Далавера? Партии ползват безплатни паркоместа в центъра на Пловдив

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (3)
20:05 / 03.12.2022
6067
Интересна справка е качена на сайта на Община Пловдив, видя Plovdiv24.bg. Става въпрос за броя служебни паркоместа, предоставени за безвъзмездно ползване. Сред дългия списък изпъкват имената на политическите партии. Едната е Съюз за Пловдив, чийто лидер е Дани Каназирева - бивш депутат, бивш областен управител, бивш общински съветник, бивш кандидат за кмет на Пловдив. Другата партия е ДПС.

Паркомястото на "Съюз за Пловдив" се намира на ул. “Софроний Врачански" 3 - точно пред централата на политическата формация в самия център на града и в непосредствена близост на Главната улица. 

Това на ДПС е на бул. “Цар Борис III Обединител" 70 до спирката преди Тунела в посока Сточна гара. И ако от Съюз за Пловдив искат да си паркират пред офиса, то въпрос буди каква собственост има ДПС в близост, за да заяви това конкретно паркомясто и защо то не е обозначено със знак за служебен абонамент.

Съгласно чл. 16а от Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив обаче: 

“За подобряване на сигурността на сградите на държавни институции, ведомства, общини и други организации на бюджетна издръжка или сдружения с идеална цел, при необходимост и при възможност се отреждат служебни паркоместа. Същите се разрешават по ред определен от Кмета на Общината и се предоставят за безвъзмездно ползване. След 17.30 часа от понеделник до петък и в събота от 08.30 до 18.30 часа служебните паркоместа, попадащи в обхвата на "Синя зона" се ползват съгласно режима на зоната, като за тях се заплаща цената, определена в чл. 10, ал. 2 от настоящата Наредба."

Проблемът е, че политическите партии не попадат в нито една от категориите субекти, които могат да получат безплатно паркомясто. Ето защо не е ясно по кой параграф партията на Каназирева и ДПС се възползват от този бонус, или по-скоро по чия воля. 

"Раздаването" на безплатни паркоместа е от компетенциите на общинското предприятие “Паркиране и репатриране" с директор Ненко Калакунов, което пък е в ресора на заместник-кмета Тодор Чонов, назначен от Здравко Димитров.

Ако имате офис в т.нар. “Централна търговска част" на Пловдив ще трябва да плащате сумата от 200 лева всеки месец (2400 лева на година), за да ползвате едно паркомясто. И докато бизнесът плаща, Съюз за Пловдив и ДПС получават това удобство безплатно, като те са единствените политически партии в списъка. Така общо дължимите такси от около 5000 лева на година не постъпват в общинския бюджет, като не е ясно откога въпросните партии ощетяват финансово града ни и докога ще продължава това.

Отговорите на тези въпроси са важни, защото градът ни има нужда от политици, които да мислят за Пловдив, а не как да се облагодетелстват за негова сметка.

Виж коментарите (3)

Още по темата (2375):
27.04.2024 Наглеци и некадърници
26.04.2024 Баровци с лъскави коли газят закона в "Капана", заканиха им се лошо
23.04.2024 Пловдивчанин: Безцеремонен тип се направи на мутра, балъците си чакаме
22.04.2024 Счупени чистачки до "Гербера" 2
21.04.2024 Сигнал: Пълен ужас до зала "Строител"
21.04.2024 Читателка: Май законът не важи за всички
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).