ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
До май ще имаме завод за боклука
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:31 / 31.03.2007Коментари (0)1688
©
- Д-р Чомаков, общината стартира мащабна програма за ремонти на пътни артерии в целия град. Как ще изглеждат отеснелите улици на Пловдив след няколко години?

- Това е програма, която разработихме съвместно с американска община. Имаме пълен анализ на всяка улица в Пловдив - в какво състояние се намира, с каква скорост се руши, какво е натоварването й, какви мерки трябва да се предприемат, кога и колко ще струват. Миналата година проведохме конкурс за облигационен заем, който теглим при изключително изгодни условия. Тези 50 млн. лв. са изцяло за инфраструктура. Програмата ни включва 265 улици, пълна реконструкция и разширение на 6 булеварда, 2 моста и строителството на ново дублиращо съоръжение на мост "Герджика". В момента в Пловдив има почти 130 000 лични леки коли, което е 25% над стандарта за страната. Промениха се и основните транспортни потоци. Така че Пловдив ще се превърне в най-голямата строителна площадка у нас. Но това е крайно необходимо и съм благодарен на съгражданите си за разбирането и търпението.

- Проблемът с паркирането, особено в центъра на града, става много актуален. Как ще се реши този въпрос?

- Още преди няколко години предложих да започне строителството на подземни паркинги, особено в центъра на града. Едно изключително удачно място е точно под пл. "Централен". Някои песимисти ми казват: "Но под всяка педя пловдивска земя има археология!" Ами още по-добре - нека я покажем, нека стане достъпна за съвременниците ни. Не е лоша и идеята под дворовете на някои училища в центъра на града също да се направят паркинги. Това не само ще направи мястото по-сигурно, защото там охраната ще бъде изключително стриктна, но и ще бъдат вложени много средства за самите училищни дворове - те трябва да се превърнат в съвременни места за спорт за учениците ни. Но нашите шофьори масово паркират на забранено, най-нагло отнемат пространството на пешеходците, като паркират дори по току-що направени тротоари. Ето защо увеличаваме т.нар. паяци и започваме налагането на много глоби.

- Общината стана съсобственик в Пловдивския панаир заедно с държавата и бизнесмена Георги Гергов. Какви дивиденти може да очакват пловдивчани от това съдружие?

- Още преди 8 години, когато започна първият ми мандат, твърдо отстоявах позицията пловдивчани в лицето на местната власт да имат гарант, като общината получи блокираща квота в най-важните комунални структури. И в Пловдивския международен панаир. Едва сега, но за щастие все пак стана. Това е най-голямото публично-частно партньорство в България. То е между държавата, общината и частния бизнес. Така капиталът на панаира се увеличи двойно, т.е. с още 150 милиона, като общината получава дял от 48 на сто.

- Пловдив стана първият град, който се съгласи да помогне на столицата за разрешаване на кризата с отпадъците. Защо?

- Нали затова сме държава - да се обединяваме и да си помагаме, когато възникне трудност. Особено е важно да си помагат общините. И това в Пловдив го осъзнаваме много добре. Миналата година общинският съвет единодушно гласува приемането на 200 000 тона от отпадъка на София да бъдат приети на нашето сметище в Цалапица. По този повод трябва да е ясно, че сметището е може би единственото в България, което отговаря на всички екологични норми. Има капацитет, който няма да попречи на нормалното приемане и на пловдивската смет. Нека припомня, че от 1990 г. Пловдив плаща по 120 000 лв. годишно за безплатно почистване на Цалапица. Такива средства сме заложили в бюджета си и за тази година. И още нещо - правителството отпуска над 2 млн.лв. целево за инфраструктурата на селото - канализация, ремонт на улиците и на училището. По отношение на Пловдив имаме тристранно споразумение между общината, областната управа и правителството чрез Държавна агенция "Пътища" за стартиране финансирането на отлагани с години държавни пътни обекти в Пловдив, какъвто е входният булевард от София - бул. "България", както и основната реконструкция на входната артерия от Стара Загора - при възел "Скобелева майка". Отделно за строителството на Завода за преработка на твърди битови отпадъци ще получим 15 млн.лв.

- Докъде стигна строителството му, ще заработи ли по план през май?

- Да, на шега бях казал, че ако през май не режем лентата, ще "режем" глави. Убеден съм обаче, че през май ще бъде готова стартовата част. Но в България спешно трябва да се построят поне още няколко завода, отговарящи на европейските еконорми. А това никак не е лесно.
Ние поставихме началото още през 2001 г., когато мястото бе избрано, имаше обществени обсъждания, след неколкомесечно обследване получихме и екологичната оценка - одобрение за старт на работата. Само ще припомня, че паралелно с нашия проект имаше предложение да се гради завод на основата на изгарянето - една отречена вече от Европа практика, който щеше да струва на данъкоплатците 200 милиона. А сегашният е по модерна френска технология, която дори предвижда усвояване на остатъчните продукти и е на стойност едва 37 млн.лв. Неслучайно и държавата ни подкрепи в начинанието. Вече имаме сключени споразумения със съседни общини да приемем техния отпадък за преработка. Заводът има изключително добра и удобна инфраструктура, неговият капацитет можеше да бъде увеличен и да помогне дълготрайно и на София, но за съжаление тази наша идея бе отхвърлена.

- Ще се кандидатирате ли за трети кметски мандат?

- Нека сега не отнемаме вниманието на гражданите от изборите за евродепутати. Знаете, че вече втори мандат следвам много ясна и конкретна програма за управление. Тя е моят и на екипа ми приоритет. И може би именно защото не съм се занимавал непрекъснато с въпроса искам ли втори, пети или осми мандат, затова и нещата в общината вървят. През 2000 г. започнахме с мизерния бюджет от около 90 млн. лв., а сега имаме категорично бюджет на развитието - тази година той е 200 млн. лв. Имаме висок кредитен рейтинг "ВВ/стабилна перспектива" и неслучайно получихме в края на 2006 г. приз за община, най-добре управлявала финансите си.

- Кампанията "Не сте сами" в подкрепа на осъдените български медицински сестри в Либия е в разгара си. Вие като председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Джамахирията бихте ли могли да прогнозирате какво ще се случи?

- Надявам се - освобождение на сестрите ни и на палестинския лекар. Тази кампания показа, че една кауза може да обедини българите, че можем да повярваме на силата си че и светът ни подкрепя, когато сами си повярваме. Но като личност съм се ангажирал и с другата страна на проблема - този с болните от СПИН деца в Бенгази. Чрез нашето сдружение, както и чрез Международния фонд "Бенгази" полагаме всички усилия, за да помогнем на тези страдащи деца и на техните семейства.

Интервюто е на вестник "Стандарт".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Брутални сцени в църква в Пловдив
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: