ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорка на училище в Пловдив сподели страховете си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:10 / 10.09.2022Коментари (0)21707
©
За предизвикателствата на прага на новата учебна година "Уча в Пловдив" разговаря с д-р Катерина Василева – общински председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на ОУ "Екзарх Антим I".

– Г-жо Василева, с какви надежди и страхове образователната система в града под тепетата посреща новата учебна година?

– С надеждата за здраве. За това на 15 септември всички да бъдем заедно в своите училища и детски градини с надеждата да няма ситуации, в които се налага преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. С надеждата, че в системата ще влязат качествени учители, особено по онези учебни предмети, по които имахме завишаване на броя на часовете.

– Има ли проблем с кадрите, след като часовете по български език и литература в 5. и 6. клас, по математика в 5., 6. и 7. клас и по география в 5. клас се увеличават с половин час на седмица?

– На някои места да. Промените доведоха до увеличение на броя на часовете по тези предмети. В училища, в които до момента колегите са работили на минималната норма на преподавателска работа, сега ще имат възможност да си я допълнят с лекторски часове. Но там, където досега са били 2-3 щата, се появява още един. Това налага да се търсят допълнително специалисти. В някои училища вече са направили избор, другаде обявите още текат, до последно колегите директори ще подбират учители.

– Какви са наблюденията Ви, Вие също провеждате конкурси за вакантни учителски позиции? Какъв е обобщеният образ на кандидата?

– Бих го сравнила с палитра. Има много стойности кандидати, които знаят какво е да си учител, дават си сметка за предизвикателствата и отговорностите. Явяват се обаче и такива, които просто притежават дипломи, но им липсва доброто познаване на същността на професията. Да не говорим за учебни планове и нормативни документи. Привлича ги идеята за сравнително добре платената работа, свободното време след часовете и ваканциите. Изключително трудно се прави качествен подбор. Особено когато зададем практически казус. Рядко получаваме отговор. Не говорим за смислен и аргументиран.

 – Като председател на Съюза в Пловдив контактувате с колегите си от целия град, кое най-много ги тревожи?

– Изключително сме разтревожени от това ще можем ли да гарантираме отоплението през предстоящия есенно-зимен сезон. Притеснението е в две посоки – дали ще има газ за тези сгради, които са на синьо гориво, и каква ще е цената. Някои тецове също са на газ. Не по-малки са тревогите и на училищата, които са на твърдо гориво или пелети, на газьол или дизелово гориво, на ток. Защото не е ясно какви ще бъдат цените. Как един финансов мениджър, какъвто се явява училищният директор, да си планира така бюджета, че да има средства да покрие задълженията си.

Ние сме на свободния пазар. На приключилото преди дни заседание на Съюза на работодателите гост бе министърът на образованието проф. Сашо Пенов, който увери, че няма да има образователна институция, която да остане на студено. Надяваме се да е така. Отправихме апел, че очакваме допълнително финансиране, за да можем да се справим със сметките. Искрено вярваме, че няма да се стига до затваряне на детски и учебни заведения.

– В последните дни се появи напрежение около Национална електронна информационна система за управление на предучилищното и училищното образование.

– Прекрасно начинание е да се обедини базата данни в единна платформа. Проблемът е, че има сривове и тя не функционира така, за да си свършим работата в определените срокове. Налага се да дежурим в събота и неделя, за да изпълним изискването на Наредба 8, според което до 5 работни дни преди началото на учебната година трябва да подадем данни за разпределението на децата и учениците в групите и паралелките, за учебния план и нормата преподавателска работа. Това е същината на Списък образец 1. Системата беше внедрена през януари тази година – имаше пренос на данни. Това е първата учебна година, в която влизат всички модули. Добре че има фейсбук група НЕИСПУО, в която членуват хиляди директори и ангажирани със системата лица, където се дават подкрепа и практически съвети за възможни решения. На 1 и 2 септември бяха проведени уебинари, цяло лято течеше комуникация, но отново сме свидетели на грешки. Да не забравяме, че тепърва трябва да въвлечем и учителите в нея, защото личното образователно дело ще бъде възложено да се води от класния ръководител на паралелката. Ако сега работим между 5 и 7000 институции – да кажем по един човек от всяка, утре като влязат и класните ръководители не искам да мисля какво ще стане.

 – Страстите в системата се нажежиха и покрай назначаването на временно изпълняващите длъжността директор, след като бяха отложени конкурсите за 38 учебни заведения в Пловдив и областта. Има ли основание за тревога?

– След като министърът на образованието и науката е делегирал правомощия РУО да прецени как и по какъв начин да постъпи при спряното изпълнение на Наредба 6, това означава, че съответният началник ще реши как да постъпи и той носи отговорност за това. Според мен има колеги директори, които си тръгват може би огорчени, недостатъчно оценени, сравняват ситуацията с други региони, но на този етап такива са правилата. Дълбоко съм убедена, че решенията са взети след много разговори и анализи. Ако има хора, на които им е гласувано доверие, а те установят в процеса на работа, че не се справят, не пречи да си тръгнат.

 – Съюзът традиционно организира тържествено изпращане на пенсионираните директори. Какво подготвяте сега?

– Да, и сега подготвяме церемония за колегите, вероятно ще бъде в края на септември, след като открием учебната година. Ще им благодарим за това, което сме научили от тях, за положения труд. На всички ще връчим нашата Благодарница.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: