ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Близо два милиона за паметник на цар Симеон, а за Източната порта няма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:55 / 28.11.2009Коментари (10)8975
"Все едно ме блъсна кола", така секретарят на скулпторите в България проф. Милан Андреев коментира резултатите от конкурса за паметник на цар Симеон Велики, който, както Рlovdiv24.bg съобщи, бе спечелен от Николай Савов.

"Единствената творба, за която може да се говори, че има истински архитектурно-художествени качества, е на Александър Хайтов и арх. Здравец Хайтов, при това също с много препоръки. След като не се вслуша никой в мнението ни, какво повече да коментирам? Иначе вашият човек пловдивчанинът видяхте в София какво Самарско знаме направи срещу руското посолство, всички се изказаха против и даже се прави подписка да се махне това нещо оттам"

Според проф. Андреев не трябвало да се правят конкурси по този начин. В журито трябвало да присъстват много повече специалисти, отколкото случайни хора от инициативни комитети и прочие.

Проектът на Хайтови спечелил най-много от гласовете на пловдивчани при общественото гласуване в сайта на общината и в пощенската кутия. 

"При почти всички участници в конкурса за паметник на цар Симеон Велики направи впечатление липсата на информация, никой не е покрил изцяло параметрите, 13-членното жури има много препоръки. Те ще бъдат изпълнявани от спечелилия автор едва когато се съберат от дарения предварително заявените за неговия проект 1 696 423 лв.", обясни арх. Цветан Мумджиев. 

Ситуирането на монумента по подходящ начин сред изградената градска среда, осигуряване на пространство за провеждане на ритуали, разработка на прилежащата среда и художествено осветление, хармонията между основните елементи в композицията и тяхната художествена стойност, реализмът в изображенията, качествата на използваните материали, динамичността и внушението за величието на цар Симеон Велики, стойността на инвестицията - по тези показатели журито е оценявало творбите по точковата система. След това всеки попълнил тайно протокол с формули и след електронна обработка победителят бе излъчен.
 
"Критериите бяха така балансирани, че не стойността беше най-важната", уточни архитектът.

Арх. Матеев например бил изчислил стойността на своята работа на приблизително 2,5 милиона - с неясен резерв заради кризата, на 903 270 лв. оценил осъществяването на своя проект акад. Георги Стоилов, 377 250 лв. щял пък да струва паметникът на Александър и Здравец Хайтови. Навярно по-реалистично поносимата цена е сред причините техният вариант е да е фаворитът на публиката.

Близо милион и седемстотин хиляди ще се напъне да събира общината от дарения, след като толкова много паметници на културата в Стария град, толкова много археологически ценностти плачат за подобаващото им се внимание. Кметът на "Централен" Райна Петрова ходи да търси помощ за Източната порта в Рим, а днес римска делегация, включваща и археолози идва в Пловдив, за да види Стария град и Източната порта. Едва ли ще отскочат до паметника "Кан Крум" в "Тракия". На въпрос защо за тези стари-стари безценностти не се събират пари  заместник-кметът отговори, че Източната порта е държавна собственост и общината нищо не може да направи там.   


Още по темата: общо новини по темата: 17
24.03.2010 »
07.12.2009 »
30.11.2009 »
27.11.2009 »
26.11.2009 »
02.09.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На макета на Савов се вижда как един мършав, ядосан дядка ( с пропорции почти като на джудже), язди пони... Все едно, че скулптурата е правена от първокурсник скъсан на поправителния изпит.
+2
 
 
довършете православния храм в тракия бе.не ви ли е срам 20 години минаха вече.тва си е чиста турцизация
+1
 
 
Този Главчо вместо да краде пари чрез паметници да ги беше крал чрез детски площадки , игрища или поправка на улици!!!Градът ни е заприличал на гробище !
0
 
 
абе красив е ама стига вече с тези коне да направят нещо по-различно
0
 
 
абе не видяхте ли драги съфорумци в някоя от предишните новини пишеше че въобще не се е съобразил с мнението на пловдивчани този проект бил събрал най-малко гласове на съгражданите ни кво повече да говирим всички вие по долу сте адски прави ще има яко точене на мангизи предколедно поне осветените обекти в старя град са добре направени и сега според мен е по-красиво така
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 28.11.2009 г.
0
 
 
Къде ще се строи този паметник на цар Симеон ?
0
 
 
Какво е това място "за ритуали" до паметника? Да не се връщаме в езическите времена...? Ами ето, и специалистите се изказаха, че първенеца на проекта е... първенец-фаворит на Главчо. Няма какво повече да говорим. А да видим колко пари ще жулнат... трябва да се пълнят джобчетата, празници идват!
+1
 
 
Думите са безсилни да изразя възмущението си! Едно, че е без художествена стойност, второ, че не му е мястото там! Но най-важното е, че хич не ги интересува за Източната порта! Какво значение има, че Райна е от ГЕРБ! Тази старина си е достояние на пловдивчани и с това поколенията ни ще се гордеят! Аман от баламурници като Лафчо и компания! Май трябва да съберем подписка за предсрочни местни избори!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: