ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Ташкова: При жените над 40 години задължително се препоръчва извършването на образно изследване веднъж в годината
Автор: Габриела Ганев 11:29 / 24.01.2023Коментари (0)12497
©
Д-р Десислава Ташкова – началник отделение "Клинична патология“ в Комплексен онкологичен център – Пловдив, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

На пряката ни телефонна линия вече е д-р Десислава Ташкова – началник отделение "Клинична патология“ в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Д-р Ташкова, кога и къде ще се проведе "Седмица на отворени врати“ на КОЦ-Пловдив

КОЦ-Пловдив всяка година провежда подобна "Седмица на отворените врати“ по повод 4 февруари – Световния ден за борба с рака, като тази година профилактични прегледи ще бъдат извършвани в периода от 30 януари до 3 февруари, като всички, които желаят да си направят безплатни профилактични прегледи или имат някакви притеснения, са добре дошли. Необходимо е единствено предварително да се запишат на посочени телефони. Информация за тях ще има на сайта на КОЦ-Пловдив и самите прегледи ще се извършват в Диагностично-консултативния блок на КОЦ-Пловдив или блок 3 на бул. "Васил Априлов“ 15А от 12.00 до 14.00 часа. Ще бъдат прегледани всички желаещи от нашите специалисти.  

Т.е. всички, които имат желание, могат да потърсят и допълнителна информация на сайта на КОЦ-Пловдив. 

Да, разбира се, да. 

И имат една седмица, за да запишат своите часове предварително. 

Да, да. Необходимо е просто да се запишат предварително и всички желаещи ще бъдат прегледани. 

Какви са целите на кампанията, т.е. какви резултати очаквате? 

Основната цел на кампанията, разбира се, е да се подобри диагностиката на това заболяване, като това се постига именно чрез ранните прегледи. Превенцията и профилактиката при карцинома на млечната жлеза са изключително важни, тъй като той си остава най-честото злокачествено заболяване при жените. Разбира се, има и много малък процент мъже, които боледуват от него, но въпреки това те също трябва да бъдат наясно, че е нужно при проблем да потърсят помощ. Така че основно нашите усилия са насочени именно към засилване на профилактиката и извършването на прегледи при всички жени, които имат, разбира се, желание да ги проведат. 

Ранната диагностика може ли да се окаже ключов фактор за превенцията или пък за лечението на заболяването? 

Да, разбира се, тя е изключително важна. Колкото по-рано е диагностициран карцинома на млечната жлеза, толкова терапията ще бъде по-адекватна и разбира се е възможно дори да бъде постигнато пълно излекуване. Затова всяка жена, която има проблеми и си напипва т.нар. бучка, е добре да потърси своевременно медицинска помощ, да не се притеснява, тъй като наистина колкото по-рано бъде установено заболяването, толкова са по-добри шансовете за лечение.  

Важен апел наистина към всички. А към кого са насочени вашите усилия и послания? 

По принцип таргетната група са жени над 40-45 години. При тях задължително се препоръчва извършването на образно изследване веднъж в годината, но тъй като поне по мои наблюдения през последните години диагностицираме и доста млади жени, моят апел е наистина всяка жена да се старае поне веднъж в годината да си провежда подобно профилактично изследване. Дали ще бъде само ехография на млечните жлези, или ще потърси специалист, който да проведе изследването, това е изключително важно и ключово именно за ранното установяване на всяко изменение и в млечната жлеза. 

Какви са специфичните изследвания, които се правят в КОЦ-Пловдив? 

В нашата лаборатория се извършват всички рутинни изследвания, които са необходими за диагностиката при карцином на млечната жлеза, като се изследват естрогеновия рецептор, прогестероновия рецептор, HER2 рецептора и Ki-67, като те са изключително важни и необходими всъщност за подбора на правилната терапия на всеки един пациент след поставянето на тази диагноза.

А какво представлява HER2? 

HER2 е един малко по-особен маркер, тъй като от него зависи дали пациентът ще получи т.нар. "таргетна терапия“. Какво значи таргетна терапия – т.е. конкретният медикамент атакува точно и само туморните клетки в тези случаи. Така че HER2 рецепторът е изключително важен и е важно той да бъде определен дали е положителен, или е отрицателен. Като при тези рутинни изследвания в около 20% от случаите той остава с една гранична стойност, т.е. не е ясно дали е конфликтен или отрицателен. И вече тогава се налага да бъде направено едно допълнително специфично изследване за неговото установяване, като КОЦ-Пловдив разполага с необходимата апаратура за това изследване. Ние сме един от малкото центрове в страната и всъщност единственият център в Южна България, който провежда това специфично изследване. 

Вие ни разказахте и обяснихте за неговите особености, информирахте ни, но как това изследване на HER2 повлиява на вида лечение? 

Именно в случаите, в които този рецептор е положителен, пациентката ще получи тази таргетна терапия или тя ще бъде лекувана с един конкретен медикамент, който е точно специфичен за нейния вид заболяване. В случаите, в които е негативен маркерът, това лечение няма да бъде провеждано. Именно по този начин целта е да се извърши т.нар. индивидуална терапия при всеки конкретен пациент, т.е. всеки да получи лекарството, от което се нуждае, и разбира се, да не му бъде прилагана допълнителна терапия, от която няма да има нужда.  

Много ви благодаря за интервюто, за отделеното време, за добрата кауза и нека призовем всички, които могат, да посетят "Седмица на отворените врати", или които имат някакви притеснения, изобщо да се прегледат профилактично.  

Да, да го направят профилактично – между 30 януари и 3 февруари, след предварително записване в КОЦ-Пловдив.

Всеки един желаещ да се запише за безплатен профилактичен преглед, може да го направи на следните телефони: 032/278 721, 032/278 765 , 032/278 761, 032/278 762.  Прегледите ще се проведат в часовете между 12,00 и 14,00 часа в сградата на Диагностично-консултативен блок към КОЦ – Пловдив, намиращ се на бул. "Васил Априлов“ № 15 А. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: