ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Брокер: Къща в покрайнините на Пловдив е на стойността на тристаен апартамент в София
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 08.05.2023Коментари (1)7780
© Plovdiv24.bg
През първите четири месеца на 2023 г. продължава тенденцията от края на миналата година за намаляване на реално сключените сделки на пазара на недвижими имоти и спад на търсенето от крайните клиенти.

Това каза Евгени Василев, управител на агенцията за недвижими имоти "Арко риъл истейт" (Arco Real Estate), коментирайки актуалните тенденции в сектора, цитиран от БТА.

"Ако преди един имот се е продавал за около 20-30 дни, в момента отнема малко повече време, клиентите са малко по-нерешителни. Има едно изчакване от октомври-ноември 2022 година за някаква по-сериозна корекция на пазара и това е коментар от купувачите. Намаляване на цените обаче не виждаме в нито един сегмент", обясни той. 

По думите му очакванията за това вероятно се формират от случващото се в Западна Европа и САЩ, където има сериозно повишение на лихвите и намаляване на ипотечните кредити, което се отразява и на имотния пазар.  

"В България все още това не се случва, няма корекция в цените, дори в някои сегменти има леко повишение в последните шест месеца. Отчетливо се наблюдава спад в броя сделки. Ако има готово жилище на пазарна цена, сделките все още се реализират много бързо. В момента у нас няма много готови жилища, а доста сгради в строеж.

Жилищата в тях се продават по-трудно, включително заради притеснения, че сградите няма да се завършат, макар че няма нито един подобен случай в България. В момента нашата компания също строи, не изпитваме затруднения с финансиране на собственото си строителство и не съм чул колеги да изпитват такива", каза още Евгени Василев.

Най-активно клиентите започнаха да купуват имоти, за да защитят парите си от инфлацията, след като отбелязахме сериозни покачвания на цените миналата година април-май.

Какви са най-честите изисквания, които клиентите имат, когато търсят жилище, и успява ли пазарът да отговори на търсенето им? И какви са разликите, когато става въпрос за живеене и за инвестиция?

Имотите, които се търсят с инвестиционна цел, се предпочита да са по-малки, тоест в тях да бъде вложен по-малък капитал за покупка и обзавеждане, със сравнително добра доходност. Най-търсени са двустайните обзаведени жилища, които се намират в по-голям град.

Средните цени на панелните жилища в София са между 1300 и 1600 евро на кв. метър. За мен това е надценен пазар, но той се движи от това, че те са готови и могат да се ползват веднага. В широкия център цените са от порядъка на 1600-2000 евро на кв. метър, но имаме и сделки на топ локации, които надвишават 2500 евро на кв. метър, коментира Василев.

В Пловдив средните цени са с 20-25 процента по-ниски от тези в София, въпреки че в последните една-две години вторият по големина град у нас започна да наваксва изоставането като средна цена на кв. метър. Сред причините за това е индустриалното му развитие напоследък, каза Василев и допълни, че в едно от тримесечията на миналата година цените в двата града почти са се изравнили.

По думите на експерта се отчита тенденция след пандемията, когато става въпрос за собствено ползване, клиентите да преминават от по-малко към по-голямо жилище, ако имат възможност.

"Други излязоха от апартамент в къща. Помните, беше голямо предимство да имаш имот с двор. Нещо, което беше немислимо за нашия манталитет и народопсихология преди 10 години - да имаме апартамент на партер с двор, в момента е доста популярно.

Доста колеги проектират такива сгради, включително и ние в бъдещ проект ще имаме сграда с апартаменти на партер със собствен двор", коментира Евгени Василев. Той отбеляза, че клиентите търсят категорично по-пространствени жилища с възможност за достъп до някаква зелена площ.

"Тенденция, която забелязахме в последните три месеца, е свързана със запитвания за къщи на 20-30 км от София, нещо между градски и селски тип къща. Или хората да се ориентират към покупка на урегулирани имоти и малки парцели, на които да застроят собствени къщи, отново в този радиус.

Ако за това бюджетът преди две-три години беше 30 000 евро, сега вече имаме запитвания на клиенти, които са готови само за земята да платят 100 000 евро", даде пример той.

В посока на запад от София има доста предложения и районът става популярен. На изток от София предлагането е изключително малко, защото тази част вече беше обект на интерес преди години.

Колега от офиса ни в Пловдив сподели пресен пример за клиенти от София, които са купили малка къща в покрайнините на Пловдив, защото работят у дома.

Къщата е много по-достъпна като цена в този район и е на стойността на тристаен апартамент в столицата. Освен това работят и живеят сред природа и добра среда. 

Преди 10-15 години ваканционните имоти се движеха основно от чуждестранен пазар - англичани в Банско и руснаци по Черноморието. След Крим, и особено с войната в Украйна, мога да кажа, че руският пазар на купувачи не съществува, тук-там има продавачи, които се опитват да реализират имотите си.

След 2021 година обаче виждаме възстановяване на пазара и особено на черноморските имоти. Той започна да се движи от български купувачи, което е хубаво, защото това не е спекулативно движение, това са хора, които разполагат с допълнителни средства и си закупуват така наречения втори дом. Търсят се малки апартаменти, които традиционно се продават обзаведени за ползване.

По думите на Евгени Василев това търсене е повишило цените на имотите около Слънчев бряг, Созопол, по Южното Черноморие. Ако едно двустайно обзаведено жилище преди три години в Созопол е струвало около 35 000 - 40 000 евро, вече има сделки за 65 000 евро. В Банско също се отчита възстановяване на търсенето.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 08.05.2023 г.
0
 
 
Всъщност стойноста на къщите ще расте от тук насетне. Няма как да ми се сравнява дори 10 стаен апартамент от 300 квадрата с къща! Апартаментите са нищо повече от кочинки, където живеят прасета за разплод и работна ръка. Ако искаш да живееш на наистина широко си купуваш къща. На запад къщите са обитавани предимно от богаташите, докато селяндурите и работниците живеят по апартаментите. Все пак един апартамент е нищо повече от 100 крадрата идеална част от въздуха, а една къща си е земя, която си е лично твоя ! На всичко отгоре София си е една мръсна дупка, в която в апартаментите е по-тежко да се живее отколкото в килия в затвора. Даже в затвора имаш повече права отколкото в апартамент. Та.. айде да ходи на ма*ната си тия селяндури. Къщите под 300.000 Евро скоро ще останат в историята !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: