съединението през 1885 година.

Като редактор на списание "Български книжици“, през 1859 и началото на 1860 година Кръстевич публикува редица статии, с които се намесва активно в полемиката за обособяване на българите от гръцката Вселенска патриаршия. Противопоставя се на политиката на фанариотите срещу богослужението и обучението на български език и критикува отказа им да допуснат повече български представители на събора, който изработва устава на патриаршията.

През 1868 – 1869 година, по заръка на османското правителство, Кръстевич съставя няколко проекта за самостоятелна българска църква. Един от тях става основа за фермана на султан Абдул Азис от февруари 1870 година за основаването на Българската екзархия.

Кръстевич взема участие в Народния църковен събор, който заседава в Ортакьой (Цариград) от февруари до юли 1871 година и приема устав на Екзархията. Повечето от постановките за устройството на българската църква са изработени от него и одобрени от делегатите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дедо попе, стига с тая пропаганда.Ако вземете такова решение-ние ще го благословим.Ами направи ти плочата с твои пари-не с пари на църквата.Може и да си заложиш Ролексо ,както едно време за да си платиш тока.Опс обърках се-дедо поп взима той не дава.
+3
 
 
Добре че не е поискал ново БМВ и нов Ролекс..Иначе-пълни простотии иска-само статуи,ненужни почести и почие..Алооо,нещо за вероучение,божиите заповеди, страх от Бога,морал и етика-ей такива неща трябва да искаш,а не тъпотии..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: