ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Делегация на ГЕРБ - Пловдив гостува в Турция, засякоха избухване на бомба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 02.11.2010Коментари (5)2529
© Plovdiv24.bg
Над 60 тома съвременна българска проза и поезия дари ПП ГЕРБ Пловдив Област на българската общност в Одрин и Истанбул. Книгите, подбрани безвъзмездно от пловдивските издателства Жанет 45 и Хермес, ще се съхраняват в библиотеката на църквата "Свети Георги" в Одрин и в читалището към Българската екзархия в Истанбул.

"Развълнуван съм, че в деня на народните будители 1 ноември, вие ще имате при вас нови български книги, за да поддържате жив езика сред сънародниците ни в Турция - благодаря ви, че съхранявате българщината, въпреки глобализиращия се свят", обърна се към представителите на българската църква и на общността в двата града народният представител от 17 МИР Пловдив Област Димитър Лазаров.

В Одрин свещеникът в българските църкви "Св. Св. Константин и Елена" и "Свети Георги" - отец Александър - получи в дар от областната структура на ГЕРБ епатрахил, извезан с образите на четиримата апостоли, а от името на ПП ГЕРБ Пловдив град народният представител Стефан Дедев го дари с нагръден кръст.


Отец Александър показа на делегацията как в църквата "Свети Георги" едновременно са подредени етнографски музей и библиотека, работи и неделно училище за 12 деца от 5 до 15 години. За гостите от България те бяха подредили своя колекция от рисунки и предмети, изработени по време на неделните им занимания под ръководството на съпругата на свещеника Мария Чъкърък.

В областта на културния обмен между градовете от пловдивска област и Одрин има много какво да се направи, стана ясно и след разговор на представителите от ГЕРБ с генералния консул на България в града Вълчо Марков.

В Истанбул народните представители се срещнаха с представители на българската общност в Българската екзархия. Димитър Лазаров се ангажира да предаде молбата за съдействие на отец Ангел, свещеник от храма "Свети Иван Рилски" към нея, за създаване на културен център. По информация от генералния консул на България в Истанбул Евгени Генев, в града има място, което е отдадено за 99 години на българската държава като компенсация за закритото българско училище. Идеята е на това място да се построи културен дом, за да може потомците на останалите около 500 цариградски българи не само да четат български книги, но и да учат български песни и народни танци.

Освен цариградските българи, в Истанбул живеят и между 45 и 50 хиляди изселници от България. Мнозина от тях също ще се ползват от културния център, тъй като поддържат връзка със свои роднини, близки и приятели в страната ни, обясниха българите в Истанбул. Срещаме разбиране от страна на министър Божидар Димитров и желание да помогне за решаване на тези въпроси, благодарни сме ви, че като представители на Народнто събрание и на местната власт, също показвате съпричастие, допълниха към делегацията от ПП ГЕРБ те.

В Одрин и в Истанбул депутатите и кметовете на районите Централен, Северен и Източен в Пловдив имаха срещи с представителите на местната власт там. Областният управител на Одрин Гюлхар Созер приветства делегацията и разказа за традиционно добрите отношения с българите в града и за добросъседските отношения, които е важно да бъдат съхранени и развити.

В Истанбул заместник кметът на повече от 1 милионния район Шишли Вазкен Барън обясни административната уредба в Турция и начина, по който вече трети мандат ръководството на кметството ръководи района. В събота и неделя ходим при хората от различните общности, за да разговаряме за проблемите им, не пропускаме поканите им за сватби и погребения - каза заместник кметът. Той обясни още, че градският транспорт, озеленяването и паркингите са дейности, които се финансират и контролират от голямата община в Истанбул, но за сметопочистването отговарят районните администрации като Шишли осигурява затова собствен бюджет от 25 милиона долара. 

Издържаме се почти изцяло от местните такси и данъци, както и от приходи от реклама. Не превеждаме средства на голямата община, допълни още Барън. Районът се ръководи от кмет и 6 заместници, двама от които - избираеми, както и от 37 членен общински съвет - те успяват да поддържат чист района само с 25 милиона долара, които сами осигуряват. Шишли осигурява за държавната хазна 30 процента от данъците в цяла Турция. От особена важност обаче е и мирното съвместно съжителство с различните общности - арменци, евреи, християни. Ние еднакво подпомагаме и джамиите, и църквите, и синагогите, заяви заместник-кметът и обясни на гостите си, че с финансовата помощ на администрацията преди няколко години са възстановени българските гробища, извършени са и някои ремонти на Желязната църква, предстои да се помогне за външния ремонт и на метоха към нея.

В края на визитата, кметът на Район Северен Ина Филипова отправи покана за посещение в Пловдив на кметското ръководство на район Шишли в Истанбул.

Официалните срещи на делегацията на ПП ГЕРБ Пловдив и Пловдив Област със заместник кмета на Шишли и с българската общност в Истанбул почти съвпадна по време с избухването на бомба на площад Таксим. Близо два часа и половина след инцидента, групата мина с автобус край мястото на атентата - то беше заградено с ленти и имаше засилено полицейско присъствие. Видима паника сред хората по това време не се забелязваше.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези, който не са чели и не са гледали филма " под игото ", се радват на турските сериали! Това, на което всички Българи се радват като отидат в турция е на гърба на нашите прадеди, който са били избивани заради вярата си, обежденията си и интелектът. Искам да взема пример от Великобритания заради вековните си закони и от Германия заради работоспособността си и начина на иновативно мислене.
0
 
 
Дано дарените книги представляват интерес за българите там. Много е хубаво, че ПП ГЕРБ са решили да поднесат малко българска литература в тази ни съседка.
+1
 
 
Въпросът не е само да има, а да се спазват и налагат.
-1
 
 
Взимайте пример от Турция,където съм била много пъти и не само в Истанбул,а и в Анталия,Спарта, Измир и др.- не Ви трябва да ходите в Западна Европа! В Турция има ред и закони,а и глоби!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2024/2025
Агресия между шофьори в Пловдив
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: