ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Етнографският музей в Пловдив съхранява над 60 000 експоната, сред тях над 100-годишни
Автор: Цвети Тончева 18:30 / 05.08.2023Коментари (0)2183
© Plovdiv24.bg
В тези над 100 години, в които музеят събира своите експонати, фондът на музея е от хиляди, десетки хиляди експонати. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на Регионален етнографски музей в Пловдив Ангел Янков.

"Само като бройка цифрата е много по-голяма, но инвентарните номера вече, защото в един инвентарен номер може да има десетина, ако е сервиз, ако е носия, те имат отделни експонати. Бройката е над 60 000, тук говорим за шест фонда: фонд “Селско стопанство", “Занаяти", “Тъкани и облекло", “Музикални инструменти и обреден реквизит", фонд “Интериор и обреден реквизит", фонд “Фонотека".

Музеят събира както традиционната селска, така и модерната градска култура, защото започвайки от XVII-XVIII век, стигаме до епохата на Възраждането, когато вече навлиза модернизацията. Пловдив е един от градовете, заедно с Русе, които са първи вестители на новото, на европеизацията, както казваме.

В музея са отразени точно тези новости, с които навлиза на времето, това е известно като стила алафранга, т.е. ще рече по френски образец, макар, че повечето неща при нас са идвали от столицата на империята от Цариград, както българите наричат Истанбул", разказа Ангел Янков.

Много от експонатите са уникални, има на известни исторически лица, експонати, които са датирани във времето и са надписани, те имат особена ценност. 

"Емблема на музея е един барутник, който е от 1757 г. от костен рог, и често го има на нашите проспекти. Отделно можем да говорим за богати колекции от керамика, от дребно и едроформатни тъкани, от накити.

Дамските накити изобилстват, независимо дали в традиционната култура или после в модерната, но при нас са съхранени много редки, ценни образци, музикални инструменти, тъй като при нас през 60-те години са прехвърлени експонатите от къщата музей Ангел Букурещлиев, те идват заедно с уредника Любчо Петров още в началото на 60-те години, когато на "Капитан Райчо" е съборена къщата на Ангел Букурешлиев.

Изобщо, последната голяма придобивка, разбирайте последната от XXI век, е от несъществуващия музей на пощите и съобщенията, при нас дойде една колекция, събирана от цяла България, така, че нашата изложба “Бързо, точно, срочно" пощи и съобщения обикаля из България. Имаме много дарения, които, ето през последните вече 2-3 години, използвахме това по време на пандемията, при нас постъпи едно дарение от над 400 престилки и тъкани дребноформатни на проф. Юлия Дилова, дарението, което ми даде пловдивският художник Димитър Добрев за близо 1200 ютии", посочи Янков.

Предстои последните да влязат в новата сграда на музея, на ул. "Съборна". "Дарението, което ни даде художника Петър Дочев, е свързано не само с картини, но и с вещи от бита. Изключително ценно за нас. Изобщо имаме големи дарители, и се надяваме именно те да продължат, защото това са цели колекции, които са събирани десетилетия, а музеят е мястото, където те намират своя прием. Но не всичко.

Много хора искат да дарят и дарението да влезе на постоянна експозиция, но това не става със щракване на пръстите, защото тези неща най-напред се фотографират, след това се дигитализират, прави се описание, научен паспорт, процесът е сложен. И едва тогава, вече то може да бъде показано на публика", каза директорът на музея.

Временните изложби също са средство за показване.

"Тук много помогна през последните години Община Пловдив, в два проекта за дигитализация, в които участваме активно. И това е втора гаранция, сигурна гаранция, освен, че са под ключ, те вече са публично известни, след като са дигитализирани и показани по този начин", добави Ангел Янков.



Още по темата: общо новини по темата: 214
27.04.2024 »
16.03.2024 »
18.02.2024 »
01.11.2023 »
15.10.2023 »
28.09.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: